Poligon Vransko
Partner čez dobre 10 dni praznuje rojstni dan. Ramišljala sem o darilnem bonu za poligon Vransko. Že dlje časa govori, da se mu zdi to pametno, da to bi moral vsak dati skozi, da zna biti uporabno. Pa vendar se sam ni nikoli odločil. Razlog – finance. Ker vedno je nekaj čemur daš prednost in nikoli se ni našlo ca. 160eur za ta namen.
Sedaj ima rojstni dan. Razmišljala sem da bi mu skupaj z kolegi kupili omenjeni darilni bon. Je tudi dnevno na cesti (ca. 140 km/dan). Je kdo že bil? Se splača? Verjamem da je priporočljiv za mlade voznike, kaj pa tisti z ca 10 letnimi izkušnjami… lahko kaj odnesejo?
Ta poligon varne vožnje je navaden nateg. Treniraš spolzko cestišče za katerega v naprej veš kje je in kdaj boš pripeljal na to drsalnico. V realnosti ne veš kje ti bo avto zdrsnil, zato takrat tudi ne boš pravilno odreagiral. Odreagiral boš nagonsko. Avto na cesti ne zanaša kar naprej vsak dan, ko pa te bo enkrat letno nekje res zaneslo, pa ne boš pripravljen. Tudi Šumaher je zletel s ceste kadar je pretiraval, pa je bil dovolj natreniran.
Tistih par minut guncanja afen po poligonu, ti ne bo nič pomagalo. Realnost je popolnoma nekaj drugega kot igrice na poligonu.
Če ima rad avto šport, potem se mogoče raje dogovorite za izkušnjo z dirkalnim avtom. Kaj vse ponujajo je opisano tu: http://lemaracing.tumblr.com/dirkalniki
Sama sem bila tudi na poligonu v Vranskem in je res najboljši od vseh. Ena prijateljica je bil v Murski Soboti in druga v Celju in nobena od njiju ni bila tako navdušena kot sem bila sama. Je največji in po moje največ potegneš ravno od tega, saj imajo res vse super narejeno in prijazno osebje. Po moje je to lepo darilo in pa zelo praktično, jaz kot mlada voznica sem ogromno odnesla od tam in mi pridobljeno znanje super služi na cesti. Če boš že kupila tako darilo, potem se definitivno odloči za Vransko.
NEUMNOST: Sploh pa ja, seveda boš odreagiral nagonsko, boš pa vsaj vedo kak pa v katero stran je potrebno obrnit volan kak stopit na bremzo in podobno. Sploh pa ko voziš v snegu si pripravljen na zdrs in pripravljen na reagiranje, bo se že spomnil kako more. Če pa človek nasploh ni za avto pa mu tudi nobena varna vožnja in usposabljanja ne bodo pomagala.
To da pa ne sme bit nekdo v avtu pa je čisto prav, nimaš nobene distrakcije, si skoncentriran na to kaj delaš in si zaradi tudi boljše zapomniš in se sam naučiš, ne pa da ti v avtu nekdo govori kaj moreš, sam probaj pa se boš najboljše naučil.
Drugače obstaja še poligon v Krškem: http://raceland.si/
Jaz sem bila na tečaju varne vožnje pred par leti in kljub temu, da se je tudi meni takrat zdelo, da si nisem vsega zapomnila, sem nato, ko sem se v takih situacijah znašla v resnici, v sekundi odreagriala pravilno, brez razmišljanja.
Ogromno uporabnih stvari se naučiš, o katerih ti v avtošoli niso povedali! Jaz se zaradi tečaja počutim veliko bolj varna voznica in super bi bilo, če bi bil to del usposabljanja za vozniški izpit!!!
Brabkabi, saj na nek način je del vozniškega izpita, samo kar se časa tiče je malo butasto. Ko narediš izpit, 4 mesece ne smeš še it delat varne vožnje, potem pa maš čas dokler si še mladi voznik, da greš opravit. Če pa ne greš v tem času oz. dokler ne greš pa ti ne podaljšajo vozniške (iz mladega voznika v rednega).
