Pogodba za določen čas in NE podaljšanje…
Pozdravljena!
Pri pogodbi o zaposlitvi za določen čas se je potrebno zavedati, da gre za IZJEMO, posebno, atipično obliko zaposlitve, ki bi se po pravilih morala tudi sklepati samo v izjemnih primerih.
Posledica tega je tudi, da je omejeno varstvo delavca (ravno to, da preneha EX LEGE, po preteku časa). Zato je ČAS TRAJANJA pogodbe je tudi obvezna sestavina pogodbe za določen čas.
Zaradi teh posebnosti je tudi ta posledica, da pogodba preneha s potekom časa, brez odpovednega roka. Nobeni stranki ni potrebno storiti nič, da bi prišlo do odpovedi (nastopi AVTOMATIČNO).
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo:
LEGAS Kranj
[email protected]
Pozdravljeni!
Bi mi morda kdo znal odgovoriti na tole vprašanje:
Z 31.03.2015 se mi izteče že druga enoletna pogodba za določen čas, ampak sem ravno zadnji dan razporejen v nočno izmeno, kar pomeni, da bom 01.04. delal še do 6. zjutraj. Bi se to morda lahko štelo za izjemo po 56. členu ZDR-1? Se ta primer šteje, da sem ostal na delu po izteku pogodbe?
Zdravo
Mene pa zanima kaj storiti, če ti delodajalec v pidpis ponudi pogodbo, na kateri je za polni delovni čas navedena nižja plača od minimalne.
Hvala za odgovor
Na tisoče zaposlenih ima osnovno plačno določeno v pogodbi nižjo od minimalne plače. To je še vedno v skladu s predpisi.
Zakon zgolj pravi, da ne moreš konec meseca dobiti za delo v polnem delovnem času nižjo plačo od minimalne plače.
Tako da pač veš, v vsakem primeru boš dobila najmanj minimalno neto plačo.
Mene pa zanima koliko pogodb dejansko delodajalec lahko naredi do sklenitve pog.za nedolocen cas….sicer sem podpisala tri pogodbe po 3mesece in zdaj cetrto na 6mesecev…. Hvala in lp
Vseeno koliko pogodb za določen čas za isto delo zaradi povečanega obsega dela se sklene, važno da ne trajajo več kot 2 leti.
Pozdravljeni.
V podjetju sem bila zaposlena za določen čas od 01.04.2013 do 31.03.2014 in 01.04.2014 do 01.04.2015 z enako pogodbo. Sedaj so mi rekli, da če sem bila zaposlena 2 leti in 1 dan, bi mi pripadala pogodba za nedoločen čas? Ali to drži? Nadomestilo za brezposelnost se mi je izteklo, dobivam socialno pomoč. Kaj svetujete, da naredim. V podjetju so imeli razpis za enako delovno mesto, ki sem ga opravljala.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Lepo vas prosim za vaš nasvet oz mnenje.Imam vprašanje. 31.12 2015 se mi izteče pogodba za določen čas.Pri tem privatniku sem zaposlen 15 mesecev,z parkratnim podaljševanjem pogodbe za določen čas po 3 mesece.Ker s emi sedaj 31.12. izteče pogodba,in na direktno vprašanje direktorici kaj in kako misli z mano,glede na to da firma stoji tko tko in glede na to da mi dolguje 3 mesečne plače,in z njene strani nisem dobil jasnih odgovorov,me zanima na vse napisano,če jaz zavrnem v podpis novo pogodbo za določen čas,kljub temu da mi jo ponudi (zavrnil bi predvsem zaradi neplačil Osebnih dohodkov)ali s elahko prijavim potem na Zavod za Zaposlovanje in pridobim nadomestilo za brezposelnost(neprekinjeno sem delal 15 mesecev) kljub temu da sem zavrnil podpis nove pogodbe? Oz ali ob nepodpisu nove pogodbe mi dolžan Direktorica izročiti kakšne papirje,obrazec ki ga moram dostavit na Zavod?
Najlepša hvala za odgovore
Ko se izteče pogodba o zaposlitvi, imaš pravico do nadomestila na zavodu, tudi če ti podjetje ponudi novo pogodbo in jo ne podpišeš. Od direktorice v bistvu ne rabiš nič, če imaš shranjenih zadnjih 8 plačilnih list, če pa ne, ti pa mora dati potrdilo, koliko si prejel v zadnjih 8 mesecih.
