Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek pogrinjek

pogrinjek

Včeraj sva bila v Izoli. Postala sva lačna in sedla na vrt gostilne Ribič.
Ko sva naročila hrano in pijačo, je natakar prinesel na dveh krožnikih ribjo marinado, girice (5 ali 6 na vsakem krožniku, s čebulo), češ, da bova lažje počakala na naročeno.
Tudi naročeno sva kmalu dobila, bilo je okusno, ko sva spila še pijačo, sva prosila za račun.

Na računu sta se znašla tudi pogrinjka – 2x 3 eur.

Ker ne hodim kaj dosti po gostilnah in restavracijah, me zanima, ali je to (zaračunavanje pogrinjka) praksa povsod?

Kaj vi mislite o tem – je to normalno in sprejemljivo ali ne?

Ja povsod kjer sem bila je bil plačljiv če si ga pojedel.

Na portugalskem ti znosijo na mizo svašta – porcijsko slano maslo, različne vrste paštet mini sirov…. ko ti izstavi račun je točno vsako maslo prešteto in zaračunano. Pa število kosov kruha tudi.

Ja, res sva ga pojedla, ne pa naročila.
Meni se zdi cena močno pretirana. 10, 12 giric v marinadi 6 eur? Ne zdi se mi pošteno, no. Če je to normalno, potem naj me s tem ob prihodu ali na jedilnem listu vsaj seznanijo.

Jaz na Portugalskem še nisem bila( na celini), bila sem na Madeiri, se ne spomnim, da bi nama kje zaračunali kaj takega, da ne govorim o Španiji, kjer pogosto dobiš podoben pogrinjek zastonj.

Če greš v Bovcu jest , ti tudi povsod računajo pogrinjek. tko pač je, nima se smisla razburjat, sam zaleti se ti lahko pol.

lp

Mah, saj se nisem nič razburjala, plačala sva račun, ne da bi ga sploh pogledala, sva pa ga vzela. Po poti sem malo na pamet seštela cene, ki so bile navedene v jedilnem listu, pa mi nikakor ni šlo skupaj. Šele potem sem videla, da so nama zarčunali ta famozni pogrinjek.
No, saj nimam nič proti, naj ga zaračunavajo, samo zdi se mi pa, da bi bilo fer, da to kje piše, ali da te ustno opozorijo.
Ker če bi to vedela prej, bi šla raje kam drugam.
Pa nisem neka strašna škrtica, še napitnino so dobili. Ne maram pa, da me takole na suho nategujejo.

Smo bili v Moravskih Toplicah v eni gostilni in so nam tudi prinesli prigrizek, da bomo lažje počakali na naročeno hrano. Pa niso nič računali.

Niso girice pogrinjek. Ta navada prihaja iz Italije (in še kje drugje), čim se vsedeš za mizo, ti na koncu poleg vsega pojedenega in popitega zaračunajo še pogrinjek po osebi. Ampak mislim, da je tam okrog 1€, mogoče 1,5€ na osebo, 3€ je pa vsekakor ogromno.

Mi v naši gostilni (Prekmurje) ne računamo pogrinjka (domača pašteta in skuta), ker ga sami na našo iniciativo ponudimo gostom. Vem pa, da ga drugod (tudi v Sloveniji) zaračunajo. Vsekakor pa mora biti to vsaj v jedilnem listu navedeno.

Ma, ja, saj to me moti, da ni bilo nikjer navedeno ( ali pa je bilo, v kakšnem drobnem tisku, kot pri pogodbah, he,he).
Tako pa naivneži mislimo, da je to znak gostoljubja, saj vem, da vse zaračunajo na tak in drugašen način, pa vseeno…

Ha, ha, če bi ti videla naše cene, ne bi rekla, da odiramo goste. Je pa pri nas pogrinjek res znak gostoljublja (res smo Prekmurci znani po tem), vendar po drugi strani ob toliko gostih si lahko zmnožiš, koliko nas ta pogrinjek stane. Pa vabim kdaj na obisk,…

Ja, napiši no, kam naj pridemo! Z veseljem. Lahko tudi na ZS.

Ja, ti verjamem, da imate bistveno nižje cene, kot jih imajo ob morju.
Z veseljem bi kdaj prišla v vašo gostilno, Prekmurje res slabo poznam.
Povej, od kod si. In hvala za povabilo.

Tudimenisporoci, pridemo na kosilo, gremo kalu spet v Banovce.

V eni gostilni v eni vasi v smeri Idrije tudi računajo pogrinjek in to 2 ali 3E, pa ne da bi hrano dobil za to, to je samo bombažen serviet namesto papirnatega.

Tale navada, plačilo “pogrinjka” oziroma “coperta” nas je iznenadila davno nazaj v Neaplju in smo se na njen račun nasmejali- kako znajo nategovat.
Italijani in seveda Primorci so zvijoni in te znajo nategnit. Tako, da ne meni o primorski gostoljubnosti. Ali je to gostoljubnost, če ti jo zaračunajo?

Ja, vabljeni vsi, ko boste v naših krajih. Smo ravno zadnjič z gosti ugotavljali, da Slovenijo zelo slabo poznamo. Smo pa Gostilna Tonček v Beltincih (rojstna hiša Vlada Kreslina – njegovi so imeli v tej hiši gostilno), ocenjeni smo že bili v Nedelu, pri nas pa dobite predvsem prekmursko kulinariko na nov način.

New Report

Close