Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem Pogon na plin

Pogon na plin

Hi! imam eno vprasanje. rad bi si v avto naredil pogon na plin! s tem da bi se mi vedno ostala moznost preklopa na benzin! Kontaktiral sem ze naso “vsemogocno” revijo Avtomagazin pa mislim da tam delajo sami bebci! vprasam vas ce ve kateri kaj o tem kje se da to dobit in koliksna je priblizna cena. Sem zelo zainteresiran za to zadevo! PLEASE HELP ME!!!

Mitja

Povprašaj bolj na primorske konce, prvi pogoj je baje, da ni premrzlo.

Naša soseda (okolica Pule) je imela tako prerejen avto; tam je to relativno pogosto in imajo tudi plinske črpalke, verjetno ti bi znali tam kaj povedati.

Pa še to; ne mislim te strašiti in tudi ne vem točno, kako in kaj se je dogajalo, vendar je sosedi avto zgorel:((

Allora, mi smo meli nekaj let nazaj (dokler smo meli še lado 1500), je potrebno narediti neke predelave na uplinjaču in nato vgradijo takoimenovani polmon oziroma ekspanzijsko komoro kjer se uplinja plin,… Tako, da se mi postavlja resno vprašanje ali je to izvedljivo na avtomobilih z vbrizgom. Sicer so imeli pri fiatu multiplo s kombiniranim pogonom, ma ne vem, če so jo naši uvažali (avto Triglav). Problem, ki ga izpostavlja prejšnji komentar (da je bolj toplo): Ko se plin v ekspanzijski komori širi (prehaja iz tekočega v plinasto stanje) pobira energijo in membrane v tej komori, ko je hudo mraz zunaj, rade zmrznejo zaradi tega. S časom tudi postanejo trde in krhke in jih je treba občasno zamenjati. Dokler se voda iz hladilnega sistema v takih hladnih razmerah ne segreje avto rad cuka, ne gre nikamor,… Tudi zagon je bistveno težji, zato se ponavadi zaganja na bencin in ko se ogreje preklopi na plin (poleti lahko skozi na plin). Vožnja je cenejša, poraba plina v primerjavi z bencinom večja, izgubi se tudi del moči. Črpalke so še ponekod, na Obali jo ma Istragas na Serminu, v LJ jo je vsaj imel Butan plin v industrijski coni zraven Leka, pa v Izoli na križišču nasproti OMV črpalke so jo tudi imeli (Butan LJ). Vsekakor, če je predelava izvedena v Italiji jim je treba povedati da gre za butan-propan ali GPL (Gas Propano Liquido), ker oni uporabljajo tudi metan in kolikor mi je ravno šinilo na misel je bila tista multipla ravno na metan-bencin verzijo, morda je zato niso uvažali. Drugače se da, če imaš možnost kupit ročno črpalko in prečrpavat plin iz jeklenk s plinom za kuhanje, je še ceneje (80 l rezervoar gre cca. 5 jeklen plina) ampak bolj zamudno (1 jeklenka plina cca. 15-20 min.). Vendar se drži varnostnih ukrepov!!! Odprt prostor bolj na samem in nič ognja v bližini!!! (Na samem zato, da te kak zelo hudo pameten in siten sosed ne prijavi!!)

Pa srečno HUP HUP

O

New Report

Close