Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev pogodba za nedoločen čas, poskusna doba in nosečnost

pogodba za nedoločen čas, poskusna doba in nosečnost

Pozdravljeni!
V firmi sem zaposlena že 2 leti – za nadomeščanje. Izvedela sem, da sem noseča, trenutno malo manj kot 3 mesece. V tem tednu sem podpisala pogodbo za nedoločen čas, s poskusno dobo 2 meseca. Ko bo ta poskusna doba potekla, bom z nosečnostjo že čez polovico in trebuha ne bo več mogoče skriti. Tako da nameravam za nosečnost povedati prej. Sedaj pa me zanima sledeče:
– v primeru, da mi morala preden mi poteče poskusna doba, iti na bolniško, ali mi lahko delodajalec po preteku poskusne dobe prekine pogodbo – razlog kot da nisem opravila poskusne dobe
– v primeru, da bom sposobna delati še naprej, ali mi lahko ravno tako prekine pogodbo po preteku poskusne dobe. Glede na to, da sem v firmi že toliko leti in da so zadovoljni z mano…
Nosečnost ni bila načrtovana, ampak otroka bom obdržala, ne glede na to, kaj se zgodi.

115. člen ZDR-1:

(1) Delodajalec ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi delavki v času nosečnosti ter delavki, ki doji otroka do enega leta starosti, in staršem, v času, ko izrabljajo starševski dopust v strnjenem nizu v obliki polne odsotnosti z dela in še en mesec po izrabi tega dopusta.

Kot je zgoraj nekdo napisal.

Čimprej si pridobi samo uradno potrdilo o nosečnosti, ki ti ga na prvem pregledu (nekje v 8-12 tednu) izda ginekolog, za vsak slučaj si ga še skopiraj oz. ga lahko tudi pošlješ priporočeno delodajalcu tako da imaš neko potrdilo, da si ga oddala.
Po tem, ko ima to potrdilo te zelo težko odpusti (razen težje kršitve) oz. z nekim soglasjem inšpektorja za delo, če se prav spomnim.
Tudi če še nimaš potrdila o delu in slučajno izvejo, da si noseča oz. ti izrečejo odpoved v tej poskusni dobi recimo jutri, imaš nekaj dni časa, da naknadno obvestiš delodajalca o tem…

PS: ne svetujem ti, da nosečnost skrivaš do 5 meseca, kar je tudi možno sicer (ker se enim zelo malo pozna) ampak je lahko zelo nepraktično, če imaš kakšen nenaden zaplet in moraš recimo od 24. tedna itd odležati do konca nosečnosti ali imeti kakšen poseg (in te 3 dni ni) in pride vse nepričakovano za delodajalca. Bolje da ve in “pričakuje” takšne stvari. Hkrati ti od dne, ko vedo lahko prilagodijo delovni čas, pavze, možnosti za počitek, nočna dežurstva itd itd.

srečno!
lp

Za nosečnost še nisem povedala. Sedaj sem pa dobila datum za zdravniški pregled. Zanima me, ali bom naredila zdravniški pregled glede na to, da sem noseča? Ali me lahko delodajalec odpusti, če ga ne naredim? Ali naj delodajalcu povem za nosečnost pred pregledom?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close