pogrinjek
Včeraj sva bila v Izoli. Postala sva lačna in sedla na vrt gostilne Ribič.
Ko sva naročila hrano in pijačo, je natakar prinesel na dveh krožnikih ribjo marinado, girice (5 ali 6 na vsakem krožniku, s čebulo), češ, da bova lažje počakala na naročeno.
Tudi naročeno sva kmalu dobila, bilo je okusno, ko sva spila še pijačo, sva prosila za račun.
Na računu sta se znašla tudi pogrinjka – 2x 3 eur.
Ker ne hodim kaj dosti po gostilnah in restavracijah, me zanima, ali je to (zaračunavanje pogrinjka) praksa povsod?
Kaj vi mislite o tem – je to normalno in sprejemljivo ali ne?
Ja, res sva ga pojedla, ne pa naročila.
Meni se zdi cena močno pretirana. 10, 12 giric v marinadi 6 eur? Ne zdi se mi pošteno, no. Če je to normalno, potem naj me s tem ob prihodu ali na jedilnem listu vsaj seznanijo.
Jaz na Portugalskem še nisem bila( na celini), bila sem na Madeiri, se ne spomnim, da bi nama kje zaračunali kaj takega, da ne govorim o Španiji, kjer pogosto dobiš podoben pogrinjek zastonj.
Mah, saj se nisem nič razburjala, plačala sva račun, ne da bi ga sploh pogledala, sva pa ga vzela. Po poti sem malo na pamet seštela cene, ki so bile navedene v jedilnem listu, pa mi nikakor ni šlo skupaj. Šele potem sem videla, da so nama zarčunali ta famozni pogrinjek.
No, saj nimam nič proti, naj ga zaračunavajo, samo zdi se mi pa, da bi bilo fer, da to kje piše, ali da te ustno opozorijo.
Ker če bi to vedela prej, bi šla raje kam drugam.
Pa nisem neka strašna škrtica, še napitnino so dobili. Ne maram pa, da me takole na suho nategujejo.
Tale navada, plačilo “pogrinjka” oziroma “coperta” nas je iznenadila davno nazaj v Neaplju in smo se na njen račun nasmejali- kako znajo nategovat.
Italijani in seveda Primorci so zvijoni in te znajo nategnit. Tako, da ne meni o primorski gostoljubnosti. Ali je to gostoljubnost, če ti jo zaračunajo?
Ja, vabljeni vsi, ko boste v naših krajih. Smo ravno zadnjič z gosti ugotavljali, da Slovenijo zelo slabo poznamo. Smo pa Gostilna Tonček v Beltincih (rojstna hiša Vlada Kreslina – njegovi so imeli v tej hiši gostilno), ocenjeni smo že bili v Nedelu, pri nas pa dobite predvsem prekmursko kulinariko na nov način.