pojasnilo glede porodniške
Lep pozdrav!
Potrebujem nekaj pojasnil v zvezi z mojo situacijo; noseča sem približno mesec dni, pogodbo sem podpisala pred dvema mesecema in mi velja za dobo enega leta. (Poskusne dobe nimam).
– Glede na to, da bom s porodniškim dopustom najverjetneje nastopila pred potekom pogodbe, me zanima kdo mi bo plačeval porodniško oziroma komu bom v ”breme”? Podaljšanje pogodbe žal ne pride v poštev (99%).
– Ali je delodajalčeva dolžnost, da me zadrži v delovnem razmerju dokler ne nastopim s porodniško oziroma z bolniško?
– Kakšen je izračun za porodniško v mojem primeru? Naj povem, da imam vsega skupaj komaj slabo leto delovne dobe.
– Komu sem v ”breme”, če dam v podjetju odpoved? (Zelo stresno delo, kar ni dobro za otroka). Me v tem primeru sploh pripada kakšno denarno nadomestilo?
Najlepša hvala za Vaš čas in odgovore!
Lep dan!
Starševsko nadomestilo plačuje “država”, nakazilo prihaja od ministrstva za delo. Ker imate pogobo o zaposlitvi za določen čas, delodajalec nima nobene dolžnosti, da bi karkoli podaljševal glede na vaš nastop porodniškega dopusta. Vaša pogodba bo pač iztekla s tistim dnem, ki je naveden v njej in takrat vam bo delovno razmerje prenehalo. Starševsko nadomestilo se izračuna glede na povprečje zadnjih 12 plač, če pa vmes kakšna manjka, se za osnovo vzame 55% minimalne plače. Če boste dali odpoved, ne boste imeli ne plače ne nadomestila na zavodu za zaposlovanje, tako da ne boste v breme ne državi ne delodajalcu.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.