Pogodba za določen čas in NE podaljšanje…
Pozdravljeni,
skladno z ZDR delodajalec ne sme skleniti ene ali več zaporednih pogodb o zaposlitvi za določen čas z istim delavcem in za isto delo, katerih neprekinjen čas trajanja bi bil daljši kot dve leti (razen v zakonsko določenih izjemnih primerih).
V tem primeru se šteje, da je delavec sklenil pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas; delavec tako lahko zahteva od delodajalca, naj mu izroči takšno pogodbo, in sicer mora to zahtevati v 30 dneh odkar delavec izve za kršitev. Ne glede na morebitno zamudo tega roka, pa ima delvec na voljo tudi drugo sodno varstvo – predvsem lahko zahteva odškodnino.
Ker za konkreten odgovor na Vaše vprašanje potrebujemo več podatkov, Vas vabimo, da nas kontaktirate preko obrazca na http://najpravnosvetovanje.si/
Lahko nam zaupate!
pozdravljeni!
Pogodba za dol. čas mi poteče konec tega meseca. Kaj se zgodi v primeru, če mi delodajalec 01.10. še ne ponudi v podpis nove pogodbe, jaz pa sem normalno razporejena na del. mesto in normalno delam dalje brez podpisane nove pogodbe….
če si še želiš delati v tem podjetju ti kar pridi v službo, in če te noben ne napodi, potem imaš pogodbo za nedoločen čas.
Imaš pravico. Enako sem naredila tudi jaz, ampak sem na Zavodu povedala, da nisem dobila podaljšanja.
Prosim za pomoč oz. nasvet:
organ organizacije mi je podelil mandat (52. čl. ZDR) za naslednje obdobje, 4 leta, z delom sem nadaljeval, vendar pa v podpis nisem preje pogodbe o zaposlitvi. Zanima me ali je s tem ko nisem po letu dni prejel nove PZ “delodajelec”prevzel tveganje, da se PZ lahko podpiše za nedoločen čas?
Hvala, LP
Kaj pa to, v podjetju sem že 3 leta in 6 mesecev, zadnje 2 leti in 4 mesece na istem delovnem mestu, z 31.12.2011 mi poteče pogodba za določen čas. Sicer sem pa noseča in mogoče mi zopet podaljšajo za te 3 mesece, kolikor še potrebujem potem do porodniške. Ali lahko to storijo, glede na to, da mi že sedaj pripada delo za nedoločen čas?
lp
Temu pravim Moderno suženjstvo!
Zaposlena sem v podjetju od maja 2011kot prodajnik/tržnik
Vsak konec meseca dobim pogodbo za določen čas (1 mesec)
Vsak konec meseca se sprašujem, ali jo bom tokrat tudi prejela…
Vsak konec meseca se sprašujem, zakaj nisem dosegla “plana”..
Delodajalci se obnašajo kot, da pogodba ni ovira in zahtevajo zaupanje in predanost od delavcev, inovativne predloge in rešitve za boljši uspeh.
Sprašujem se, kako naj jim zaupam, če mi ne omogočijo osnovne varnosti. Delovno razmerje za nedoločen čas…
Se moram res privadit na ta sistem? Je to normalno?
Morda kdo ve, kje si lahko preberem več o pravicah delavcev?
Zakon o delovnih razmerjih in pa Vodnik po pravicah delavcev http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/delovna_razmerja_in_pravice_iz_dela/delovna_razmerja/zdr/vodnik/
hvala barca
pozdravljeni mene pa zanima,sem zaposlena na soli ze 1 leto,nadomescam delovko ki je na bolniskem.podpisala sem samo eno pogodbo i sicer pise do konca aprila 2011.s poskusnim delom.in zdaj kar koli urejam ko recem da sem zaposlena pokazem pogodbo o zaposlitvi in recejo da je ze potekla,jaz pa nimam druge.in zanima me ali moram nap.svaki 3 mesec podpisat pogodbo ali pa imam tako da poj za vsako stvar moram do tajnice da mi napise na list do kdaj sem zaposlena.lp
pozdravljeni imam pogodbu do 25 7 12 sam noseca 5 mes in sam na bolniski rizicna nosecnost in zdej delodojdalec pravi da ne bo mi podalsal pogodbu pa me zanima ce sme tako ce sam na bolniski da mi ne podalsa pogodbu l.p
Pozdravljeni,
imela sem pogodbo za 6 mesecev, po 5 mesecih so mi podaljšali pogodbo še za 3 mesece (skupaj 8), 10 dni pred potekom sem izvedela, da me ne potrebujejo več in nato še, da imajo že izbranega novega kolega – znanca. Zanima me, če mi pripada kakšna odpravnina, glede na to, da je bila pogodba za dol. čas 2x podaljšana in me niso obvestili 1 mesec prej.
