Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Pogrevanje gob

Pogrevanje gob

Baje da se gob ne sem pogrevat, da je strupeno? Je to res? Od včeraj mi je ostala ena dobra jed z jurčki pa mi je škoda metat stran, hladno pa tudi ni za jest. Je katera jedla pogrete gobe? Šampinioni naj bi se lahko pogrevali ostale pa ne?

Gob se ne pogreva, ker se s tem lahko sprostijo strupene snovi v njih. Pika, konec debate. Letos je bilo rekordno zastrupitev z gobami in jim je že začelo zmanjkovati protistrupa. Ne hecajte se s tem. Nobena hrana ni vredna tega, da zbolite zaradi nje.

Moja mama si je enkrat tako pogrela gobe (ostale so od kosila, ona pa si jih je pogrela zvečer) in končala v bolnišnici.
Sicer pa sem že pogrela šampinjone (npr. na pici) in mi ni bilo nič.

Jaz jih že vse življenje pogrevam, če ostanejo, pa smo še vsi živi in zdravi. Če imate pa mogoče občutljive želodce, pa potem ne. Pogrejem tudi špinačo, pa tudi ni nobenemu nič.

sodelavka je z pogretimi gobami zastrupila sebe in moža. ne bi o detaljih, a bilo je zelo hudo.

Juho iz jurčkov sem že pogrela, pa ni bilo panike.
Celo krompir, ki ga je menda tudi prepovedano pogrevati, a je to bolj mit, sem že pogrela:P

--------------------------------------------------------------------------------- Prevajanje: http://www.parisienne.si/ Medved z otoka, zgodba za otroke: http://www.alba2000.si/otro%C5%A1ke-knjige-in-pravljice/96-medved-z-otoka.html

Špinačo in krompir primerjate z gobami?

Nehajte ljudem svetovat, kako se uspešno zastrupiti. Krompir je pogret pač bistveno slabšega okusa (tako kot večina jedi, pravzaprav), za špinačo velja podobno kot za gobe, da se sproščajo strupene snovi, le da nimajo tako usodnega učinka kot gobe.

Jurčke, lisičke lahko pogreavaš, kakšne štorovke pa ne. Kaj strašite, nobenih zastrupitev ne more biti s tem, če se gobe, ki so užitne, pogrevajo. Je pa res, da so gobe težke in imajo nekateri bolj občutljive želodce.

Jaz tudi zmeraj pogrejem kakšno rižoto ali juho z gobami, če ostane. Res pa samo jurčke in lisičke, pa šampinjone itak.

če je bila hrana v hladilniku, jo lahko pogreješ, če je bila juha na sobni temperaturi, pa baje ne.

po internetu kroži nekako takole:
na evropskih straneh je polno svaril pred pogrevanjem gob, na ameriških straneh se temu veselo smejijo in veselo pogrevajo tako gobe, kot špinačo… pa očitno nikomur ni kaj…

… trdijo, da se le določenega tipa gob ne sme pogrevat. To so tiste mehkejše sorte. Trše, kot so npr. šampinjoni, pa se smejo.

Sem jih že večkrat pogrela, pa ni bilo panike …

Ja, res se je za hecat. Sploh pa gojenih šampinjonov ne moreš primerjat z jurčki in lisičkami. Prav tako ne mladih gobanov (tudi jurčkov) s starejšimi…. Nehajte eksperimentirat, bo bolje za vse.

Važen je podatek, da v oštarijah gobovo juho kuhajo sproti, talar za talarjem.

Ja, predvsem pa iz svežih gob, a ne?

OK, meni sedaj res ni jasno. Priznam, jem pogrete gobe, sploh v juhah in rižotah. Tudi zamrznem kdaj recimo juho in potem pogrejem. Ponavadi gre za lisičke ali pa kakšne jurčke oziroma druge gobane. V takšni juhi je tudi krompir, ki se seveda ponovno pogreje. Tudi drugačen krompir kdaj pogrejem. Sem seznanjena s tem, da to naj ne bi bilo OK, ampak pri meni laufa, kljub občasnim drugačnim želodčnim težavam.

Iz špinače delam več stvari, ki jih tudi pogrejem, ena je recimo špinačna pita. Ali pa klasična smetanova špinača za k pireju.

Kaj od tega sedaj ne smem početi? In predvsem, zakaj ne? Osebno mi je malo hecno, da skuham npr gobovo juho ali celo zelenjavno juho s krompirjem le za enkrat.

Seveda, ker jih hodijo sproti v hosto nabirat. A ne veš? 😉

Odgovor na objavo uporabnika
Jalapena, 19.11.2012 ob 08:12

Moja mama si je enkrat tako pogrela gobe (ostale so od kosila, ona pa si jih je pogrela zvečer) in končala v bolnišnici.
Sicer pa sem že pogrela šampinjone (npr. na pici) in mi ni bilo nič.

To , da se gob ne sme pogrevati je mit . Pomembno je kako to narediš . Morajo biti pravilno ohlajene , in morajo biti segrete na vročem ognju . Premalo pogrevana hrana je vsaka škodljiva , ker se ne bomo rešili recimo toksinov  . V trgovinah prodajajo blanširane gobe , ki so kuhane in se jih ravno tako pogreva . Važne so tudi količine , ker so težka hrana. Tudi gobji golaž se lahko zamrzne in se ga drugič pogreje . Priporočljivo pa ni pogrevati dalj časa zamrznjene . Najbolj priporočljivo je najdaljša doba šestih mesecev . Tako , da vam povem , da je skoraj ni hrane , ki je po kuhanju ne smemo pogrevati . In tisto , da ne smemo pogreti in pika je navadna raca .

ja pa dobro, da ste to sto let staro temo obnovili. da se lahko eni spomnimo, kak smo bili pametni deset let nazaj

😃😃🤣🤣🤣🤣🤣

prepoznam svoj odgovor

 

😂😂😂😂🤣🤣🤣🤣

To je totalni larifari. Jaz kar redno jem pogrete gobe, tam do 12 ur stare in ponovno pogrete, če so v hladilnku, tudi do 24. Še nikoli ni bilo nič, nobenega bruhanja, nobene driske, nobenih bolečin v trebuhu, nobenega slabega počutja, popolnoma nič.

Pa vem, kako je, ko se s hrano zastrupiš, sem se tudi že kdaj, ampak nikoli z gobami. Gobe niso noben bavbav (razen če so že v štartu stupene) Če boste pa karkoli kuhanega (in vlažnega) jedli čez 3 dni na sobni temperaturi, bodo pa verjetno problemi.

Premalo pogrevana hrana je vsaka škodljiva , ker se ne bomo rešili recimo toksinov

Tu te moram popravit, ko je hrana enkrat polna toksinov, se jih ne rešiš. Segrevanje pobije bakterije, ki proizvajajo toksine. Ko hrano pustiš predolgo in je že polna toksinov, pa nobeno segrevanje ne pomaga več in je samo še za stran.

New Report

Close