Na teh tečajih varne vožnje se rodijo samo novi divjaki. Mulc gre na ta tečaj potem misli da obvlada in začne delat pizdarije po cesti.
NIHČE, prav nihče se ne more naučit lovljenja avta, kadar avto nepričakovano nekam zdrsne, ker to se zgodi v delčku sekunde. Lahko se naučiš obvladovanja zdrsa samo takrat kadar pričakuješ, da te bo zaneslo. To delaš na poligonu kjer že na daleč veš in vidiš spolzko in mokro podlago. Če boš spolzko podlago videla tudi v praksi, se temu ni problem prilagoditi brez vsakega treninga, pač pelješ počasi ali pa ustaviš. Kadar pa te bo zadeva v praksi enkrat v petih letih presenetila, boš pa samo držala volan in butasto gledala. Če pa tebi velikokrat avto zanaša, pa je s tvojo vožnjo nekaj hudo narobe.
Ta poligon in šolo varne vožnje naj si nekdo nekam zatlači. Skregano z realnostjo
Se absolutno ne strinjam s traparija. Na poligonu sicer nisem (še) bila, mislim pa, da bi mi (kot marsikomu drugemu) lahko izkušnja in nova znanja samo koristila.
Res se lahko (in tudi se) v vožnji marsikaj zgodi zelo nepričakovano. A vendarle, če greš na cesto in veš, da je spolzko, potem ni si pripravljen, da se ti lahko zgodi zdrs. In če veš, kako v takem primeru reagirat, je več šans, da ne boš delal bedarij. Sicer lahko ravno nasprotno reagiraš kot bi moral.
Sicer pa prepričane prepričevat nima smilsla. Sama se bom morda enkrat v bližnji prihodnosti za to odločila, če bo za tvojega moža to o.k. darilo pa izvohaj preden se za nakup odločiš.
Jaz sem bila, pa mi ni bilo všeč.
Ok mogoče je fajn, da doživiš, kakšen je občutek, ko nese avto ali avto zdrsne…ampak ko bo do takšne situacije prišlo v realnosti, dvomim, da se bom v tisti stotinki spomnila kako odreagirati. Pa še zoprno je, ker je na enkrat več “tečajnikov” in prideš bolj malo na vrsto. Trajalo je dolgo, delali pa nismo skoraj nič.
Ni za pričakovati, da se boš naučil kaj novega.
No, to da ne moreta bit dva v avtu, seveda ne drži.
Ko sem bila jaz (isto kot avtorica sem partnerju kupila za roj.dan, pa še sebi, ker je nekdo na bolhi prodajal za 100€), je bil en par, ki sta si delila avto. Sicer so bile malo komplikacije zaradi njiju, ampak je pa šlo. Sta pa seveda plačala za dve osebi, samo pač nista imela dveh avtomobilov.
Nekdo je napisal, da gre za par minut…meni se 8 ur ne zdi ravno par minut. Od tega je ena ura teoretičnega dela in ena ura za kosilo, pa ajd, zadnjih 15 minut za podelitev potrdil. Ostalo si pa skos v avtu.
Izpit imam 8 let, pa se mi je vseeno zdelo super in veliko novega, poleg tega da se mi je v tem žledu investicija že povrnila…ko me je samo neslo proti eni hiši…in sem z žaganjem uspela popravit smer, da ni prišlo do katastrofe. Sicer bi pač držala bremzo ko butl, kje bi se jaz spomnila na kakšno žaganje Tako da mojih 100€ je bilo dobro vloženih.
In moram rečt, da ko si v situaciji, se nekako spomniš in odreagiraš pravilno. Ker si v podobni situaciji nekoč že bil, če zdaj malo zafilozofiram – tvoja podzavest se spomni vsega, tudi če zavest pozabi in v takih situacijah reagiramo podzavestno. Če le imamo kakšne informacije v podzavesti, sicer pač odreagiramo nagonsko, kar pa je ponavadi napačno =)