Pozdravljeni,
z koncem januarja se mi iztece pogodba za dc- imela sem jo za 6m. to je bila moja prva zaposlitev, pred tem sem bila v tem podjetju student. zanima me ali mi pripada kaj zavoda ali ne? sem brez statusa stasa 25 let , zivim z brezposelno mamo(ne prejema od zavoda nic). ali bodo pogodbo podaljsali ali ne, nihce ne ve. govori se tudi o velikih odpuscanjih v roku 4 mesecev. za dolocen cas nas je zaposlenih kar nekaj, min 50, vsi do konca januraja.
hvala za info
Na podlagi 7. odstavka 60. člena ZUTD ti pripada denarno nadomestilo v trajanju 2 mesecev, ker si mlajša od 30 let. Na zavodu se moraš zglasiti v 30 dneh po prenehanju delovnega razmerja. Mesečno nadomestilo znaša 80% plače.
Pozdravljeni
Imam eno vprašanje, 1.1.2015 sem se zaposlil v podjetju, podpisal sem pogodbo za določen čas za rok enega leta – pripravništvo, 1.1.2016 mi pogodba poteče. S 2.1.2016 že imam podpisano pogodbo z novim delodajalcem, predvsem boljši delovni pogoji in plačilo, vendar zdajšnji delodajalec o tem ne ve nič. Če prav razumem zakon ZDR, mi po poteku pogodbe ta preneha veljati 2.1.2016 , tako da grem trenutnemu delodajalcu povedati , da sem podpisal drugje in ne želim več delati pri njih. Vem tudi, da mi morajo dati pogodbo 3 dni prej na vpogled , vendar imam namen počakati do preteka, da je 100% potekla pogodba. Sporočiti jim nimam namena prej, ker sem s tem prost vseh obveznosti do njih – štipendija. Zanima me, če je to pravno sprejemljivo in so samo moralni zadržki, da to naredim tako?
Lep pozdrav
Ni nobenga problema, ko te, če te vprašajo glede podaljšanja pogodbe, poveš, da greš drugam.
Hvala za hiter odgovor, sedaj sem samo dobil potrditev na svojo odločitev in razlaganje zakona.
Lep pozdrav
V podjetju sem zaposlena za dolocen cas od 3.12.2014 (krajsi delovni cas 30 ur/tedn)
Veckrat so mi ze podaljsali pogodbo. Pogodba mi potece 2.6.2016. Sem noseca. Pdp je 5.7.2016. Porodnisko lahko nastopim z dnem 7.6.2016. Zmanjka mi 5 dni da grem iz delovnega mesta na porodnisko. Nadrejeni so rekli da bojo podaljsali pogodbo ce ne bom sla na bolnisko. Kaksne pravice imam glede na tako izkoriscanje?
Spoštovani!
Zaposlena sem v javnem sektorju in sicer sem na šoli zaposlena že tri leta. Prvo leto sem opravljala delo spremljevalke gibalno oviranih otrok, sedaj pa sem že dve leti zaposlena kot varuh-negovalec. Letos se je zgodilo, da me je prišla šefica obvestit, da mi pogodbe ne bodo podaljšali iz neznanih razlogov. Sama predvidevam, da je to samo zato, ker bi mi morala letos dati pogodbo za nedoločen čas. Naj povem, da potreba po delavcih je kajti meni ne namerava podaljšati pogodbe, ker sem po njenih besedah”višek”, ima pa namen zaposliti čisto novo osebo. Vedno sem bila pridna delavka in nisem imela nobenih težav. Tudi šefica sama je rekla, da sem zelo pridna delavka in da nima kaj reči čez moje delo. Tudi vse ocene, ki jih dobimo javni delavci so petice z vsemi možnimi točkami.
Precej sem prebirala zakone in ugotovila, da mi kaj takšnega ne bi smela narediti in da imam pravno podlago, da zahtevam novo pogodbo in sicer za nedoločen čas. Prosila bi vas za nasvet kako naj se lotim zadeve. Naj poudarim tudi, da že v naprej vem, da se bo nad mano izvajal mobing, če se spustim v kaj takšnega…
Ali se glede na napisano lahko izmuzne s tem, da mi ponudi pogodbo za določen čas na drugem delovnem mestu in ali mi vseeno pripada nadomestilo za brezposelnost, če pogodbo za določen čas zavrnem?
Zanima me tudi kako je z odpravnino in če mi v takem primeru pripada odškodnina.
Lep pozdrav,
Krokodil123
Forum je zaprt za komentiranje.