Pogodba za nedoločen čas
Vprašanje bolj iz firbca….ker se mi pogodba podaljšuje na 1+3 3 6 mesecev je zadnja ki sem jo dobila presegla obdobje dveh let za en mesec ob izteku pogodbe. Kaj to pomeni? Je neveljavna, se en mesec prej spremeni v nedoločen čas, je moja dolžnost obvestiti delodajalca na napako ali Just go with the flow
Sama po sebi se ne bo spremenila v pogodbo za nedoločen čas. Delodajalcu morate predlagati, da vam da v podpis novo, za nedoločen čas, če so izpolnjeni pogoji, ko je prišlo do transformacije pogodbe za določen čas v pogodbo za nedoločen čas (torej peko 2 let ste že tam zaposleni na istem delovnem mestu). Delavca opozorite na svoje pravice.
Načeloma – pravno gledano – si po dveh letih avtomatsko zaposlen za nedoločen čas, če gre za 2 leti neprekinjenega dela na istem delovnem mestu. Več lahko traja samo če gre za projektno delo in je trajanje projekta vnaprej znano ipd. primeri.
Bi pa sama – ker je bolje imeti vse na papirju – delodajalcu rekla, naj ob poteku te pogodbe pripravi pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas.
Če bi se kaj zapletlo ob izteku aktualne pogodbe (da vam ne bi želeli podaljšati del. razmerja), pa se vedno lahko sklicujete na Zakon o del. razmerjih (ZDR-1). Pol zaposlitev za določen čas sploh ne bi smelo biti za določen čas – so jasno navedeni pogoji, kdaj lahko, ampak vsak ima svojo “interpretacijo” – inšpektorjev pa tako ali tako ni nikjer.
Še to: če po izteku pogodbe za določen čas (ne glede na skupno trajanje zaposlitve pri določenem delodajalcu), naslednji dan normalno nadaljujete z delom, se smatra, da imate veljavno pogodbo za nedoločen čas. Toliko vas ščiti zakon in sodna praksa, saj je delavec v ranljivejšem (podrejenem) položaju glede na delodajalca.
Forum je zaprt za komentiranje.