Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Podedovan delez stanovanja-Veliko breme

Podedovan delez stanovanja-Veliko breme

Spostovani,
Na vas se obracam v upanju, da dobim kak uporaben nasvet za resitev moje situacije. Namrec, 12 let nazaj sem po moji mami, ko sem imela rosnih 17 let podedovala 1/6 stanovanja, skupaj s sestro sva dobili 1/3, druga 1/3 je ostala mojemu stricu in tretji del moji se zivi babici, ki je do pred kratkim zivela v omenjenem stanovanju. Problem je nastopil z dnem, ko se je babica preselila v dom za ostarele in stanovanje so s strani strica in njegove druzine, brez vednosti mene in sestre zaceli oddajati. Deleza od najemnine ne prejemava. Meni pa ta moj delez stanovanja pomeni Veliiiik problem, saj zivim sama s soloobveznim otrokom v neprofitnem stanovanju in zaradi solastnistva omenjenega stanovanja nisem upravicena do subvencionirane najemnine, ko sem se bila brez zaposlitve, dobrih 8. mesecev, nisem bila upravicena do socialne pomoci, poleg tega, se mi je v casu nezaposlenosti nabral velik kup poloznic, ki trenutno prehajajo v izvrzbe, svojo situacijo sem zelela resiti z osebnim stecajem, pa tudi ta ni mogoc zaradi solastnistva.. Ne vidim druge resitve, kot da bi koncno po 12. letih dobila izplačan svoj delez, koncno dobila svojo dediscino, ki znasa dobrih 15000 Eur, ta denar bi me resil vseh problemov in rubezniki mi ne bi hodili domov. Pa zopet… nastopi tezava, ker mi stric ne more.. oz. ne zeli izplacati deleza, z najemnino ki jo pobirajo od stanovanja naj bi babici placevali dom, prodati ne zelijo, saj nimajo nekih posebnih denarnih tezav… Vglavnem, niso v moji kozi in se ne zavedajo, da me tole solastnistvo stane dobrih 100eur na mesec in se vec, najtezje pa je, da nikakor ne morem resiti svoje situacije, ki je ze zelo resna. Upam, da mi boste znali kako svetovati, saj sama sem ze na robu obupa.. Hvala za vas odgovor. Lep pozdrav

Spoštovani,

Solastnik ima vedno pravico zahtevati delitev stvari, razen v neprimernem času. Solastniki sporazumno določijo način delitve stvari. Za pridobitev lastninske pravice se smiselno uporabljajo določila, ki urejajo pridobitev lastninske pravice s pravnim poslom, torej npr. prodajna pogodba, darilna pogodba ipd. Če se solastniki ne morejo sporazumeti, odloči o načinu delitve sodišče v nepravdnem postopku tako, da solastniki dobijo v naravi tisti del stvari, za katerega izkažejo upravičen interes. Če fizična delitev stvari v naravi ni mogoča niti z izplačilom razlike v vrednosti, ali je mogoča le ob znatnem zmanjšanju vrednosti stvari, sodišče odloči, naj se stvar proda in razdeli kupnina (civilna delitev).
Predlagamo tudi, da stricu napišete dopis, katerega kopijo shranite v katerem mu povejte, da vaš del stanovanja oddaja brez vašega soglasja ter vam onemogoča uporabo vašega dela nepremičnine, predlagajte tudi, naj vam izplačuje sorazmerni del najemnine, saj vi za babico niste dolžna skrbeti. V skladu z ZZZDR so za starše namreč dolžni skrbeti njihovi otroci.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close