Poezija
WishYouWereHere ti si car! Tvoje mojstrsko sprehajanje med kiticami, poigravanje z besedami je užitek prebirati! Tale tvoja zadnja mojstrovina bi se lahko uglasbila, večina tekstopiscev bi se lahko od tebe marsikaj naučila…tako pa moramo vsak dan po radiu poslušati umotvore ali Paše mi, to mi delaj….ali pa Čao lepa, ali si sama….
Poet, da nisi ti mavrični…da se tako pališ na WYWH!? :)))[/quote]
Brez skrbi Antilopca….to je le kolegialnost, WYWH je my brother from a different mother:))
Saj veš, da te ne zamenjam za nobeno drugo ali bognedaj drugega….

Ko sem prebiral vse, kar ste poslali, me je navdušila Noelle z Lainščkovo pesmijo … pa sem malo brskal po netu in naletel še na tole …
http://www.mojvideo.com/video-feri-lainscek-ne-bodi-kot-drugi/02f01e6c64f5889c8cdb%5B/quote%5D
Dve uglasbeni Kocbekovi pesmi, ob katerima enostavno ne moreš ostati pri miru:)… Bravo Čompe!
Čompe – Predzadnja pesem / Himalaja (E. Kocbek)
Števila so soda
in lihe skrivnosti,
vse bolj sem brez diha
in poln vseh norosti,
Himalaja uhaja
iz kolumbove mape,
iz izgubljenega raja
šumijo sape.
Temini se pripravlja
čas za strašno noč,
rima se ustavlja
in kliče na pomoč.
Ljubezen zveni kot tuba,
odbila je polnoč,
opustoši me, ljuba,
opustoši za zadnjo noč.
Čompe – Uspavanka za dnevno rabo (E. Kocbek)
Zapri oči,
da te poljubim nanje
in te zazibljem v sanje,
ker čuj, še vedno dan je
in ostra luč boli
nevajene oči.
Zapri oči,
v temini ti bo laže,
v njej človek teže laže,
v njej vsaka stvar pokaže
podobo milosti
za skušene oči.
Zapri oči,
pokril jih bom z dlanmi,
da bo njih milo bilo,
nazadnje pomirilo
še mojo slepo kri
in vedežne oči.
Zapri oči,
ker mojih moči ni,
enkrat samo odprle
so se in se zazrle
za vedno v svet luči,
kjer vsakdo onemi
preplašenih oči.
O, teh oči,
teh žalostnih oči
ne morem več zapreti,
ukaz je dan bedeti
in brez miru trpeti,
nazaj ni več poti,
zapri oči, zapri,
ker mojih moči ni.
Lahko bi…
Včasih se mi zdi, da živiš le v mojih sanjah, tako popolna v mojih si očeh,
da ljubezni tvoje nisem vreden, saj sem le preprost fantič, ki v dolgih sanja te nočeh.
Dobro vem, da veliko boljšega od mene bi lahko imela,
takšnega, ki te vozil bi po svetu in ti kupil vse kar bi želela.
Takšnega, ki pameten je kot Einstein, ki vse ve,
ki pet jezikov tujih govori in pozna odgovore vse.
Takšnega kot je Apolon, modre oči, lep obraz, dolgi lasje, popoln stas,
a ne verjamem, da je kje na svetu kdo, ki ljubil bi te tako, kot te ljubim jaz.
Saj ne, da kaj vem o tem … ampak, kaj če bi zamenjal vrstni red kitic 1,3,2 ??
Pa podpis Poet ali pa Ljubi te tvoj Poet ali pa Za vedno tvoj, Poet ali pa Zaradi tebe, ljubezen moja, postal sem poet… ok, pretiravam, vem :)). Bom nehala.

Poet, to je čudovito, ne se razburjat, malo skrajšala,,,
Odkar prišla si, povsod vidim te,
Odkar prišla si, uslišim te,
Odkar prišla si, spremenila si me,
Odkar prišla si, sem tvoj cvet,
Odkar prišla si, noro ljubim te,
Odkar prišla si, moja ljubezen si,
Odkar prišla si, moja ljubezen si,[/quote]
On se ne bo razburjal, samo ta verzija je slabša. Njegovo pesem kar pri miru pusti, ker je super.
Odkar prišla si, moja ljubezen si,[/quote]
Kaj ko bi vsi, ki imate toliko idej za popravke in krajšanje sami kaj novega napisali …
Če boste Poetovo pesem skrajšali do konca, boste ven dobili tole: ( 6 x O … ) ; in verjemite mi , ne bo preveč zadovoljen. ( Hotel sem le pokazati, da je vsako vtikanje v delo drugega mal brez veze … )
Jaz ne bi ničesar spreminjala.
