Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika poceni in zdrav jedilnik

poceni in zdrav jedilnik

Lej, ne bodi taka čistunka. Me prav zanima, kaj ti ješ, da ti je pa sladoled zdaj nezdrav.

To ni jedilnik za en dan, kje si to videla? Če imaš sladoled, potem ocvrta jajca, če narediš biskvit, potem npr tuna ali kruh s sirom. Ko se že tako vtikaš.
[/quote]

Kupljenega sladoleda nisem jedla že vsaj 2 leti, ker je presladek. Doma narejenega jem 1x tedensko. Je iz sladke smetane, sadja, dodam le čisto malo kokosovega sladkorja. Za zajtrk trenutno jem samo lubenice, izven sezone pa navaden jogurt 3.2 z banano, oreški, suhim sadjem in semeni. Za kosilo jem zrezek in solato, rjav ali črn riž z zelenjavo in solato, rjave testenine (redko) z zelenjavo ali tuno in solato, pečen krompir (redko) in solato, jajca (enkrat tedensko) in solato. Palačinke jem zelo redno, narejene so iz polnozrnate moke, nanje namažem malo medu, kislo smetano, posujem z lanenimi semeni ali pa z domačo marmelado (narejeno z želirnim sladkorjem 1:3), kislo smetano in semeni. Solata je zelena, s korenjem, koruzo ali pa paradižnikova s feta sirom, olivami,…Včasih pojem črno čokolado 75-85%. Sladice jem zelo redko, če že, je to presna torta ali kak piškot za zajtrk iz Hoferja ali kaj podobnega. Za večerjo navaden ali grški jogurt s semeni. Sem 2 leti starejša od tebe, že vse življenje nagnjena k debelosti in se moram truditi, da vzdržujem kolikor toliko normalno težo. Počutim se pa v redu, zaenkrat nimam nobenih težav v klimakteriju.
[/quote]

Smešno, jajca se ti zdijo nezdrava, želirni sladkor je pa top?
Marmelado se gosti s pektinom, če daš kaj nase, bejba.

Biskvit: 6 jajc 1 evro, 20 dag moke od 20 do 60 centov, 2 ali 3 breskve 50 centov, za sladkor niti ne vem, koliko bi stal za to količino, ker uporabljam med ali katerega od sirupov, ampak od oka pride najdražja varianta 20 centov. Namesto breskev lahko na bližnjem travniku pobereš padla jabolka ali hruške, v gmajni zdaj zorijo samorasli ringloji in jih greš lahko nabrat.
[/quote]

Lahko pridem na tvoj vrt pobirat jabolka in hruške, ker pri nas je VSE pomrznilo. Celo ringloji.
[/quote]

Namesto da se vozakate na fensi izlete v toplice, zooje in zabaviščne parke, pojdite kdaj kam v kakšno gmajno, pa boste lahko nabrali marsikaj.
Ne vem, od kod si, da bi ti svetovala konkretno gmajno a ne.


Iz katere krajine pa je tvoja klobasa?

In v želirnem sladkorju je sredstvo za zgoščevanje, kaj misliš kaj?
Pektin in citronska kislina, pa še malo kalijevega benzoata kot konzervans.
Mater me zabavate taki, ki ste tako pametni, da ne znate niti na etiketo pogledat.


Iz katere krajine pa je tvoja klobasa?
[/quote]

Ha ha, vidim napake, ja mi je mobi malo zagodel, se zgodi.

Lahko pridem na tvoj vrt pobirat jabolka in hruške, ker pri nas je VSE pomrznilo. Celo ringloji.
[/quote]

Namesto da se vozakate na fensi izlete v toplice, zooje in zabaviščne parke, pojdite kdaj kam v kakšno gmajno, pa boste lahko nabrali marsikaj.
Ne vem, od kod si, da bi ti svetovala konkretno gmajno a ne.
[/quote]

Štajerska in Dolenjska sta nam najbližje – smo nekje vmes. Kje torej. Konkretna gmajna. V toplicah še v življenju nisem bila, lani sem celo otroke enkrat, prvič peljala v ZOO Lj, zabaviščni parki pa…kaj je točno to? Borovnic smo pa nekaj letos kar nabrali, to pa.

