Pogreb deklice…
Tako me je prizadelo.Stara je bil 7 let.Tak sonček.Bila je sestrica od hčerkine sošolke.Ko je bila stara 1 leto,so odkrili da ima raka.Zdravili so jo v Avstriji.Presadili so ji organe.Njena mamica ter druga hčerka,sta dobesedno živeli z njo v Avstriji v bolnišnici.No,sedaj je hodila v prvi razred,zdravje je bilo dobro,nič ni bilo narobe.Sicer je na dan jemala 7 tablet,ampak bila je tako zdrava!Pa toliko energije,optimizma je imela.Včeraj pa zvem,da je umrla.Še zdaj ne moram dojeti.Pred nekaj dnevi sem jo še videla kako veselo stopica po šoli…Zdaj pa je ni več med nami.Jutri gremo na pogreb,hčerka in sošolke.Kaj se spodobi za pogreb,da nesemo bele vrtnice,svečko?Nikoli še nisem bila na pogrebu.Prosim za kak nasvet…
Saška, vsaka novica o smrti človeka prizadane… če si preminulega poznal ali ne… kadar pa gre za otročičke, je toliko huje. Sprejmite moje sožalje. Deklico ste ohranili v lepem spominu in teh se oklepajte v težkih trenutkih. Veliko pozornosti posvetite hčerki, veliko se pogovarjajte z njo, da bo izgubo sošolke čimlažje sprejela.
Prav imate, primeren je mali venček belih marjetk ali bela vrtnica in paketek belih svečk. Sveče položite v vežico, vrtnico pa po pogrebu položite oz. vržete v jamo v zadnji pozdrav.
Srečno!
Z.
Ko je umrl moj sinek, smo mu v krsto položili plišastega medvedka.
Če bo klasičen pogreb, ji lahko v slovo v grob vržete plišasto igračko. Drugače pa jo lahko pustite na grobu. Mislim, da bi bilo tudi primerno.
Seveda pa bele rožice ali pa bele svečke.
Vsem, ki so jo imeli radi pa raje objem, kot besede, ker te preveč bolijo.
Žalostno… Moje iskreno sožalje vsem žalujočim. Vedno je smrt težka in ostanejo solze, bolečina. Še težje je, če umre otroček… Sama sem pred leti izgubila najboljšega prijatelja, mojega “bratca”. Sicer ni bil tako mlad, bil je najstnik, pa vseeno… Na pogrebu smo bili vsi z belimi in modrimi vrtnicami. Pa same bele svečke. To je nekakšna simbolika nedolžnosti… Kaj pa vem. Sama mu še vedno nesem na grob izključno bele ali modre rože in svečke… Sicer pa itak vsak po svoji vesti. Barva ni važna – važen je spomin in občutek v srcu…
Objem tvoji mali deklici in njeni sošolki…
Če moreš, stoj ob strani, kolikor lahko. Belo cvetje je zelo primerno, jaz bi nesla eno samo vrtnico.
Iskreno sožalje vsem prizadetim.
Moja hči je stara 7 let, torej sta bili rojeni isto leto, skupaj sva ju pestovali in ljubili kot lahko ljubiš le otroka, čakali na prvo besedo, prvi korak, srečo, ki ti jo dete podari dan za dnem… večje žalosti ni na svetu, kot da ugasne tako majhno bitje… cmok me duši v grlu, ko le pomislim bolečino, ki je besede ne morejo opisati.
Moje iskreno sožalje staršem, sestrici in vsem, ki so jo imeli radi.
Nekaj najhujšega, če umre otrok. Ko sem bila v 5. razredu osnovne šole, je umrl prijatelj, ki sva bila skupaj v vrtcu, kasneje pa je bil v sosednjem razredu. Takrat sem osebno doživela tak šok, ker sem dojela, da smrt ne pride le po starejše, ampak je lahko kdorkoli.
Iskreno sožalje vsem, ki so jo poznali in jo imeli radi.
Dve leti in pol je, kar je hčeri umrla sošolka za rakom, v tretjem razredu OŠ. Samega pogreba ne bom nikoli pozabila, plišasta igrača v krsti, jok sošolcev,… Obiskovali so jo do zadnjega, saj so bili zelo prijatelji med seboj in umrla je ravno, ko naj bi se ji stanje izboljšalo. V grob so ji dali bele rože, bele sveče pa vem, da še vedno hodimo vsi prižigati. Je pa bilo vse skupaj zelo stresno in hči tisti dan po pogrebu ni nič govorila, tako da sva šle na zelo dolg sprehod, da se je odprla, potem dolg pogovor. Vem pa, da če bi vedela, kako težko bo, da na pogreb hčere ne bi peljala, samo kropiti, da bi se poslovila od nje. Res smo bili vsi prizadeti, zlasti ko pomisliš, da se lahko to zgodi tvojemu otroku.
Hvala vsem ki ste mi odpisali.Pogreb je bil zelo žalosten.Nisem še omenila da sta imela oče in mamica te punčke še prej eno hčerkico,ki je umrla v bolnici,ko je bila stara 6 mesecev.No,sedaj sta punčki zakopani skupaj.Ostala jima je še ena deklica,stara 10 let.Še zdaj mi je tako hudo,ko se spomnim mamice,kako je boga,in očeta,ter sestrice.Komaj so hodili,ob vsaki strani so jih morali podpirati sorodniki…Tudi Peter Januš je bil,in zapel pesem v slovo,saj ga je imela rada.Vzrok smrti pa je bila sepsa.V soboto popoldan so odšli kupovat punčki nogavičke,nato je dobila vročino 40,tresla se je,peljali so jo v bolnišnico,čez dve uri je umrla.Še zdaj ne moram dojeti,da je ni več med nami…Hvala vsem….