Policijski pregon avtorja romana “Čefurji raus”
Kresalkini policisti zaslišali avtorja romana Čefurji raus in Dnevnikovega kolumnista Gorana Vojnovića:
http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042238801
No pa se je začelo – nova oblast že kaže svoj pravi obraz
Če ima Kresalova kaj jajc, bo prestavila v.d. policijskega direktorja Šinkovca na mesto direktorja policijske knjižnice, v priznanje temu, da človek bere.
Sicer se pa proti tej stvari skrijejo tako Butalci kot Kozlovska sodba v Višnji gori.
Mimogrede, tistim, ki omenjajo novo oblast: boja za svobodo ni nikoli konec, vseeno pa obstajajo nianse – Janšev minister za notranje zadeve Dragutin Mate bi prav gotovo v takem primeru z vsem srcem podprl dejanje svojega podrejenega. In v tem se diktatorski režimi razlikujejo od malo manj diktatorskih, zares svobodnih pa tako ali tako ni.
Za kakšno umetniško izražanje pa tu gre? Očitno nisi prebrala knjige.
Je pa dejstvo, da policija ne bi smela delat brezplačne reklame za prodajo vezanega papirja.[/quote]
Očitno si ti vrli Slovenec prešprical precejšen del predmeta, ki se je imenoval slovenski jezik in književnost, da repliciraš na moj post in mi postavljaš takšna vprašanja. To je bila samo osnova in bum tvojega vprašanja ne bi bilo.
Mik, premisli še enkrat, kaj pomeni svoboda umetniškega izražanja oz. bolje rečemo, razširi pojem umetniškega izražanja, preberi kakšno knjigo od Bukowskega, pa se bova razumela in bodo ta vprašanja zares nepotrebna oz. ti ne bodo padla na pamet.
Pa še en nasvet. Zelo cenim in toleriram tvojo privrženost stranki SDS in Janezu Janši. Je tvoja neodtuljiva pravica in ti je nimam namena omejevat, ampak zaboga ne pojdi pod nivo oz. ne kvasi neumnosti, samo zato, da bi stopil njemu v bran oz. skočil v lase njegovim nasprotnikom.
Za kakšno umetniško izražanje pa tu gre? Očitno nisi prebrala knjige.
Je pa dejstvo, da policija ne bi smela delat brezplačne reklame za prodajo vezanega papirja.[/quote]
Očitno si ti vrli Slovenec prešprical precejšen del predmeta, ki se je imenoval slovenski jezik in književnost, da repliciraš na moj post in mi postavljaš takšna vprašanja. To je bila samo osnova in bum tvojega vprašanja ne bi bilo.
Mik, premisli še enkrat, kaj pomeni svoboda umetniškega izražanja oz. bolje rečemo, razširi pojem umetniškega izražanja, preberi kakšno knjigo od Bukowskega, pa se bova razumela in bodo ta vprašanja zares nepotrebna oz. ti ne bodo padla na pamet.
Pa še en nasvet. Zelo cenim in toleriram tvojo privrženost stranki SDS in Janezu Janši. Je tvoja neodtuljiva pravica in ti je nimam namena omejevat, ampak zaboga ne pojdi pod nivo oz. ne kvasi neumnosti, samo zato, da bi stopil njemu v bran oz. skočil v lase njegovim nasprotnikom.[/quote]
V kakšni zvezi pa sta slovenski jezik in književnost z omenjenim kaoromanom?
Kako bi mi šele odrekala pravico do izražanja, če bi slučajno zgoraj res kje omenil SDS, ali pa, ne daj Bože, celo samega Janeza Janšo.
Ubogi naši policaji. Naj naredijo karkoli jih pohodijo.
Pa še en nasvet. Zelo cenim in toleriram tvojo privrženost stranki SDS in Janezu Janši. Je tvoja neodtuljiva pravica in ti je nimam namena omejevat, ampak zaboga ne pojdi pod nivo oz. ne kvasi neumnosti, samo zato, da bi stopil njemu v bran oz. skočil v lase njegovim nasprotnikom.[/quote]
V kakšni zvezi pa sta slovenski jezik in književnost z omenjenim kaoromanom?
Kako bi mi šele odrekala pravico do izražanja, če bi slučajno zgoraj res kje omenil SDS, ali pa, ne daj Bože, celo samega Janeza Janšo.
Ubogi naši policaji. Naj naredijo karkoli jih pohodijo.[/quote]
Ma ti pojma nimaš kaj sem ti hotela povedat oz. sploh nimaš pojma o čem ti pišem.
Mik, glej iskreno, žal mi je, da sem ti sploh kaj napisala na to glupost, ker je že tvoje dojemanje mojega prvotnega posta nakazalo na totalno brezplodno debato.