Hvala za odgovor
Pogodba za določen čas preneha s časom, za katerega je bila sklenjena. Delodajalec nima obveznosti pogodbe podaljšati, niti vas ne o tem ne rabi prej obvestiti, saj kot že rečeno, pogodba pač preneha veljati.
Odpravnina pripada delavcem v primeru odpovedi s strani delodajalca (razen v primeru krivdnega razloga ali izredne odpovedi).
V vašem primeru vam torej odpravnina ne pripada.
Ste pa lahko upravičeni do nadomestila za brezposelnost, če izpolnjujete pogoje.
Tudi jaz sem zaposlen za določen čas, pogodba mi poteče čez en mesec. Seveda imam dopust, zanima me pa, ali mi mora delodajalec omogočiti porabo dopusta, ali lahko na lastno željo me da delat in po končani pogodbi, mi ne podaljšajo ter dopust izplačajo, čeprav meni to ne diši in bi ga raje porabil.
Pozdravljeni,
skladno s 162. členom Zakona o delovnih razmerjih ima delavec pravico do sorazmernega dela letnega dopusta, to je do izrabe 1/12 letnega dopusta za vsak mesec dela v posameznem koledarskem letu:
če v koledarskem letu, v katerem je sklenil delovno razmerje, ni pridobil pravice do celotnega letnega dopusta,
če mu preneha delovno razmerje pred potekom roka, po preteku katerega bi pridobil pravico do celotnega letnega dopusta,
če mu delovno razmerje v tekočem koledarskem letu preneha pred 1. julijem.
Če pa delavec med koledarskim letom sklene pogodbo o zaposlitvi z drugim delodajalcem, mu je vsak delodajalec dolžan zagotoviti izrabo sorazmernega dela dopusta glede na trajanje zaposlitve delavca pri posameznem delodajalcu v tekočem koledarskem letu, razen če se delavec in delodajalec dogovorita drugače.
Pri izračunavanju sorazmernega dela letnega dopusta se najmanj polovica dneva zaokroži na cel dan letnega dopusta (162. člen ZDR).
Od tu naprej bo pa šlo, ane :-))
Sicer se pa prosim ponovno oglasite.
Uspešen teden,
Daša Modic Gorjup
Konec julija mi poteče pogodba za določen čas ( koriščenje dopusta in višek delovnih ur).Ker so se mi pojavile zdravstvene težave, da tega dela ne morem več opravljati, zahteva nadrejeni, da sama dam odpoved ker bo le tako lahko novega zaposlil.Me lahko prisili na to?
seveda vas ne more in ne sme prisiliti v to! če sami daste odpoved, nimate pravic za denarno nadomestilo na zavodu, tako da tega nikar ne storite!
Pozdravljeni!
Danes mi uradno poteče pogodba, imela sem jo za določen čas 1 leta. Delodajalec mi je zagotovil da bo podaljšana, vendar se še ni nič zgodilo. Torej, v ponedeljek grem delat brez da bi sploh imela pogodbo. Znanec mi je dejal, da če mi poteče pogodba za določen čas in ne dobim obvestila o preteku, da se ta samodejno podaljša. To je meni mal čudno, ali je to res?
lp
alenka
Predlog pogodbe o zaposlitvi ti mora dat na vpogled 3 dni pred pričetkom d.r. Predlagam, da greš v ponedeljek v službo in čakaš, da vidiš, kaj bo delodajalec naredil. Če ti reče, da ti pogodbe ne bo podaljšal, je pač to to. Če ti da v podpis novo pogodbo, predlagam, da paziš, kateri datum ti vpiše kot pričetek dela (naj ti vpiše 1.7., ker v nasprotnem primeru boš imela vmes 1 dan prekinitve, kar pa je neugodno zate – pogodbo za d.č. ti lahko podaljša do max 2 leti neprekinjeno, potem te mora zaposlit za ndč).
