Pogoji za s.p. varstvo otrok na domu
Lep pozdrav!
Razmišljam, da bi odprla s.p. varstvo predšolskih otrok na domu.
Sem se pozanimala – glede prostora ni posebnih zahtev pri tej obliki varstva.
Ne najdem pa podatka, ali je že sprejet zakon, ki dovoljuje odprtje s.p.-ja za varstvo otrok samo osebam, ki imajo vzgojiteljsko izobrazbo.
Imam sicer pedagoško izobrazbo, delam tudi prekvalifikacijo za vzgojiteljico. Ali lahko odprem s.p. še pred koncem kvalifikacije?
Kako pa je z osebnim dopolnilnim delom (varstvo otrok) – je tudi tam potrebna vzgojiteljska izobrazba?
Za varstvo otrok na domu morate pridobiti status varuha predšolskih otrok na domu, ki pa ga izdaja Ministrstvo za šolstvo in šport. Novela Zakona o vrtcih (Ur.l.RS, št. 100/2005, 25/2008) je prinesla možnost vpisa vseh oseb, ki želijo legalno opravljati varstvo predšolskih otrok na domu v register, ki se vodi pri Ministrstvu za šolstvo in šport. Namen vpisa v ta razvid je, da se s strani ministrstva predhodno ugotovi izpolnjevanje pogojev za opravljanje varstva otrok na domu. Oseba mora imeti končan najmanj program srednjega strokovnega ali splošnega izobraževanja z dodatno poklicno kvalifikacijo oz. mora izpolnjevati pogoje za strokovnega delavca na področju vzgoje in izobraževanja. Ta pogoj se bo v polni meri uveljavil šele leta 2013, do takrat pa se lahko registrirajo tudi vsi tisti, ki imajo končano najmanj srednje poklicno oz. strokovno izobraževanje ali najmanj 10 let delovnih izkušenj kot strokovni delavci na področju vzgoje in izobraževanja.
Posebna prehodna določba torej omogoča nižji izobrazbeni pogoj za varuha predšolskih otrok do leta 2013, z namenom, da se čim širšemu krogu oseb, ki so do sedaj varstvo otrok opravljale »na črno«, omogoči registracijo njihove dejavnosti. Do 1. 1. 2013 se lahko kot varuh registrira vsak, ki ima končano najmanj srednjo poklicno šolo ter seveda tudi tisti, ki ima končano srednje strokovno izobraževanja (ne glede na smer).
Oseba mora izpolnjevati še naslednje pogoje:
NEKAZNOVANOST
Nekaznovanost zaradi kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost oz. zaradi naklepnega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, za katero je predpisana kazen zapora v trajanju več kot 6 mesecev, ki se izkaže s potrdilom iz kazenske evidence Ministrstva za pravosodje.
PROSTORSKI POGOJI
Varstvo otrok lahko poteka v stanovanju ene ali večstanovanjske stavbe, ki mora imeti v skladu s predpisi o graditvi objektov izdano uporabno dovoljenje, lahko pa se uporabljajo v ta namen tudi prostori, ki izpolnjujejo pogoje, ki so predpisani za vrtce.
Oseba, ki se želi vpisati v register pri ministrstvu, mora vložiti vlogo Predlog za vpis v register varuhov predšolskih otrok. K vlogi priloži dokazila o pridobljeni izobrazbi, izpisek iz kazenske evidence Ministrstva za pravosodje ter uporabno dovoljenje za objekt, v katerem se bo izvajalo varstvo otrok. Vlogo se lahko pošlje po navadni pošti ali odda osebno na ministrstvu. Ministrstvo o vpisu v register fizični osebi izda odločbo. Na podlagi odločbe se oseba registrira kot samostojni podjetnik in vpiše v poslovni register.
Posebej opozarjamo, da zakon omejuje število otrok, ki jih lahko varuh varuje na svojem domu, in sicer to število ne sme presegati šest otrok.
Hvala Vv za odgovor. Očitno sem gledala stare linke do te strani.
Očitno mi ne ostane drugega kot počakat na uradno potrdilo o izobrazbi.
Aja, nasvet123 to pa prvič slišim, da lahko z registriranim društvom tudi opravljam to delo. In kje lahko preberem več o tem? (postopki prijave, zahteve za opravljanje dejavnosti …). Hvala za odg.
Tudi sam se zanimam za odprtje varstva na domu. Pri tem me zanima, ali so pri uporabi obstoječega stanovanja v večstanovanjski stavbi tudi kakšni pogoji oz. omejitve, glede strinjanja stanovalcev v tej večstanovanjski hiši, glede vrste dejavnosti – kot računovodstvo, prevajanje (torej mirna dejavnost…). Pri pogovoru z upravnikom, sem namreč naletel ravno na to vprašanje, če se s tem strinjajo sostanovalci.
hvala v naprej
Pozdravljeni,
za vsa vprašanja glede odprtja, delovanja in promocije lastnega varstva otrok sem po dolgoletnih izkušnjah pripravila svetovalni paket. Ta vsebuje praktično vse ključne odgovore, ki se vam porajajo o odprtju lastnega varstva.
Prva svetovalna ura je gratis.
Več info na http://www.varstvootrok.com/svetovalni-paket-za-odprtje-varstva-otrok
Tanja
Pozdravljeni,
za vsa vprašanja glede odprtja, delovanja in promocije lastnega varstva otrok smo po dolgoletnih izkušnjah pripravili svetovalni paket. Ta vsebuje praktično vse ključne odgovore, ki se vam porajajo o odprtju lastnega varstva.
Prva svetovalna ura je gratis.
Več info na http://www.varstvootrok.com/svetovalni-paket-za-odprtje-varstva-otrok