Pustiva to in recimo vsi skupaj, da je policija naredila kozlarijo, ker nam je to menda jasno.
LP
Že pred časom sem se poskušala prebiti skozi ta literarni umotvor nekega Vojnoviča pa ni šlo. Toliko prostaščine spraviti na papir se mi zdi pravi podvig in še večji je, da to sploh prebereš. Na vsaki strani se ti sproti dviga želodec. Za zjokat, kaj vse danes prodajajo pod besedo “umetnost”.
Tole “preganjanje” je prav naročeno, da bo naklada končno prodana.
Upam, da jo bodo pokupili kar čefurji sami. Denarja poštenih Slovencev je zanjo škoda.
Kot sem že napisal: ubogi naši policisti. Niti svoje časti ne smejo branit.
Preberi vendar knjigo, prepričan sem, da boš spremenila svoje mnenje. V njej ni nekega umetniškega izražanja, še zdaleč ne. Hm, ali pa, morda so me starši, učiteljice, profesorji in župnik narobe učili.:-((([/quote]
Mačka zamijavka, če ji stopiš na rep.Če nič od napisanega ne bi bilo res, se policija ne bi toliko razburjala, temveč bi vse skupaj vzela kot blodnje bujne domišljije nekega pisunčka, ne glede na umetnipko raven napisanega.
Je v imenu umetnosti dovoljeno prav vse? Ne glede na to, kako žaljivo in neokusno je? OK, pa dajmo malo primerov:
Lahko napišeš knjigo in v tej knjigi striktno vse ženske imenuješ pičke ali prasice. Najbrž nič hudega, saj gre za umetniško izražanje pisatelja. Kipar naredi kip človeka, ki serje na križ, na katerem je razpet Kristus. Zdaj – to lahko nekomu užali verska čustva, za drugega pa je višek umetnosti, ki bi jo lahko pokazali še na mnogih razstavah širom Evrope.
Nekdo razstavlja fotografije golih žensk z različnimi predmeti v nožnicah. Od mobitelov, cigar, kranjskih klobas, do steklenic… je to umetnost ali nagnusnost? Nekdo pripravi razstavo iz resničnih posušenih trupel ljudi. Znan slikar naslika sliko starejšega golega ribiča, ki mu v naročju sedi mali fantek, prav tako gol. Naslov slike je “Današnji ulov”. Ali slika napeljuje na pedofilijo? Najbrž ne, saj gre vendar za umetnost…
Primerov je še pa še, samo vklopite malo domišljijo.
Hočem samo povedati, da ni vse umetnost, kar izserje kakšen pisatelj, pesnik, slikar ali kipar ali kar je plod oz. izdelek bolj ali manj bolanega uma.
Za vse to se postavlja bistveno vprašanje, kdaj je bilo umetniško delo narejeno. Če pomislimo in se spomnimo našega velikega pesnika Franceta Prešerna, ki se je v svojih zrelih letih zaljubil v 14 letnico Julijo in ji pisal Sonetni venec, hrepenel po njej, bi lahko rekli, da je imel srečo, da je pisal v tistem času. Če bi danes to naredil bi verjetno bil označen kot pedofil, če nič druga pa kot izprijenec.
Umetnost ni črno-bela stvar. Je večna in skozi različna obdobja doživlja tako vrhunce kot največji poden. Zato mi je smešno, da mi rečeš naj vklopim svojo domišljijo. Ja danes bom jaz rekla to in to ni umetnost, čez 100 let, pa bo lahko večina rekla, da ne more dojet, kako ne znam cenit prave umetnosti. Tudi Da Vinci je za določeno elito veljal kot izprijenec in heretik, danes pa so njegova dela neprecenljiva.
Pa tukaj ne napeljujem, da je avtor dotične knjige na dobri poti do velikih umetnikov zgodovine človeštva, ker osebno mislim da ni in verjemite mi, da so mnogi tudi za največje umetnike zgodovine človeštva mislili tako. To je začaran krog, v katerem nihče ne more imeti absolutno praV.
In če nekdo ženske imenuje v knjigi prasice in pičke, to ne pomeni, da nam ta avtor govori, da smo prasice in pičke, ampak je ustvaril lik, ki misli tako. Če je on sam ta lik, pa verjetno nikoli ne bomo izvedeli in lahko samo ugibamo. Kaj je kakšen avtor česarkoli mislil, nihče nikoli ne ve zagotovo in dokler ni stroil kaznivega dejanja, ga v demokratični, pravni državi nihče ne more in ne sme aretirati. Naše osebno mnenje in dojemanje tega pa ni podlaga za aretacijo.