Pogodba o razdelitvi solastnine
Spoštovani!
Z možem sva postavila stanovanjsko hišo na parceli, kjer je bilo vpisanih več solastnikov. Midva sva bila solastnika 2/5, torej vsak 1/5. Pred leti smo se sporazumno dogovorili za razdelitev solastnine v naravi in pri notarju podpisali delilno pogodbo. V tej pogodbi so se vsi solastniki, vključno z mojim možem, prostovoljno in s svojo voljo odpovedali lastništvu na tej parceli in stanovanjski hiši v mojo korist. Po nekaj letih je prišlo do nesoglasij med nama z možem in do nasilnih dejanj nad mano in otrokom in posledično do ločitve pred nekaj meseci.
Kako je sedaj s to nepremičnino? Ali mi pripada kot je bilo v delilni pogodbi zapisano v celoti ali pa je polovica še vedno od bivšega moža? Ali ni bila s to delilno pogodbo že izvedena delitev premoženja med nama? Je potrebna še ena delitev ali kako? Mora bivši tožiti za svoj delež? Bivši se zdaj noče odseliti in me cele dneve najeda in izvaja nad mano psihično nasilje, sama se pa v tem trenutku nimam kam umaknit.
Spoštovani,
premoženje pridobljeno z delom (torej ne z dediščino ali darili) v času trajanja zakonske zveze, je skupno premoženje. Razdelitev solastnine ni pomenila tudi delitve skupnega premoženja.
Vaš mož mora vložiti predlog za delitev skupnega premoženja.
Predlagamo, da se oglasite na CSD, kjer pojasnite svojo situacijo, nato pa se obrnite še na odvetnika po lastni izbiri, ki vam naj predstavi določila Zakona o preprečevanju nasilja v družini.
S spoštovanjem!
s sestro sva podedovali hišo in zemljišče okoli hiše vsaka 1/2. Torej vsaka polovico hiše sestra zgornji del in podstreha jaz prvo nadstroplje in klet. Sedaj pa želi sestra poseči pa kleti ki se nahaja v mojem delu. Tudi Zemljijšče zelimo razdeliti na pol. Kaj na storim da pridem do lastnine ki bom točno vedela kje je moj del v hiši prav tako v zemljišču. Ali naj sklenemo notarski sporazum ali naj grem v etažno razdelitev in parcelacijo zemljišča.
Spoštovani,
kolikor se bosta s sestro sporazumeli in sklenili pogodbo o razdelitvi premoženja, bo to vsekakor hitreje. Če dogovora ne uspeta skleniti, lahko v nepravdnem postopku predlagate delitev solastnine.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.