Pod hipoteko
Pozdravljeni!
Sestra želi meni in drugi sestri podariti nezazidljivo parcelo,travnik, vsaki polovico,ki pa je pod hipoteko, tako,kot so pod hipoteko tudi hiša in vse ostale parcele,ki jih ima v lasti…
Sedaj pa me zanima, kaj bi se zgodilo v primeru,da se kaj zgodi in ona te hipoteke ne plačuje več?
Ali je možno,da se zastavljena parcela ob podaritvi izvzame iz hipoteke in kakšni so pri tem stroški?
Hipotekekarni kredit ima na banki, za dobo 25 let, plačuje pa ga komaj 5 let.
Hvala vsem za nasvete!
Pozdarvljeni,
ne vem kakšen je smisel darovanja, saj dokler je nepremičnina pod hipoteko, za vas nima praktično nikakršne vrednosti – v kolikor vaša sestra preneha z odplačevanjem kredita, bi nepermičnina bila v izvršilnem postopku prodana na dražbi.
Možno je, da se konkretna parcela izvzame iz pogodbe v kolikor ostale nepremičnine za banko predstvaljajo zadovoljivo zavarovanje, vendar mora najprej pridobiti soglasje banke – soglasje mora pridobiti tudi za darilno pogodbo. Strošek aneksa, s katerim bi se to uredilo, ni velik, sicer različno od banke do banke, ampak okrog 100 EUR, obe zadevi lahko uredite z enim ankesom.
Najlepša hvala za odgovor.
Kako pa gre s tem,ko meni recimo sestra parcelo podari, ona pa imaše 2 otroka. Ali imata otroka še vedno kake pravice dedovanja dotične parcele?
Torej je smiselno,glede na to,da bomo parcelo razparcelirali,se najprej poznimati na banki, če se parcelo sploh lahko vzame iz hipoteke? Vkolikšnem času pa dobiš soglasje banke?
V kolikor vam vaša sestra parcelo podari, njeni otroci nimajo več nikakršnih pravic na nepremičnini. Sicer mislim, da je v roku enega leta od izvedbe pravnega posla možno še izpodbijanje, vendar vam ta podatek verjetno nič ne pomeni – domnevam, da vas zanima dolgoročno.
Za parcelizacijo potrebujete dovoljenje banke. Mislim, da je najbolje, da osebno skupaj stopite do banke upnice in se z njimi pogovorite, če je zadeva sploh izvedljiva.
Soglasje, v kolikor je zadeva odobrena, dobite v roku kakšnega tedna ali dveh – odvisno od banke do banke in od osebne angažiranosti svetovalca na banki.
Grgl, najlepša hvala za koristne informacije.
Mogoče kdo ve, kako gre s tem, da lastnica napiše nepremičnino še na dve lastnici,torej, da sva še dve solastnici? Je to izvedljivo?
Pa še to,če se parcela ne da izzvzeti iz hipoteke, ali to pomeni,da jaz, kot novi lastnik tvegam v primeru neporavnave obveznosti s svojim lastnim premoženjem ali s to nepremičnino?
Če se to zgodi,ali banka oz. zavarovalnica najprej vzeme vse njihove nepremičnine za poravnavo dolgov ali se takoj spravi na “mojo”?
Več solastnikov zadeve nič ne spremeni – je popolnoma enako. Kot rečeno – potrebovali boste dovoljenje banke.
V primeru neplačevanja dolžnice niste odgovorni s svojim premoženjem, če niste vključeni v kreditno pogodbo, kot porok – torej vaše osebno premoženje je varno.
Zadnjega vprašanja pa ne razumem. Kakšnih hipotek?
Se opravičujem, vendar še vedno ne popolnoma razumem o čem se pogovarjamo…:)
Kredit lahko vsak poplača kadarkoli, če pa imate v mislih odstotek odobrenih kreditov – taka statistika pa ne obstaja. Odstotek predlaganih in tudi odobrenih je zagotovo nad 90%, vendar se žal ne vodi evidenca, koliko je zavrnjenih že na nivoju svetovalca.
Ča vas zanima možnost odobritve za vašo konkretno zadevo – od banke do banke različno, za konkreten odgovor bi moral imeti več informacij – koliko je preostanka glavnice, kakšno zapsolitev in plačo in dolžnica, ali obstaja še kakšen porok pri kreditu, koliko je skupna vrednost vseh zastavljenih nepremičin, koliko je vrednost nepremičnine, ki bi jo sestra prepisala vam…
Sicer pa je najbolje, da vprašanja naslovite na banko upnico, tako boste imeli najbolj točne informacije.