Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Pogrevanje hrane – kaj se ne sme?

Pogrevanje hrane – kaj se ne sme?

A ve kdo, katere hrane vse se ne sme pogrevati? In zakaj, a je zelo nevarno?

Zanesljivo vem za špinačo. Kaj za ene snovi nastanejo, pa ne bi vedela točno napisat, nisem iz take stroke.

Gobe so tudi zelo občutljiva hrana, zato je pri pogrevanju potrebno veliko previdnosti. Če ostane kaj gobove jedi, jo je treba takoj pospraviti v hladilnik, ko jo greješ, pa mora dobro prevreti. Pa še v tem primeru so za segrevanje uporabne samo bolj robustne gobe, npr. šampinjoni, lisičke, jurčki. Nikoli, ampak res nikoli pa ne pogrevaj štorovk. Kolikor ostane, naravnost v smeti!

Tudi postana in pogreta kava je škodljiva. Ne sicer, da bi škodilo, če tu in tam popiješ postano kavo, dnevno pa tega le ni dobro početi, zelo slabo vpliva na želodec.

Da se ne bi smel pogrevat krompir, je pa po mojem lari fari. Skuhan, ohlajen krompir prepražimo (pregrejemo) na čebuli, in imamo vsakdanji pražen krompir. Ali pa ga skuhamo, pretlačimo, ohladimo in naredimo svaljke, ki se spet kuhajo.

Toliko se zdaj na hitro spomnim. Na spolšno pa naj bi bilo pogrevanje hrane bolj izjema kot pravilo; po možnosti naj bi bile jedi vedno sveže pripravljene.

Jožica, najlepša hvala za odgovor! Tega za kavo pa res nisem vedela, jaz jo kar pogosto spijem kdaj kasneje, če ostane, saj imam rada tudi mrzlo, tako da jo včasih spijem še drug dan (če mi npr. od večera ostane)!
Sem enkrat sicer vprašala zdravnika na forumu, če je to škodljivo, pa je rekel, da sicer naj ne bi bilo, a da so v usedlini (zocu) kancerogene snovi, ki se jih pač več izloči v kavo, če dalj časa stoji, tako da si ostanek pač prelijem drugam, da je brez usedline. Ne vem, no, živa sem še… :-))
Lp

špinača se ne sme pogrevati,ker vsebuje nitrate in pri pogrevanju nastanejo nitriti…..jaz vse vrste gob ne priporočam pogrevati…sicer je pa generalno takole:
ko je hrana kuhana, moramo višek jedi čimprej ohladiti na 10 st. celcija in shraniti v hladilnik ali zamrzovalnik.To lahko storimo s pomočjo ledu in hladne vode v koritu.nikakor pa ne smemo shranjevati in kasneje pogrevati jedi, ki smo jih hranili pri sobni temperaturi nekaj ur…

Kolikor je meni znano, se NOBENA hrana NIKOLI ne sme pogrevati. Zagovorniki te teorije izhajajo iz tega, da pri pogrevaju nastajajo kemijske reakcije, ki ob zaužitju načenjajo človeški organizem – od sluznice do kosti in jeter. S tem se nekako strinjam, odkar poznam vsebino knjige Proč s kuhinjskim loncem.

Gurman – drži ali ne drži?

lp
Modra

Zdaj ste me pa malo prestrašile. Kaj pa goveja juha?. Nam vedno ostane in jo damo v hladilnik do naslednjega dne, ko jo pogrejemo in jemo za kosilo.

Maja, upam, da te ne bom še naprej strašila, ampak mesne juhe so na prvem mestu živil, ki se ne smejo pogrevati.

Za mesne juhe nasploh velja, da so – pa če se še tako kruto sliši – živalski urin! Ves čas kuhanja se uspešno izloča vsa nesnaga, vegetarijanci bi dodali še stresni hormon, ki se izloči, ko žival usmrtijo – ki jo s slastjo pojemo. Nekje se potem ta nesnaga mora odlagati; poznavalci trdijo, da najčešče na kosteh. In bolj kot jo kasneje pogrevaš, več je v juhi škodljivih substanc.

