Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Pokojnina za 10 let dela v avstriji

Pokojnina za 10 let dela v avstriji

Imam 20 let delovne dobe v slo in sedaj možnost zaposlitve v avstriji. Amak ne za več kot 10 let ker imam 55….koliko se mi bo to poznalo pri pokojnini za recimo 10 let dela v avstriji….in ali se mi sploh splača

Lp

za 10 let bo toliko penzije iz Avstrije kot za 25 let iz slovenije

seveda če ne bodo bombe padale

potem bo iz avstrije penzija iz slovenije pa nč ker je ne bo

Se ti bo poznalo ko bos imel vse pogoje za penzijo.

Pred kratkim smo imeli obletnico in je bivša sošolka, ki živi v Avstriji, razlagala, da je pogoj 15 let dela in plačevanja prispevkov pri njih.

Odgovor na objavo uporabnika
Pokojnina, 26.11.2024 ob 17:02

Imam 20 let delovne dobe v slo in sedaj možnost zaposlitve v avstriji. Amak ne za več kot 10 let ker imam 55….koliko se mi bo to poznalo pri pokojnini za recimo 10 let dela v avstriji….in ali se mi sploh splača

Lp

Morali bi povedati malo več: Koliko imate sedaj plače, koliko boste imeli v Avstriji…

Drugače, če se boste zaposlili v tujini, boste za ta čas se upokojili v državi dela(pogoji so lahko tam malo bolj striktni – mogoče je 67 let starosti). V bistvu, boste dobivali dve penziji v sorazmernih deležih. Načeloma bo avstrijski zaradi višjih prispoevkov nekaj višji.

Ali se vam splača vozita vsak dan 2-3 ure in zamenjati okolje, si pa morate sami odgovoriti.

Odgovor na objavo uporabnika
Korošica699, 26.11.2024 ob 17:21

Pred kratkim smo imeli obletnico in je bivša sošolka, ki živi v Avstriji, razlagala, da je pogoj 15 let dela in plačevanja prispevkov pri njih.

Ne, to gotovo ni res – pogosto slišim te zgodbe(navadno se sicer pojavi 10 let) za delo v tujini. Področje je regulirano z EU zakoni – zadostuje, da delate vsaj 6 mesece v nekateri državi, da boste dobili nekaj pokojnine! Seveda bo v tem primeru penzija sorazmerno majhna.

Obstaja seveda tudi minimalno število let za pokojnino(v slo je to tudi 15 let). Vendar se v tem primeru štejejo vsa leta po vsehg državah!

Seveda se vam splača za 10 let v Avstrijo. Pokojnine tam so zelo visoke. Napram Nemčiji so še za enkrat višje.

New Report

Close