Pogodba o preužitku
Pozdravljeni!
Imela bi vprašanje v zvezi s pogodbo o preužitku. Torej moj partner je z mamo sklenil pogodbo o preužitku. S pogodbo se je torej zavezal, da bo skrbel za njo do njene smrti, hkrati pa je v last prevzel tudi nepremičnino ter dolg, ki ga je imela mama. Zanima pa me sledeče. Nepremičnina je že dokaj stara, zato bo potrebna temeljita adaptacija, uredili bomo tudi stanovanje, da se bomo tudi mi preselili tja (sedaj z otrokoma živiva na drugem naslovu). Glede na to, da bova hišo adaptirala oba s partnerjem (potrebno bo vložiti kar precej finančnih sredstev), prav tako bova za mamo/taščo skrbela oba, me zanima kakšne pravice imam jaz, v kolikor bi kdaj iz kakršnega koli razloga med nama prišlo do ločitve? Ali bi glede na takšno pogodbo sploh lahko zahtevala povračilo vloženih sredstev? Jasno mi je, da če bi nepremičnino kupila oziroma jo zgradila, se bi premoženje delilo na pol. Kaj pa v takšnem primeru? Ali bi morala s partnerjem skleniti kakšno posebno pogodbo/dogovor v katerem bi bilo definirano, da bom za adaptacijo prispevala polovico? V prevžitkarski pogodbi je namreč naveden samo partner.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Spoštovani!
Na splošno velja, da če nekdo s soglasjem lastnika nepremičnine (pri čemer ni potrebno, da je soglasje pisno) postavi, prizida ali izboljša zgradbo, lahko od lastnika nepremičnine zahteva tisto, za kar je bil ta obogaten.
Premoženje, ki ga zakonca pridobita z delom v času trajanja zakonske zveze, je njuno skupno premoženje. Pri delitvi skupnega premoženja se šteje, da sta deleža zakoncev enaka, zakonca pa lahko dokažeta, da sta prispevala k skupnemu premoženju v drugačnem razmerju.
Vse kar bosta torej s partnerjem vložila v njegovo hišo iz sredstev pridobljenih z delom v času trajanja vajinega razmerja je vajino skupno premoženje in v primeru razpada skupnosti lahko zahtevate polovico vloženih sredstev. Zaradi navedenega vam predlagamo, da ob adaptaciji spravljate vse račune, s katerimi boste lahko v primeru razpada zveze s partnerjem, dokazovali višino vloženih sredstev.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.