Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute Pokojninski stebri

Pokojninski stebri

Počasi se izteka deset let od pričetka vplačevanja v pokojninske sklade za takoimenovani drugi in tretji steber. Dejstvo je da je država na tak način svojim zaposlenim in pa tudi druga podjetja v večinski lasti države na tak način pač prekrito dvignile plače in namesto nam plačale pač v pokojninske sklade. Sedaj je prišel čas ko večina ljudi in tudi jaz razmišljam, da bi ta denar dvignil.
Res se ni plačevalo ne vem kaj, a cca:40€ mesečno je le nekaj in tako sem računal da bo sedaj ob dvigu na računu vsaj cilka 6200€ 5,2% donos če že ne takrat prikazanih in nekako obljubljenih 10,4% donos in s tem znesek 8200€, a glej ga zlomka zgodilo se je to kar so nekateri tudi že pisali na raznih in tudi na tem forumu in kar sem nekako dobivali domov kot obvestila a sem jih kot najverjetneje večina ignoriral in zlagal na regal od koder jih je žena zlagala v omaro.
Po informativnem izračunu bi dobil sedaj izplačano samo malo manj kot 4200 € Vplačano je bilo skupaj malo man kot 4800 €, kar pa je celih 600 € manj kot je moj delodajalec vplačal.
Vprašam se kje so vsi tisti ki so tako vneto zagovarjali ta sistem in pluvali po kritikih ki so že pred petimi leti pisali da je vse skupaj nateg v vlogi države in pluvali po vseh ki so si upali napisati sedaj tako vidno resnico.

Stroški upravljanja so višji, kot je donos. Neto donos je negativen. Moje mnenje je, da pokojninski skladi v takšni obliki dolgoročno ne morejo peživeti. Enostavno imajo premalo varčevalcev in če konstantno ne pridobivajo novih (nekej večjih firm se odloči, da ne bodo več plačevali) ali če se jih večja skupina odloči dvigniti privarčevano ne vem od kot jim bo denar za izplačevanje pokojnin. Veliko ga porabijo za lastno delovanje. Posledica je lahko, da gredo v stečaj in nato v likvidacijo, dodatno pokojnino si obrišemo pod nosom.

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Kaj menite potem takem, če je za temi skladi oziroma stebri stala in jih podpirala v veliki meri država in sedaj tudi Vi g. Tomc napišete da resnično lahko gre vse v maloro čeprav z drugimi besedami. Ali se potem to isto ne more zgoditi tudi z naložbami predvsem tistimi sklenjenimi pred petimi in več let. Tudi te kod vidimo sedaj nimajo donosa ljudje imamo na računih man kakor smo dejansko v njih vložili, čeprau nas še danes prepričujejo da ja vse O.K. Izmišljajo pa si vedno nova imena za naložbe in obljubljajo donose ki so prikazani samo v začetku potem pa ti donosi nekako izginejo.
Kdo je kriv za to?
Sam imam naložbo v enem od KD jevih skladov in v Zvonu ena, vse pa kaže na propad.
Res je da me od Kd še vedno kdo kontaktira, a vedno drugi ljudje.
Kdaj bo gdo tukaj naredil red, pravna država kot je slovenija očitno skrbi samo za sebe.

Ja žal, nič ni ziher, država ne garantira nikjer razen pri ZPIZ, kjer se nam pa pravice krčijo. Odgovarjal ne bo nihče oz. povrnil denar propadle naložbe. Sistem ni pravičen, zato se moramo zavedati, da je vsak odgovoren za svoje naložbe in biti pri tem aktiven.

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Hvala za tako pošten odgovor.
Sprašujem pa se kaj je narobe z nami vsemi da še vedno zaupamo v sistem kakršen je in kako naj bo negdo ki je neuk aktiven pri politiki z denarjem če tisti ki imajo doktorate in magisterije ne vedo kaj delajo.
Večina gospodinj ve da ima na raspolago določeno vsoto denarja in z njo mora prebroditi mesec, leto. Mora kupiti obleko, plačevati položnice in konec koncev pokriti svoje kredite. če jih ne ostane brez, zakaj potem ti doktori in magistri ne ostanejo brez službe in plačajo svoje grehe.

Ja, pošten odgovor g. Janeza Tomca………pa me je kar stresel, ampak tako je.

Sama bolj opažam, da v tej državi oz. v tem sistemu nič ne zdrži na dolgo dobo. Ne vlaganja, ne šparanje, ……….že najdejo nek način, da ti to ukradejo.

