Poklicna tema
Nekaj me res muči!
V svojem poslu moram govorit vsaj 6 tujih jezikov.Vsakodnevno….365 dni na leto.
Vendar……problem je v tem,da vem,da niti enega od teh jezikov ne obvladam aktivno! 🙁
saj govorim….tudi pišem….vendar,ko se sam sebe preizkušam testirat …npr. pri spremljanju tujih filmov…..in za hip ne berem podnapisov..potem vidim,da nimam pojma!!!Skoraj črna tema!
In kar me še posebno bega: s strankami se pomenimo in dogovorimo popolnoma vse….sam vedno bolj me muči…..kolko izpadem blesav v teh konverzacijah….ko mešam čase,slovnico,itd.?
Upam,da me razumete.V osmih urah šihta …….včasih res sam 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} govora v slovenščini…vse ostalo v najmanj 5 tujih jezikih.Včasih že doma prešaltam na tuj jezik….samo o pravilni slovnici posamičnega jezika…pa pojma nimam!
Kako sem vam zatežil!Se opravičujem!
Vprašanje: Kaj je za vas bolje: se posvetiti enemu jeziku in ga aktivno(v vseh ozirih) obvladat…….ali pa tako kot jaz……”kvazi” znati 6 jezikov……in ko banalno vidiš film na TV…..ga ne obvladaš…..oziroma,ne veš kaj govorijo.
P.s.: saj tud take problemčke tukaj rešujemo ne,prijatelji?
Dobro jutro, srce milo, srce zlato.
To, kar praviš, je postalo “problemček samo v tvoji glavi”. Kakorkoli že, sposoben si se, tako ali drugače, sporazumevati v 5 oz. 6 jezikih in tega, dečko dragi, ni sposoben vsak. Kvazi ???? Le zakaj, če se vi med seboj razumete. Ljudje, ki s teboj komunicirajo, vedo, da jezika ne obvladaš tako, kot bi ga moral, moram pa priznati, da pri večini tujcev velja in spoštujejo človeka, ki se nauči tujega jezika in ki ga skuša po svojih najboljših močeh uporabljati.
Jaz sem se učila dva tuja jezika in znam, če ne štejem še sosednjih jezikov (ki se jih ne upam uporabljati, ker se zdaj med seboj ločita in srbski in hrvaški, kar je bilo včasih “eno”) dva jezika tako, da sem se sposobna pogovarjati in kaj malega napisati. In vem, da delam napake in da tudi jaz kdaj kaj pomešam, a se lepo izmažem pri gospodu ali gospej s pojasnilom, da pač jezika ne obvladam, da pa se močno trudim, da bi se med seboj razumeli in da bi jim lahko pomagala. In …. verjemi ali ne, zelo zaleže.
Če bi bila na tvojem mestu in kar bom tudi sama še storila, bi se aktivno in pasivno naučila dveh jezikov: anleščine in nemščine, pri tebi pride najbrž v poštev bolj italijanščina, za katero ne dvomim, da jo znaš perfektno !!! Angleški jezik pa je le tisti jezik, v katerem naj bi se “sporazumeval celi svet”. Torej tako bi in morda tako bom naredila jaz sama. Glede na to, da govoriš v šestih jezikih, bi postopoma obdelala vse jezike, morda bi izpustila tistega, ki ga najmanj potrebuješ, drugače pa … enega za drugim. Vem in zelo prepričana sem, da ti bo uspelo, zagotovo ti bo. Če ti je uspelo to, da obvladaš tako ali drugače šest jezikov (bemti vraga, sp, le kdo bi si mislil, da si poliglot, a ????), ti bo uspelo poglobiti in dopolniti znanje vsakemu posebej.
Sp, veliko sreče in …. pismo, priznati moram, da si me presenetil sto na uro. Mislila sem, kot veliko nas najbrž, da obvladaš le en jezik (pustimo tisto o angleščini in nemščini, ki se je naučimo v šoli …..)! Unega v ustih!! Pa še tisti ti je kdaj ponagajal ????? Iskreno sem presenečena, prijatelj, iskreno in to v pozitivnem smislu. In zadovoljna sem zate !!!! Resno, fant, dodobra nas presenečaš.
Lepo se imej, sp, pri tem tvojem razmišljanju ti želim prave odločitve ! In kakršnokoli boš spejel, znanje, ki ga imaš zdaj, ga imaš, tega ne bo manj, ga lahko le nadgradiš !!!!
Tebe pa nikjer na svetu ne bodo prodali
ne da bi vedel
in to je bistvo vsega ,a ne !
Slovnica vsakega jezika pa ni drugega,kakor
malo “piflanja”,pa en čas mislim,da človek malo jeclja
in počasi govori,ko samo na uporabo končnic misli.
No,kaj boš sedaj?
…če boš preveč le na končnice mislil,te mogoče
sploh ne bodo več razumeli ?
Lep dan !
Zakaj kvazi, ni sans, vem kaksen obcutek imas, saj tudi jaz pol leta prezivim med tujci iz vsega sveta.In kaj potem ce moja italijanscina-nemscina-anglescina in ostali jeziki niso popolni u piko, pogovorim se vse in naj bo nerodno njim, ker ne znajo drugega kot svoj jezik, ne meni, ki se trudim in znam. Res pa je, da pac narava tvojega dela zahteva znanje tujih jezikov, zato bi mogoce bilo okej, ce bi en jezik izpilil do konca, saj lahko od doma, preko kaset ali na daljavo..vse zivo sedaj ze obstaja.
In ne pozabi, četudi tega ne bos naredil, nisi noben kvazi, zakaj bi bil kvazi in se sramoval svojega znanja..ejj..sramuje se naj tisti, ki ne zna oziroma se tudi potrudi ne, da bi znal.
p.s. Marici..tudi meni je bilo nerodno se pogovarjat v Hrvascini, ker znamo le mesano..ampak sem to premagala in ves kaj..vcasih res kaksno smesno-neumno ven butnem, pa mi zaradi tega nihce ne zameri, ce pa se kje le najde kdo..pa hitro dobi odgovor v Slovenscini.In potem njegov AAAAA…