Osebno mislim, da dobra zelenjavna juhca iz globoko zmrznjene zelenjave (nekatera, npr. špinača in brokoli, je globoko zmrznjena še bolj zdrava kot sveža) z dodanimi začimbami z lahkoto nadomesti nedeljsko govejo juho.

lp
Modra

Punce, kaj pa je zdej to…

Kaj pa rek: večkrat, ko je pogreto, boljše je? Sarme, pa golaž, pa zelje s fižolom, pa ješprenj… Jest vedno skuham čeber teh reči. Nekaj pojemo takoj. nekaj pa še drugi dan. Ostalo pa v zmrzovalnik ???

Hmmm…

Kar se špinače tiče, je res ni priporočljivo ponovno segrevati. Iz nitrata, ki ga špinača namreč vsebuje, mikroorganizmi “pridelajo” nitrit, ki reagira z aminokislinami (v proteinih) in tako nastanejo kancerogeni nitrosamini. Enako velja za vso zelenjavo, ki je znana po večji vsebnosti nitratov (bi morala pogledati v literaturo).

Tudi nekatere druge jedi ni priporočljivo ponovno segrevati (stročji fižol, gobe…), ker se sestavine teh jedi (posamezne snovi) na zraku oz. ob delovanju mikroorganizmov (iz zraka) spremenijo v taki meri, da nastanejo škodljive snovi. Če pa ta živila na hitro ohladimo in shranimo v neprodušno zaprti posodi (s tem onemogočiš oksidacijo oz. dostop mikroorganizmom do živil), pa jih lahko brez skrbi ponovno pogrevamo.

Torej, če povzamem… Edino, kar je pri pogrevanju jedi sporno, je mikrobiološka neoporečnost. Če hrana stoji na odpretem pri sobni temperaturi, potem je zelo velika verjetnost, da so jo “načeli” razni mikroorganizmi, ki tavajo po zraku (plesen, bakterije…). Če pa hrano pravočasno shranimo na hladno (v hladilnik) in jo tam hranimo v neprodušno zaprti posodi, ter jo, ko jo ponovno pogrevamo, segrevamo še malo dlje (“kuhamo” še kakšnih 10 minut), potem pa zadeve niso oporečne.

Kar se goveje juhce tiče pa samo toliko… No, če nastaja sam urin, ne bi ravno rekla… Mogoče tudi. Deloma. Nastaja pa veliko aminov, ki imajo podoben vonj kot urin ter dajo okus goveji juhi. Oporečno? Hmmm… Bi morala malo po literaturi pogledat, vendar mislim, da ni nič preveč tragičnega…