Je pesem že z razlogom takšna, kot je. Ali se v njej najdemo, jo sprejmemo, ali pa ne.
se strinjam it, tudi meni je všeč takšna kot je… čudovita, čutna, nabita s čustvi:)
Komentiranje pesmi, tudi s predlogi za njihovo izboljšavo, ni nič nenavadnega niti v določenih krogih (literarnih) “neprimernega”. Lahko pa malce bedasto izpade, če se nekdo potrudi in objavi svojo pesem na forumu, potem pa jo sto “priložnostnih kriitkov” popravi v njim najljubšo verzijo. Nič ne rečem, naj, če so dovolj samokriitčni do svojih kompetenc za takšno početje. Po dosedaj prebranem, predvidevam da Margot morda je, za ostale pa nisem tako zelo prepričana.
Je pa poezija ponavadi zelo intimna zadeva,intimna v smislu njenega nastanka in lepo bi bilo,da tudi tisti, ki jo prebirajo, to spoštujejo. Jaz priznam, da nimam “jajc”, da bi tukaj objavljala svoje pesmi. Že ko pišem “o vremenu”, me uničijo. Zato hvala vsem, ki ste tukaj objavili svoje pesmi in se pogumno vrgli v žrelo neizprosnih kritikov. Pridno pišite dalje. Imate mojo podporo in spoštovanje.
Počutim se kot truplo, ki je priplavalo na površje v trenutku, ko je množica razneženih turistov uživala na valovih nemirne, motne vode Canala Grande ob poslušanju gondoljerjeve srce parajoče ljubezenske arije…
Iskreno se opravičujem poetu, da sem tako samovoljno prevzela “uredniško” funkcijo in sprožila val skrunitev njegove prelepe pesmi. Res mi je zelo žal.
Mene bolj zanima kako se poet počuti ob tem. Mogoče pa uživa v tem, kaj pa jaz vem.
Včasih kakšna pesem tudi ne “steče” najbolje. Pa se valja “po predalu” leta in leta in je dobrodošlo, če jo še kdo drug malce povoha. So pa tudi pesmi, ki “ne prenesejo kritike”, ker so preveč iskrene. Ampak tiste so ponavadi najboljše. Mene kritike ljudi, ki so bili recimo v vlogi selektorjev ali kaj pdobnega, niso nikoli motile. Sem pa enkrat za en tekst rekla, da bi želela, da “mi ga pustjo pri miru”. Ali je ok ali ni ok. Brez seciranja in velikih besed. In so to upoštevali.
Na Monu sem pa lahko tudi samo turist. Mi paše. Obožujem Benetke.
Mene bolj zanima kako se poet počuti ob tem. Mogoče pa uživa v tem, kaj pa jaz vem.
Včasih kakšna pesem tudi ne “steče” najbolje. Pa se valja “po predalu” leta in leta in je dobrodošlo, če jo še kdo drug malce povoha. So pa tudi pesmi, ki “ne prenesejo kritike”, ker so preveč iskrene. Ampak tiste so ponavadi najboljše. Mene kritike ljudi, ki so bili recimo v vlogi selektorjev ali kaj pdobnega, niso nikoli motile. Sem pa enkrat za en tekst rekla, da bi želela, da “mi ga pustjo pri miru”. Ali je ok ali ni ok. Brez seciranja in velikih besed. In so to upoštevali.
Na Monu sem pa lahko tudi samo turist. Mi paše. Obožujem Benetke. :)[/quote]
Počutim se odlično, hvala! Vsak ima pravico povedati svoje mnenje, zato nikomur tega ne štejem v zlo, še najmanj pa Margot, saj se lahko od nje še marsikaj naučim. Torej Margot, ne sekiraj se po nepotrebnem, tudi v naprej bom vedno vesel tvojega mnenja, konec koncev se z objavljanjem svojih stvaritev sam mečem v žrelo kritikov. To me lahko naredi le boljšega!
Sem pa včasih malce fovš WYWH, ki zna svoja čustva še veliko lepše in globje stkati v poezijo, ki se je ne bi sramovali niti najbolj priznani pesniki…Antilopca, upam, da me ne boš spet označila kot mavričnega:))
Važno, da obstaja ljubezen, saj brez nje ne bi nastalo toliko čudovitih pesmi. Ko imaš svojo muzo, besede kar polzijo ena čez drugo v rime….in nastajajo nove pesmi, morda niso najlepše, so pa moje, odraz mojih čutenj….
