Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis “Pol” vikanje

“Pol” vikanje

Od kod se je vzelo to “pol” vikanje? “Boste šla” namesto boste šli ipd. In zakaj ga v javnosti uporablja tudi vsa intelektualna smetana?

ne vem sicer, odkod se je to vzelo, sem pa že pred leti poslušala na radiu (mislim, da imajo na 1. programu rtv ljubljana, kjer imajo zjutraj eno oddajo o jeziku), da se to naj ne bi delalo. uporabljalo naj bi se “celo” vikanje.

in tako je tudi prav. nasploh bi morali narediti kot anglezi, ki so tikanje cisto odpravili.

Joj,mene je groza tega pol vikanja, ne morem ga slišat… (“boste šla…” uh!)

Hja, tudi meni gre na živce. Je pa treba priznati, da je nekoliko funkcionalnejše od pravilnega vikanja, saj je iz njega razviden spol nagovorjene osebe. Torej ta “napaka” načeloma bogati in ne siromaši jezik, kar je sicer običajno za nepravilno izražanje.

Tudi mene moti t.i. polvikanje. Kar dlake mi gredo pokonci, ko slišim po televiziji kaj takega. Vsakič se vprašam, če novinarjev ničesar ne naučijo, preden jih spustijo pred kamero.
Nekdo, ki uporablja “polvikanje” zame ni ravno “intelektualna smetana”. Tako izražanje pričakujem od kakšne branjevke na trgu, ne pa od nekoga, ki naj bi bil izobražen.

a.

Mene to tudi zelo moti. Saj tega ne počno samo novinarji, ampak tudi “intelektualna smetana”. Na TV pa me moti tudi to, da večina (da ne bom metala vse v isti koš) ljudi (predvsem mislim spet na to “intelektualno smetano”), ki prihajajo iz Ljubljane in okolice, govori ljubljanščino in ne lepega slovenskega jezika. To me moti tudi pri predavateljih na fakultetah.

hm, Mirko, ne vem, če bi se strinjala, da “boste prš’u” bogati slovenski jezik… :-)))

Ja, ga, saj se razlikuje od “boste prš’la” in nam s tem da več informacije kot nevtralni “boste pr’šli”. Meni to izgleda kot neizpodbitno dejstvo …

ste pa trmast’, Mirko… ;-)))

Se strinjam z Mirkom.

Mirkov pogled je zanimiv. Osebno se mi zdi sicer to polvikanje nekako plebejsko, ampak, evolucija jezika gre svojo pot. Torej, zdaj bom gledal na to še z Mirkovega vidika.

Tudi mene so včasih bolela ušesa od t.i. polvikanja. Pa sem, podobno kot ti, dobila namig, da naj poslušam drugače, ker samo pri polvikanju lahko žensko nagovoriš kot žensko, drugače jo nagovoriš kot moškega. In veš kaj? Mi gre polvikanje sicer težko z jezika, vendar pa me ušesa čisto nič ne bolijo več. Jezik je živ, ja, mu je prav malo mar, ali mi pri tem trpimo ali ne. Važno, da se razumemo 😉

Seveda se polvikanja ne bi smelo uporabljati. Meni se sliši zelo zelo grdo.

Hvala, ker ste mi odgovorila in ker delite moje mnenje. Hops, spol prepoznaven le v prvi polovici stavka. V drugi ste spol izgubila. Tko gre to :).

“Boste pršu” jutri v službo?
Tole polvikanje mi ni prav nič všeč. Upam, da se ga ne bomo navadili.

Bom pršu. Žal vsak dan…

Ja, izgubila, ampak vsaj vašega nisem privzela 😉
Vi delite, ve delite. Saj nikjer ne pravim, da mora biti spol vedno razpoznaven. Hecno pa je, če žensko vedno nagovarjamo, kot da je moški. Mogoče se moškim to ne zdi, pa tudi ženske se marsičesa navadimo. Je pa le hecno, da celo tam, kjer moška oblika v realnosti ne obstaja, vprašamo “po moško”: ste noseči?. Če želimo biti 100% pravilno slovenski, kajpada.

Tudi drugi jeziki, nekateri kot npr. francoščina celo zelo uradno, poskušajo odstraniti patriarhalne, da ne rečem mačistične, naplavine iz jezika. V slovenščini se nam to v tem primeru dogaja celo spontano … res je redko, da je “volja ljudstva” tako nediskriminatorska do žensk. Če bi o tem vprašanju organizirali referendum, bi bilo vse drugače.

Pozdravlja vas pravi moški, ki mu za to, kar je, ni potreben seksizem

V bližini Bleda, v Gorjah pa tudi “na deželi” kot pravimo vasem v žirovniški občini pa nekatere ženske “na fanta govore”. Zanimiva in klena govorica – pa še dileme ni in tako žensko lepo vprašajo :””A s noseč?”
To s polvikanjem sicer nima veze, povem samo malo za popestritev.
Lep pozdrav!

Pa tudi Bohinjke imajo to navado. Kadar sem slišala mojo mamo, ko je z bratom govorila po telefonu… ojej! 🙂

Center, mislim, je pa Bled in Radolca

Je pa po svoje prav erotično, ko kakšna mlada češplja na fanta tolče.

Se strinjam. Vendar to zadnje, hočeš nočeš, vseeno prepuščamo vam. 🙂

New Report

Close