Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev pogodbe o zaposlitvi

pogodbe o zaposlitvi

Že nekaj let sem zaposlen v isti firmi in še vedno nimam pogodbe o zaposltivi. Vem sicer, da sem zaposlen za nedoločen čas (tako mi je bilo povedano) pa vseeno mislim, da bi moral to pogodbo dobiti.

Drugo vprašanje, ki vam ga želim zastaviti pa je povezano z nadurami. Koliko nadur na mesec lahko opravi posameznik (nekje sem slišal da 30 ur) in v kolikem času bi jih naj porabil (ne dobim plačanih). Kaj lahko storim v primeru, da zelo presegam dovoljeni fond nadur in da jih nikakor ne morem porabiti. Še vedno imam namreč tudi ves dopust (seveda neizkoriščen) za leto 2004.

Dolžnost delodajalca je, da delavcu izroči pisen predlog pogodbe praviloma tri dni pred predvideno sklenitvijo, pisno pogodbo pa ob njeni sklenitvi. Skrajno nedopustno je, da delavec celo to, da naj bi bil zaposlen za nedoločen čas, ve le iz tega, ker so mu tako rekli. Najbolje bo, da pokličete na zdravstveni in pokojninski zavod in se prepričate, če vas je delodajalec prijavil in če vam v redu plačuje prispevke; od delodajalca pa zahtevajte, da vam izroči pisno pogodbo.

Nadure so z zakonom omejene na 8 ur na teden, 20 ur na mesec in največ 180 ur na leto. Nadure morajo biti vedno plačane, če pa niso, potem je to prerazporeditev delovnega časa, ki se mora izravnati v šestih mesecih. V tem roku morate torej kot proste izkoristiti vse tiste ure, ki ste jih oddelali nad svojim polnim delovnim časom.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close