Podelitev nagrade kresnik – med nominiranci tudi …
Izmed okoli 130 romanov lanske produkcije so bila za nagrado, ki jo podeljuje časopisno podjetje Delo, nominirana še dela Raclette Boruta Goloba, Da me je strah? nedavno preminule Maruše Krese, Zahod jame Petra Rezmana ter Ki od daleč prihajaš v mojo bližino Marka Sosiča.
Dobitnika kresnika je na samem kraju podelitve izbrala štiričlanska žirija pod predsedstvom Mirana Hladnika. V njej so bili še literarna zgodovinarka in profesorica Alojzija Zupan Sosič, docentka slovenistike Urška Perenič ter Delov novinar in literarni kritik Igor Bratož.
A sta to mož in žena?
To pa je slovenski nacionalni šport, delat na pamet teorije zarote na podlagi priimka.
Koliko takšnih zgodbic sem že slišal in ne vem če je bila katera resnična.
Ne vem kaj je z ljudmi. Poznajo nekoga, ki jim ni simpatičen. Potem spoznajo še nekoga z istim priimkom in takoj jih povežejo v sorodstvo.
Za ta dva pa ne vem ali sta v sorodu. In si niti ne delam problemov. Vseeno je to (samo) nagrada, ki jo podeljuje časnik Delo. Vojnoviča sem bral in se mi kot pisatelj ne zdi “bogvekaj”. Me ne bi motilo tudi če bi bil na njegovme mestu Sosič.