Pogrevanje gob
Juho iz jurčkov sem že pogrela, pa ni bilo panike.
Celo krompir, ki ga je menda tudi prepovedano pogrevati, a je to bolj mit, sem že pogrela:P
če je bila hrana v hladilniku, jo lahko pogreješ, če je bila juha na sobni temperaturi, pa baje ne.
po internetu kroži nekako takole:
na evropskih straneh je polno svaril pred pogrevanjem gob, na ameriških straneh se temu veselo smejijo in veselo pogrevajo tako gobe, kot špinačo… pa očitno nikomur ni kaj…
OK, meni sedaj res ni jasno. Priznam, jem pogrete gobe, sploh v juhah in rižotah. Tudi zamrznem kdaj recimo juho in potem pogrejem. Ponavadi gre za lisičke ali pa kakšne jurčke oziroma druge gobane. V takšni juhi je tudi krompir, ki se seveda ponovno pogreje. Tudi drugačen krompir kdaj pogrejem. Sem seznanjena s tem, da to naj ne bi bilo OK, ampak pri meni laufa, kljub občasnim drugačnim želodčnim težavam.
Iz špinače delam več stvari, ki jih tudi pogrejem, ena je recimo špinačna pita. Ali pa klasična smetanova špinača za k pireju.
Kaj od tega sedaj ne smem početi? In predvsem, zakaj ne? Osebno mi je malo hecno, da skuham npr gobovo juho ali celo zelenjavno juho s krompirjem le za enkrat.
Jalapena, 19.11.2012 ob 08:12
Moja mama si je enkrat tako pogrela gobe (ostale so od kosila, ona pa si jih je pogrela zvečer) in končala v bolnišnici.
Sicer pa sem že pogrela šampinjone (npr. na pici) in mi ni bilo nič.
To , da se gob ne sme pogrevati je mit . Pomembno je kako to narediš . Morajo biti pravilno ohlajene , in morajo biti segrete na vročem ognju . Premalo pogrevana hrana je vsaka škodljiva , ker se ne bomo rešili recimo toksinov . V trgovinah prodajajo blanširane gobe , ki so kuhane in se jih ravno tako pogreva . Važne so tudi količine , ker so težka hrana. Tudi gobji golaž se lahko zamrzne in se ga drugič pogreje . Priporočljivo pa ni pogrevati dalj časa zamrznjene . Najbolj priporočljivo je najdaljša doba šestih mesecev . Tako , da vam povem , da je skoraj ni hrane , ki je po kuhanju ne smemo pogrevati . In tisto , da ne smemo pogreti in pika je navadna raca .
To je totalni larifari. Jaz kar redno jem pogrete gobe, tam do 12 ur stare in ponovno pogrete, če so v hladilnku, tudi do 24. Še nikoli ni bilo nič, nobenega bruhanja, nobene driske, nobenih bolečin v trebuhu, nobenega slabega počutja, popolnoma nič.
Pa vem, kako je, ko se s hrano zastrupiš, sem se tudi že kdaj, ampak nikoli z gobami. Gobe niso noben bavbav (razen če so že v štartu stupene) Če boste pa karkoli kuhanega (in vlažnega) jedli čez 3 dni na sobni temperaturi, bodo pa verjetno problemi.
Premalo pogrevana hrana je vsaka škodljiva , ker se ne bomo rešili recimo toksinov
Tu te moram popravit, ko je hrana enkrat polna toksinov, se jih ne rešiš. Segrevanje pobije bakterije, ki proizvajajo toksine. Ko hrano pustiš predolgo in je že polna toksinov, pa nobeno segrevanje ne pomaga več in je samo še za stran.