Če pa delaš normalno naprej, brez podpisane pogodbe, delaš na črno in se smatra, da si zaposlen za nedoločen čas. Če ti je to v interesu, ne podpisuj nič za nazaj in se sklicuj na to.
ZDR: Če s pogodbo o zaposlitvi čas trajanja ni pisno določen oziroma če pogodba o zaposlitvi za določen čas ni sklenjena v pisni obliki ob nastopu dela, se domneva, da je pogodba o zaposlitvi sklenjena za nedoločen čas.
hvala za hiter in podroben odgovor, res ste velika pomoč!
lep vikend!
alenka
Malenkost… Samo kot opomba, nisem moderatorka, niti ni bilo to strokovno mnenje, vzemi to samo kot nasvet. Sem samo prebrala ZDR in nekaj vem iz izkušenj.
Pa srečno!
Pozdravljeni,
Rada bi vas prosila za nasvet glede določene zadeve, ki se mi je prejšnji teden zgodila v službi. V podjetju sem bila za določen čas zaposlena od od 26 septembra 2011 za 9 mesecev Pogodba je sestavljena tako, da se podaljša za nedoločen čas, če ni nobenih sprememb. Šefa sem v tedni pred iztekom pogodbe šla parkrat vprašati, kako in kaj, vendar nikoli ni bilo jasnega odgovora, ali se mi bo pogodba podaljšala ali ne, zato sem nehala spraševati in prejšnji torek, dan po izteku pogodbe, prišla v službo, kar je pomenilo, da se mi je pogodba avtomatsko podaljšala. V četrtek pa me pokliče šef – češ, da je pozabil, da imam pogodbo do 26. in ne do konca junija, in da imam dve možnosti, ali podpišem avtorsko pogodbo za nazaj, na dan 26. junija, ali pa mi v tem trenutku da odpoved, kar pomeni, da imam na podjetju še skupno 38 dni, ki pa zagotovo ne bodo prijetni, če se želim stvari iti na tak način. Sem rekla, da želim premisliti, in da mu dam odgovor naslednji dan, ni pustil. Sem rekla, da želim premisliti, in da mu povem čez 10 minut, je rekel NE, podpišeš ZDAJ ali pa ti dam v tem trenutku odpoved. In sem rekla OK. (Spustil me je iz pisarne za 5 minut, da sem preverila s tajnico in računovodkinjo, ali si lahko uredim obvezno zdravstveno zavarovanje za nazaj, potem sem pa morala podpisati pogodbo in napisati, da sem jo prejela 26. junija.
Naslednji dan sem imela ginekološki pregled, na katerem sem izvedela, da sem noseča. Grozna napaka torej, noseče ženske direktor ne sme odpustiti, ne? Vendar sem že podpisala pogodbo – zanima me, ali lahko v pravnem smislu SPLOH karkoli storim? Ali mi ostane samo možnost, da se v ponedeljek dogovorim za sestanek in ga prosim, če ponovno premisli glede na nove okoliščine?
Hvala lepa za pomoč in odgovor,
Izabela
Imam eno vprašanje. Zaposlena sem za polovčine delovni čas za eno leto. Od 1.12.2011-30.11.2012. Delodajalec plač ne izplačuje redno. Sedaj čakam na februarsko plačo in povračilo stroškov. Pogodbe ne nameravam podaljšati. Zanima me, kako je z nadomestilom brezposelnosti na Zavodu? Če bodo prihajale zakasnele plače še bog ve koliko časa? Ali mi nadomestilo pripada? Ali lahko izkoristim dopust novembra, ko bo pogodba pretekla ali mi delodajalec to lahko prepreči? Na kaj se lahko sklicujem, če mi bo dejal, da ne morem porabiti dopusta?
Hvala in lep dan želim.
Verjetno bi bilo dobro razmisliti o izredni odpovedi (http://www.informiran.si/portal.aspx?content=izredna-odpoved&showMenu=1&showRightFrame=1), ter vložitvi tožbe na delovno sodišče za neizplačane plače…
Forum je zaprt za komentiranje.