In v želirnem sladkorju je sredstvo za zgoščevanje, kaj misliš kaj?
Pektin in citronska kislina, pa še malo kalijevega benzoata kot konzervans.
Mater me zabavate taki, ki ste tako pametni, da ne znate niti na etiketo pogledat.
[/quote]
In glih tale kalijev benzoat nas odvrne, da bi to uporabljali in v isti sapi razlagali, da zdravo jemo.

In v želirnem sladkorju je sredstvo za zgoščevanje, kaj misliš kaj?
Pektin in citronska kislina, pa še malo kalijevega benzoata kot konzervans.
Mater me zabavate taki, ki ste tako pametni, da ne znate niti na etiketo pogledat.
[/quote]
In glih tale kalijev benzoat nas odvrne, da bi to uporabljali in v isti sapi razlagali, da zdravo jemo.
[/quote]
Ja seveda.
Spet eni od tistih, ki se na vso moč izogibajo konzervansom, pa bodo potem pocrkali od hepatocelularnega karcinoma, ki ga bodo dobili od nevidnih plesni in glivic v svojih doma pripravljenih, nadvse naravnih marmeladkah.


In glih tale kalijev benzoat nas odvrne, da bi to uporabljali in v isti sapi razlagali, da zdravo jemo.
[/quote]
Ja seveda.
Spet eni od tistih, ki se na vso moč izogibajo konzervansom, pa bodo potem pocrkali od hepatocelularnega karcinoma, ki ga bodo dobili od nevidnih plesni in glivic v svojih doma pripravljenih, nadvse naravnih marmeladkah.
[/quote]

Ojoj, ojoj. Ti si pa pametna, da te mora kar bolet. Od tega so umrle, pardon pocrkale vse moje prednice, pa moja mama seveda tudi. Kako, da nisem vedela.

Hehe, mi se pa ne kotalimo 😛

Na stroko se le naslanjam, ni pa zadovoljila mojih zahtev, ker mi je 900€ za hrano na mesec preveč.
Ker pa ste Mone glasne, kako se da zdravo in poceni jesti, izzivam vas za jedilnik!
Če bi znala sama, ne bi tu spraševala.
[/quote] Pri nas se toliko dohodkov ne zasluzim.Res noro,kaj kupujes ne vem.

Pozdravljeni
Prosila bi vas če imaste mogoče mesečni jedilnik za uravnoteženo prehrano. V Sloveniji imamo na stotine strokovnjakov za zdravo prehrano a nikjer ne zasledim mesečni jedilnik za uravnoteženo prehrano za zdrave ljudi. Imamo razne dijete ali za večjo populacijo ljudi pa nimamo. Vsi strokovnjaki za prehrano govorijo kako je hrana pomembna za zdravje, nobeden pa ne zna sestaviti mesečnega jedilnika za kakovostno hrano, ki zajema vse vitamimnne, minerale itd. Zelo me moti ko govorijo kaj vsebuje določeno živilo in kaj bi morali uživati skupaj s določeno prehrano. (npr.ribe kaj najbolj gre zrave, testenine kaj naj zaužijem zraven da bo najbolj zdravo in kaj recimo pri mesu prikuhe in ostalo. Na ministrstvo sem že dala vprašanje pa je bil odgovor, da sestavljajo individualni jedilnik.

Pozdravljeni,

težko je sestaviti kar unificiran jedilnik, ki bi veljal za vse in za vsakogar. Ustavi se že pri okusih – nimamo vsi enako radi različnih reči; nekateri so vegetarijanci, nekateri ne jedo določene hrane ker jim ni všeč ali imajo za to zdravstvene razloge.

Svetujem vam, da upoštevate neka splošna načela in s kančkom zdrave pameti boste tudi sami lahko prišli do idealnega jedilnik za vas.

Tukaj nekaj predlogov, kako se zadeve lotiti:
https://www.drfeelgood.si/feelgood-primer-jedilnika/
https://www.drfeelgood.si/kako-jesti-da-izgubimo-cez-zimo-nabrane-odvecne-kilograme/
https://www.drfeelgood.si/primer-jedilnika-za-tekaca/

Za dodatna vprašanja sem vam, seveda na voljo.
Vesna

http://www.drfeelgood.si
[email protected]

New Report

Close