podjetja s 100 delavci-proizvodnja
Pri nas je v režiji skoraj toliko delavcev kot v proizvodnji. Roko na srce, razumem, zakaj gredo “navadnim” delavcem takšni ljudje v nos. Medtem, ko oni delajo za minimalno plačo, se ti iz režije šetajo po firmi, ker ne vedo kam bi se dali. Še bolj žalostno je pa to, da imajo skoraj vsi le srednješolsko izobrazbo (tako kot delavci v proizvodnji), ki nima blage veze z delom, ki ga opravljajo, službo so pa dobili preko vez. Priznam, da jaz tudi. Iz proizvodnje sem prišla v pisarno (mož pozna direktorja). V bistvu opravljam delo, za katerega je zadolžen nekdo drug (službo je dobil na enak način kot jaz), a ga s tem “razbremenim”. Tako da imava oba do malice delo opravljeno, potem pa lahko “mešava zrak” do 15h.
Ko bo sedanji direktor odšel v pokoj, nas bo verjetno polovica iz režije letela ven.
Nisem vprašala, ker bi mislila, da je režija nepotrebna. Delala sem v podjetju, kjer je bila proivozdnja dokaj avtomatizirana, zato tam ni bilo potrebno veliko delovne sile v proizvodnji. Zato je bila slaba tretjina proizvodnih delavcev, ostalo pa komerciala (izdobava strankam, trgovski potniki..), kemiki, skladišča, finance, pravna služba in še kak delavec za kurirska dela in podobno.
Sedaj sem v podjetju, kjer direktor misli, da znanje z zraka pade in komaj uspeš preložiti vse papirje, za izobraževanje pa zmanjka časa. Cele dneve delam, izčrpana sem, družina trpi, včasih zvečer po pet ur študiram predpise na netu in še vidim, da ne uspem vsega preštudirati, kar bi morala. V režiji nas je vsega skupaj 10. Vsem se nam že meša. Je še kje tako?
Edina rešitev je, da si najdeš bolj normalno službo, kjer se zavedajo, da je izobraževanje del delovnega procesa.
Tako bo najbolje zate (priporoči to še ostalim, seveda potem, ko boš najprej sebi našla novo službo) in pusti tega direktorja naj sam študira predpise, če ni pripravljen to omogočit drugim.