Lp, mishika

Kaj pa domača kokošja juha? Pred časom sem ravno brala, kako so na novo ugotovili, da pa ni škodljiva, ampak prav nasprotno. Vsebuje neke snovi, ki zelo pomagajo pri prehladih, obolenjih dihalnih poti!
Jaz pa mislim, da ti samo telo pove, kaj je vredu in kaj ne. Meni osebno, ko mi nobena druga hrana ne gre, dobra domača juha mi pa vedno paše.
Že stare mame so vedno rekle, da porodnica mora vedno dobiti dobro domačo kurjo juho. Dekleta ali je tako?
Seveda pa je tukaj zopet vprašanje s čim je bila ta kokoš ali krava krmljena.
Prav tako zelenjava. Kako je bila pridelana?
Lahko bi razpravljali v nedogled. Ogromno je knjig o zdravi prehrani. V enih piše to, v drugih spet kaj drugega, ampak kako veš katera je v resnici prava?
Jaz se še vedno najbolj držim kar načina prehranjevanja, ki ga priporočajo naši strokovnjaki. Mislim da nekaterim posameznikom tudi ne gre vedno zaupat. Oziroma jem kar čutim, da mi paše.
Včasih tudi kaj pogrejem, vendar zelo redko. Največkrat res kakšen ričet, zelje, golaž mi pa pogret ni všeč, oz. omaka ja meso pa ne.
Jaz nikakor gobovih jedi ne bi pogrevala. Prav tako ne špinače. Tudi mesa nimam rada pregretega. Če že ostane, raje pojem mrzlega, seveda ne s kakšno omako. Je pa tako, da pri nas se hrana ne pomika po kuhinji ali po štedilniku, če že kaj ostane kar najhitreje ohladim in takoj v hladilnik. Kuhamo pa tako, da v bistvu hrana ne ostaja.
Juho pa vedno skuham za trikrat, pa jo dam v skrinjo.
No do sedaj pri nas še v vseh letih ni noben imel kakšnih težav zaradi domače hrane. Mi pa obleži hrana v želodcu po navadi takrat ko jem zunaj, v restavraciji,…. Zdi se mi, da od same odvečne maščobe, pa tud vprašanje kako sveže je kaj.
Sem pa zatežila. LP

EHj,
tudi jaz vem za šinačo in gobe, da se ne sme pogrevat, ker nastajajao škodlive snovi……to, da daš juho v skrinjo in jo potem pogreješ je čisto OK, vendar mora ZAVRETI!

Enako je z mesom – kot ste omenili, npr golaž, sarme ipd., d aje boljše, če se večkrta pogreje. Res je,a OBVEZNO mora meso v omakci zavreti in se kuhljati kakšnih par minutk, da se vse bakterije uničijo. tudi zrezke, če vam ostanejo, pojejte raje mrzle, lahko tudi v sendviču. Le pogrevat jih ne! To mi je enkrat povedala gospa, ki je delala dolga leta v gospodiljstvu in so jim povedali, kaj se lahko greje in kaj ne. Pgovarjali sva se le o mesu, zato ne vem povedati za druge stvari. Ob pogrevanju samih zrezkov obstaja tudi možnost pojava salmonele, ki pa se ob vretju (dovolj visoka tempratura) uniči.

Pogrevate torej lahko le takšno meso, ki je v omaki, da nekaj časa vre…….. enako je z mesno juho. Pač zavreti mora! toliko je meni znano o teh rečeh.

Lp, zala

Modra, ali si mogoče prebrala tisti knjigo o raku in še nekaterih neozdravljivih boleznih, ki jo je napisal neki avstrijski zdravitelj?
O vsem tem, kar praviš ti, govori tudi ta knjiga.

LP

Če misliš Breussa – da, njegovo knjigo sem tudi prebrala. Pa še kakšnih deset drugih ….. 🙂 Kot že rečeno, v knjigi Proč s kuhinjskim loncem avtor tudi argumentira, zakaj je pogreta hrana škodljiva.

Ne me narobe razumeti, sama sploh nisem ortodoksna vegetarijanka in tudi vem, da je za večino ljudi malodane nesprejemljivo ekstremno prehranjevanje. Sem pa že v tistih letih, ko raje malce pomislim, kaj bom dala v usta in všeč mi je, če povrhu še vem, zakaj bi bilo to dobro oz. ne tako dobro.

In kar se pogrevanja hrane tiče, je čisto moje osebno stališče, da tega ne počnem – malo zaradi tega, kar sem zasledila v literaturi, malo pa zaradi tega, ker mi pogreta jed preprosto ne tekne.

lp
Modra

“Modra” ima prav, pregreta hrana je škodljiva. Rudolf Breuss piše v svoji knjigi o raku, da so naredili poskuse na podganah. Nekaj tednov (ne spomnem se točno koliko) so dajali živalim samo pregreto hrano, te so po tem času zgubile ščetine, postale so čisto gole.