Skratka, želim si le, da bi v tej krizi, ki bo lahko trajala tudi 10 let, vsaj preživeli. Sama menim, da bo do zloma pokojninskega sistema slej kot prej prišlo in da tudi podaljševanje dobe dolgoročno, ne bo dovolj. Verjetno, bo pokojnina postala neka uravnilovka za vse, živeli pa bomo le ob dodanih svojih prihrankih. In tega me je najbolj strah, ker iz meseca v mesec nič ne moram prihraniti, pa naj še tako zategujem pas.
Glede gospodov v vladi z dr in mag, naj rečem le eno, da je včasih bolje imeti ‘SAMO’ diplomirance z izkušnjami iz gospodarstva, da bi znali kaj konkretno narediti in malo manj filozofirati in teoritizirati.

In ja, če bi vsak delal na svojem delovnem mestu tako, kot doma s svojo denarnico, kjer moraš iz meseca v mesec natančno vse prekalkulirati, bi bilo precej drugače.

Pa se bolj bojim, da so tole pobožne želje, kot pa možna opcija.

lp,k

Obljubljenih 10,4%? Me prav zanima kdo ti je to obljubil?

Glede kalkulacije pa le to – da bo izračun pravilen, napiše še koliko manj davkov si plačal na ta račun.

Slovenija je premajhen trg da bi lahko bila zgodba o uspehu.
Imamo pa seveda možnosti varčevati v tujih DZU ki pa so preverjena, z dolgoletno tradicijo, izkušnjami in kar je najpomembnejše z veliko, veliko višjimi prilivi in zneski v upravljanju.
Saj “stari” evropejci tudi nekje varčujejo za svojo pokojnino in nisem slišal da bi imeli slabe izkušnje z njihovimi upravljalci.

Prva pokojninska družba je naredila dva prikaza donosov v njihovih naložbah, enega z 5,2 in enega z 10,4% donosom, seveda ni najverjetneje nihče takrat pričakoval donos 10,4 % je pa nas veliko pričakovalo donos vsaj 5,2 glede na to da je takrat vse bilo v porastu tudi za 70 % in da je za vsem stala nekako v ozadju tudi država.
Glede davka pa toliko nič manj ga nisem plačal saj sem glede na to da imam tri otroke in da do pred dvema letoma tudi žena ni delala, vedno bil nekje med polovico in dvema tretinama.

V kolikor si ti optimistično pričakoval take donose, to še vedno ni razlog za slabo voljo danes, saj so bili zajamčeni donosi znani že takrat in ti se nikakor niso gibali v vrednostih o katerih sedaj ti razglabljaš.

Si pač pozabil pozabil prijaviti pokojninsko olajšavo…se zgodi….dražava ti bo večno hvaležna

Obljubljenih 10,4%? Me prav zanima kdo ti je to obljubil?

Glede kalkulacije pa le to – da bo izračun pravilen, napiše še koliko manj davkov si plačal na ta račun.[/quote]

Da bo izračun še bolj pravilen je potrebno upoštevati še inflacijo za dobo varčevanja. Denar je manj vreden kot pred desetimi leti.

Dobro napisano. Denar je treba spremljati saj je naš. Če kam vložimo in pozabimo, lahko res pozabimo. Pomembne so informacije, ki morajo biti pravočasne. Primer: če smo imeli v holidingih Zvon ali Infond…prej smo dvignili več smo dvignili. Če imamo kredit vezan v CHF Libor, prej smo spremenili v Euribor bolje za nas.

Hvala za odkrite odgovore in man spodbudne besede.
Želel sem prebrati odkrite odgovore, in nekaj sem jih tudi dobil, res pa je da se vedno najde kak tapameten ki modruje in kritizira a nima nobenega tapametnega odgovora.
Že zdavnaj sem spoznal, da je potrebno se zanesti predvsem nase in res je če bi ljudje v vladi, v državnem zboru, v skladih in naložbah ter tudi v podjetjih ravnali tako kakor s svojim denarjem bi bilo marsikaj drugače, tako pa imam občutek da taisti ljudje delajo z tujim torej našim skupnim denarjem ravno nasprotno. Izživljajo svoje skrite fantazije in želje tam kjer vedo da jim zato nebo potrebno odgovarjati.
Jebemti tako državo in politiko ki to dovoli oziroma si dovoli.
Mi trotli bomo čez dve leti menjali vlado a noter bodo prišli zopet taisti in nekaj novih fanatikov ki bodo sped izživljali svoje fantazije in tako vsake štiri leta.
Do kdaj?
Oprostite mi na izrazu vsi tisti ki ste pošteni,
Naj vrže kamen preko rame prvi tisti ki ni brez greha.

New Report

Close