Pa lep romantično deževen dan!
Sem vedela, da boš skočil v to srhljivo umazano gmoto vode in poskušal z oživljanjem! :))
Na Monu sem pa lahko tudi samo turist. Mi paše. Obožujem Benetke. :)[/quote]
Počutim se odlično, hvala! Vsak ima pravico povedati svoje mnenje, zato nikomur tega ne štejem v zlo, še najmanj pa Margot, saj se lahko od nje še marsikaj naučim. Torej Margot, ne sekiraj se po nepotrebnem, tudi v naprej bom vedno vesel tvojega mnenja, konec koncev se z objavljanjem svojih stvaritev sam mečem v žrelo kritikov. To me lahko naredi le boljšega!
Sem pa včasih malce fovš WYWH, ki zna svoja čustva še veliko lepše in globje stkati v poezijo, ki se je ne bi sramovali niti najbolj priznani pesniki…Antilopca, upam, da me ne boš spet označila kot mavričnega:))
Važno, da obstaja ljubezen, saj brez nje ne bi nastalo toliko čudovitih pesmi. Ko imaš svojo muzo, besede kar polzijo ena čez drugo v rime….in nastajajo nove pesmi, morda niso najlepše, so pa moje, odraz mojih čutenj….
Pa lep romantično deževen dan![/quote]
Ajoj, kolk pocukrano kot kremna rezina, baklava, krof in flancat skupaj. :))))
P.S.: Poet mi ne bo zameril, ker je med nama neka posebna virtualna vez.
Skor ne morem ostat tiho na vse skupaj.
Očitno je dobro počutje in fizično zdravje antilope v mojih rokah .
Le še jaz jo lahko rešim pred težko in zoprno usodo …
Pogoj je več kot očiten in na dlani – nehati moram pisati pesmi;
posledično me bo poet nehal hvaliti in antilopa ne bo dobila sladkorne bolezni …
Ti kar veselo piši, saj je Antilopca bolj nežna dušica kot je pripravljena priznati tako, da jo zaradi rahlo povišanega sladkorja ne bo pognalo v savano…Jaz pa se bom tudi bolj brzdal pri pohvalah, da se slučajno ne pokvariš:))
Meni je pa tale všeč, ne spomnim se imena avtorice:
Pusti času čas
Včasih potrebuješ le malo;
nekaj trenutkov, da razmisliš o življenju.
Drugič spet nekaj dni ali celo nekaj tednov,
odvisno od bolečine, ki jo nosiš s sabo.
A na koncu vedno srečaš Resnico
in veš, za koga se je vredno potruditi,
koga imaš res rad.
Včasih je vredno pustiti času čas,
… da se razburjenje ohladi, napetosti poležejo in
da lahko resnično vidiš odnos takšen, kot je,
brez olepšav, brez iluzij.
Vse to mine, ostane pa le tisto, kar je bilo od nekdaj pristno.
Zato pusti času čas, da odstrani vse tančice bolečine
in se pod njo lahko pokaže vsa lepota Bivanja.
(Helena Milost)
Sonce in sence
Ne moreš hoditi po soncu
in ne videti senc.
Ne moreš občudovati morja,
ne da bi videl njegovih šumečih, mogočnih valov, ki se v obalo zajedajo.
Ne moreš leteti s pticami,
ne da bi njihova krila sanjal.
Ne moreš ljubiti,
ne da bi bolečine trpeče slutil in jih občutil.
Ne, ne moreš se več smejati,
kdaj pa kdaj moraš tudi bridko jokati.
Ne moreš spoznati radosti na vrh gore,
če se nisi spotil na njenih skalnih grudih.
Ne moreš slutiti strasti,
če te ljubezen ni vzela v roke in te vsega objela.
Nikoli ne veš, kaj je osamljenost,
če nisi nikoli bil sam,
željan ljubezni, od hrepenenja po bližini ljudi bolan.
Ne, nikoli ne izveš, kaj je nemoč,
če v sebi vedno čutiš moč.
Ne, nikoli ne izveš, kako boli,
ko v srcu nosiš rano, ki krvavi,
če sploh ne veš, da v prsih ti bije srce, živi.
Ne, ne moreš hoditi po soncu in ne videti senc,
ki jih njegova svetloba stori.
(neznan avtor)
Forum je zaprt za komentiranje.