Zakaj bi pa bilo treba hrano pregrevati ? Danes imamo v kuhinji take pripomočke, da se da zelo na hitro kaj skuhati. Če imate grelec vode n.pr. za en liter vode, zavre voda v parih minutah in je pripravljena za kuho juh,
čajev, kave, kuho krompirja itn. Zelenjava je vendar hitro zdušena, še na misel mi ne pride, da bi jo pregrevala.

Pečeno meso, riž in še nekatera druga hrana se pa lahko poje kar hladna,
zakaj bi jo torej pregrevali. Goveja juha ni posebno koristna za zdravje in je bolje te manj skuhati, le za en obrok.

Če malo premislite, si boste morda le drugače organizirale kuho. Pa lep pozdrav.

No, ja… Ta gospod je bil sicer elektrotehnik po poklicu, ki pa se je ukvarjal z alternativno medicino (predvsem prehranjevalne navade povezane z rakom in masaže). Kolikor mi je znano je bil velik zagovornik uživanja presne hrane, zato mu ne bi bilo všeč kakršnokoli kuhanje, kaj šele pogrevanje… 😉 :)))

Sploh ne trdim, da ni res, kar piše – bog ne daj, moje znanje je v tem primeru zelo omejeno in si niti približno ne bi upala soditi… Njegov tajni recept je bil ravno sok rdeče pese (no, še nekatere vrste zelenjave so bile dodane), ki je za moje pojme tako eno najboljših naravnih zdravil.

Vendar pa malo dvomim v njegove poskuse na podganah… Kaj podobnega se v strokovni literaturi namreč sploh ne najde in močno dvomim, da bi tako pomembne zadeve znanstveniki zamolčali ter da se poskusi zakaj in kako pogrevana hrana škodi ne bi pravljali bolj obširno…

O tem, kaj je zdravo (prehrana), pa bi se tako dalo na dolgo in široko razpravljati… Vsake oči imajo v tem primeru svojega malarja ;). Jaz še vedno mislim, da je najbolje vse lepo zmerno uživat in v ničemer pretiravat… Konec koncev je lahko tudi presna zelenjava škodljiva – pri tem ne ciljam na surov stročji fižol (je tako splošno znano), ampak na vse, kar se z zelenjavo in sadnjem nehote poje (ostanki pesticidov…). Tako da: samo po pameti, pa ne bo težav 😉 :))).

Lp, mishika

Eliza, mene pa zanima, zakaj je bolje pojesti hladno hrano kot pogreto. Zakaj je postan riž, meso oz. kar koli drugega bolje jesti mrzlo kot toplo oz. pogreto?

Tega tudi jaz ne razumem. Mislim, da gre bolj za to, da naj se hrana ne bi pacala cel popoldan v mlačni pečici. Če pa vzamem iz hladilnika včerajšnji golaž in ga še enkrat prevrem, pa ne vidim v tem nič narobe.

Kaj pa kaki zrezki pogreti v mikrovalovni pecici? Zakaj bi bilo to skodljivo?

Aja..baje je tudi mleto meso treba kr urnk prevreti…tudi tam so lahko bakterije, ki povzrocajo salmonelo ali pa kaksne druge okuzbe.

Silvy,

če me že vprašaš, ti povem svoje mnenje. Kuhan hladen riž nekateri jedo tudi v solati in nič postan in hladno pečeno meso je kar dobro. Hrana že s kuhanjem zgubi veliko vrednosti, pregreta je pa popolnoma mrtva. Da ne govorimo o pregrevanju v mikrovalovki, ki hrano še ožarči.

Sicer pa kakor kdo hoče, strupena pregreta hrana vsekakor ni.

Se pač pogovarjamo o tej temi, ane.

LP E.

