Polh
po Notranjskem jih nekateri imajo polne skrinje;)-mogoče:), ker so kožice uporabili za kučme in maščobo za zdravilno mazilo.
Meso pa po večini takoj, jeseni pojedo, ker ga ni veliko…je pač enkrat polšji golaž.
Za dobit meso, pa verjetno bi morala imet dobre veze, ali jeseni priti na polhanje (pri gradu Snežnik-1386 Stari trg), pa bi se tam pri domačinih pozanimala, če ti jih kdo nalovi in očisti.
Sedaj pač ni čas, za polhe lovit.
Polh bo počasi ali že je na listi ogroženih živali. saj vsega pa ni treba požret kaj leze in gre. Sama sem vegetrjanka ampak živim z mesojedci. Jim ne “pridigam” kaj naj jejo. Ampak ponovadi se ubije velika žival da je od nje več mesa in so ljudje siti. Da bi pa tako malo bitje šel klat zaradi mesa pa se mi zdi absurdno. Meni se polh zdi kot muca ali pes. Pri moji sorodnikih jih imado. Tja so se naselili kot divje živali, sedaj pa so skoraj udomačeni in njim so tako všeč. skoraj se ne bojijo človeka in vedno ko grem k njim jim nesem kaj melaga za pojest in ko me gledajo so tako ljubki. Kot igračke. Od te živali ne boš imela skoraj nič za jest, saj je tako drobna. Od svinje ali krave pa je veliko. In najhuje je da so na robu preživetja.
Tipično, da se najprej oglasijo ljubetljice živali. A vas je kdo kaj vprašal???????????????
Kar se tiče polhov, ti povem, da se jih zdajle ne da kupit. Razen, če bi ti kdo dal iz skrinje. Moj bratranec jih ima gotovo še kaj v skrinji, ampak špara za posebne priložnosti. Drugo leto pa se v času polharije pridruži druščini, ki polha in boš kakšnega dobila v dar. Resnično so okusni. Bolj božanskega mesa nisem jedla.
Pozdravljeni, sicer je tema stara ampak če kdo še vedno potrebuje polhovo meso, imam nekaj svežega na zalogi. Kontaktirate me lahko na e-mail.: sasy.com@gmail.com