Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti podnajemnica-plesen

podnajemnica-plesen

Pozdravljeni,

nekaj me zanima. Sem podnajemnica stanovanja, ki ga ima v lasti Spekter. Od kar smo se vselili v to stanovanje, nenehno plesni. O tem sem jih obvestila, so si zadevo ogledali, naredili nič in od tega je že tri leta .Vmes smo se prijavljali na razpis za neprofitno stanovanje, so mi dejali, da me bodo dali pod “nujne primere”, jim zraven priložila slike in cd, a so me poleg vsega obravnavali normalno. Lani smo imeli poplavo, katere krivec je bil Spekter. Letos pa nam še zaradi tega bolj plesni. Zadevo so si spet ogledali, naredili nič, povedala sem jim, da se bom obrnila na zdravstveno inšpekcijo, na kar so mi zagrozili in dejali da ne bom dosegla ničesar, me “kregali”, da ne znam pravilno skrbeti za stanovanje, s čimer bi se strinjala, če bi se to začelo dogajati šele sedaj. Pohištvo smo v celoti že zamenjali enkrat in pol, a si tega ne moremo več privoščiti. Poleg tega je pa partner astmatik, ena hčerka je alergik(sem se obrnila na pediatra za testiranje plesni, saj se ji je že v dveh mesecih trikart pojavil grd kašelj,ki je lahko posledica plesni), imam pa še dojenčka. Imam kako možnost, da bi jih pisno “prisilila” v zamenjavo stanovanja ali pa s tožbo?

Najlepša hvala za kakršnokoli pomoč in nasvet.

Če stanje v stanovanju ne zagotavlja najemniku normalne uporabe stanovanja, pa lastnik napak ne odpravi, se lahko najemnik obrne na stanovanjsko inšpekcijo, ki po ogledu dejanskega stanja lastniku odredi izvedbo tistih del, ki so potrebna za zagotavljanje normalne uporabe. Če to ni mogoče oz. tega lastnik ne stori, se lahko od njega zahteva, da najemniku priskrbi drugo primerno stanovanje. Prav tako se lahko od lastnika zahteva povračilo škode, ki je nastala zaradi opustitve te obveznosti.
Svetujem vam, da se najprej obrnete na stanovanjskega inšpektorja, skrajna možnost pa je seveda tudi tožba.

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close