Zrezki v mikrovalovki? Za moje pojme je to veliko bolj zdravo, kot če bi jih pripravljal na plošči…

Lepo po rsti… V mikrovalovki se segrevajo bolj ali manj samo molekule vode in tako ne pride do dodatnega razpada nekaterih drugih snovi (maščob? – ne vem, predvidevam). Gledano čisto tako teoretično bi se molekule vode v živilu lahko segrele le do vrelišča (+kakšnih 5 stopinj – potem voda tako izhlapi) in posledično bi se hrana pripravljala (v povprečju) na kakšnih 100oC – tu pa pretiranega razpada maščob še ne bi smelo biti. Proteini v mesu tako denaturirajo (zakrknejo) pri nekje 60, 70oC, tako da tu ni razlike med ploščo in mikrovalovko. Vitamini, ki se uničijo (termično) v mikrovalovki se uničijo tudi na plošči. Tako da… Edina stvar, ki je res slabša, je sevanje MV-žarkov… Po moje, no.

Zadeva z mletim mesom pa je takšna… Ker ima mleto meso veliko večjo površino (manjši so delci, večja je njihova relativna površina), kot če bi bil to kos mesa, ima tudi večjo površino, kjer ga lahko “napadejo” razni mikroorganizmi. In zato je mleto meso naslednji dan najbrž že na poti do hmmm…. kvara (se čudno sliši 😉 – do pokvarjenega stanja pač). Iz tega razloga je vedno priporočljivo mleto meso porabiti še isti dan (na dan mletja!!!). Če se mora mleto meso dalj časa kuhat… No, se ne strinjam. Ravno zaradi večje površine proteini hitreje zakrknejo (denaturirajo) in posledično je meso hitreje kuhano, pečeno… ko meso v kosu. Seveda, če je mikrobiološko neoporečno (če ga uporabiš še isti dan).

Tako, kratek ekskurz v živilsko kemijo, mikrobiologijo… 😉 Pa naj me prosim kdo popravi, če se kje motim.

Lp, mishika

v mikrovalovki je podobno, kot bi hrano “švasal” in res je, da se segrevajo molekule vode-te molekule dobesedno raznese in je meso kot žagovina…

Gurman, prav imaš – v mikrovalovki se molekule hrane poškodujejo in deformirajo, posledica pa je mutacija naših celic, ko tako hrano zaužijemo.

lp
Modra

Ravno včeraj sem v Vivi prebrala en članek o tem, kje se zgubi največ vitaminov in mineralov pri pripravi se mi zdi, da brokolija. Torej, največ se zgubi v mikrovalovkah, najmanj pa pod kuhanjem pod paro. Tako da…..Jz mikrovalovke nimam in tud nimam želje po tem, da bi jo imela, raje hrano pogrejem tako da dobro prevre, meso pa imam raje mrzlo, kot da bi ga grela…Tole je zelo zanimiva tema, ker se tud sama sprašujem ali je pregrevanje hrane škodljivo ali ne, ampak še nisem zasledila ali res škoduje ali ne, ker vsak se drži neke svoje teorije, tko da…pitaj boga kaj je res in kaj ne.

pri nas v glavnem ne pregrevamo stvari. izjeme so sarma,golaz/mesni/,kislo zelje…juho pa za en dan spravim v hladilnik.
mikrovalovke nimamo in si je nihce ne zeli. zdi se mi,da ze tako “uboga” hrana tam izgubi se tisto malo,kar ima. osebno me tudi zelo moti pekoca /vroca/ hrana-je cisto drugace vroca,kot ravno skuhana. lp petra

Ne bi popravljala, samo dodala bi, glede mletega mesa in narezanih klobas. Nekako tako: ko doma režemo meso in klobase, isti trenutek pomijemo desko, nož, strojček. V mesnici ali delikatesi pa začnejo ob devetih zjutraj, in režejo, in meljejo, in ostanki se držijo na strojih do večernega čiščenja. In če mi bo mesar popoldan mlel meso, bo skoraj gotovo zraven še kak košček tistega, kar se je mlelo zjutraj in se je prijelo na stene strojčka. Tudi zato se mleto ali narezano prej pokvari.

New Report

Close