Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Polnimo shrambo med dopustom

Polnimo shrambo med dopustom

Sin star 17 let, ne gre z nami na morje.  Rada bi mu dona pustila dovolj hrane, ker s kolesom je kar nerodno vozit špecerijo. Je treba kar daleč, v hrib.

Delam zaloge za dobrih 14 dni.

Tudi sladkarij, sladoledov.

Jajca bo imel sveža domača.

Skuhal si bo sam, bom pa vseeno naredila bologneze, lazanjo.

Zamrznjene hrane nina kaj preveč rad.

Me zanima, kako ostali pripravite za svoje najstnike, ki še nimajo prevoza.

Eno joško pusti doma,da bo lahko cizal.

Jogurte in sadje.

Ste skrbna mama, a, brez skrbi,  fanta ne bo konec od lakote. Najstniki komaj čakajo,  da odidejo starši na dopust. Najverjetneje si bo navlekel celo vojsko prijateljev na houseball. Skrijte alkohol!

Nakupim: 3 jogurte po 2 L in 2 vreči sportmislija.

Skuto- si dela sam razne recepte.

Zamrznem 3 štruce kruha.

In 5 zavitkov špagetov, 2 lončka pesta, tune v konzervi.

Čebula, česen.

Vse ostalo si nabavi sam in mu vrnem, ko pridem nazaj.

17 letnika ne bi pustila samega doma 14 dni, se preveč razpustijo. Največ kakšen teden, pa še to se zmenim s sosedo v bloku, da jo pokliče, če bi bilo karkoli. Na primer če rabi pes veterinarja, karkoli pač, kjer rabiš prevoz.

Sicer pa, če se ti ljubi, mu nareži zelenjavo (korenje, bučke, ipd) na kocke in pusti v skrinji. Prav tako mu lahko golaž daš v porcije in naj dodaja riž z zelenjavo.

Našim sicer pustim poln hladilnik enako kot vse dni, ko smo doma. Meso v hladilniku za nekaj dni in v skrinji za ostale dni.. Če so dovolj zreli za svobodo, morajo biti tudi za gospodinjstvo.

Pričakuj obisk socialne službe zaradi zanemarjanja otroka. In veeeliiiik plačilni nalog.

Odgovor na objavo uporabnika
anonimno721, 18.06.2025 ob 07:41

Pričakuj obisk socialne službe zaradi zanemarjanja otroka. In veeeliiiik plačilni nalog.

Glede na to, da se lahko s 15 leti redno zaposlijo, nima CSD tu ni več.

Naročimo dostavo Wolt. Pa tudi z zmrznjeno hrano ni nič narobe.

Ne vem, kdo bi zaposloval mladoletne smrkavce, ki sami niso sposobni iti niti v trgovino po kruh? Je menda hrib prestrm za bicikel. Po drugi strani pa vsi nekaj “športajo”, se stalno vlačijo po nekih treningih in tekmah. Kaj to trenirajo? Jamranje? Tekmujejo v nesposobnosti?

Kruh si bo že prpeljal. Meso in ostalo pa ni ravno ok po vročini cmarit v nahrbtniku.

Pijačo, vode z okusom, radensko, ledeni čaj, kokosovo vodo in podobno, bomo itak nakupili. Tega že tako porabimo ogromno.

Nimamo wolta, ne dostav iz trgovin.

Se do javnega prevoza, ki je itak slab, je daleč.

Moj je sicer star 19, ampak v podobni situaciji. Sam doma tri tedne, vozniški izpit sicer ima, a ne avta, s kolesom pa je v trgovino predaleč. Že lani je bilo podobno (no, lani še ni imel vozniškega, a letos mu to zaradi odsotnosti avta nič ne pomaga). V hladilniku smo pustili običajno hrano od tedenskega nakupa, ki jo je pojedel v nekaj dneh. Potem je tisto, kar rabi, naročil v spletni trgovini Spar in so mu dostavili. Zelenjavo je hodil nabirat na domač vrt. Budžet za spletne nakupe je bil postavljen, saj nisem želela vzpodbujati nakupovanja same zmrznjene predpripravljene hrane. Živel je predvsem od makaronov bolonjez, rižot, pečenega piščanca in čevapov.

kakorkoli, če živiš na območju, kjer Spar ali Mercator dostavljata nakupe, je to super odločitev.

Odgovor na objavo uporabnika
Mama na počitnicah, 17.06.2025 ob 22:11

Sin star 17 let, ne gre z nami na morje.  Rada bi mu dona pustila dovolj hrane, ker s kolesom je kar nerodno vozit špecerijo. Je treba kar daleč, v hrib.

Delam zaloge za dobrih 14 dni.

Tudi sladkarij, sladoledov.

Jajca bo imel sveža domača.

Skuhal si bo sam, bom pa vseeno naredila bologneze, lazanjo.

Zamrznjene hrane nina kaj preveč rad.

Me zanima, kako ostali pripravite za svoje najstnike, ki še nimajo prevoza.

Nič! Vse je doma. Kuhati pa znajo in pospravljati tudi.

Ne sekiraj se za komentarje tu gor. Moji so tudi bili kdaj pa kdaj sami in so poskrbeli za vse od zalivanja vrta, do hranjenja živali, kidanja gnoja, še celo vkuhavanja zelenjave. Včasih ostane soma en otrok, včasih vsi trije.

Imam vec otrok. Enemu daš one umetne kitajske nudle v vrečkah in lončkih, suho salamo, toast in bo srečen cel mesec. Solata, kumare bodo zgnile. Obveznosti mu napišeši, ga pokličeš, na viber, sms… In bo narejeno na pol.

Drugemu dam normalno hrani. Napolnimo hladilnik z jogurti, maslom, salamo, sirom. Od mesa kakšne piščančje medaljone. Riž, testenine, marmelade, tortilje imamo vedno na zalogi. V zamrzovalnik pomfri, medaljončke kak zmrznjen burek. Solato in kumare bo pojedel če so v hladilniku. Obveznosti mu napišeš na list in naredi ( opere, poskrbi za smeti v sredo da odpelje na cesto, gre na zadrugo po hrano za živali,…)

Tretjemu napolnimo hladilnik in zamrzovalnik z osnovami in malo boljšimi zadevami. Ta si sam speče domač burek, zavitek, pito, domač pomfri (če že). Sam razkosa večje kose mesa, včasih gre v ribičijo in sam nalovi ribe, zagotovo bo sam skuhal kakšno boranjo, ratatuj, ko bo na vrtu videl fižol, paradižnik, bučke,…solato in kumare bo pobral, in glede na količino priredil jedilnik npr. Tople kumare in pire. Ne daješ mu navodil.

V glavnem razlike so eno leto (en +dvojčka) vsi istega spola, tako, da ni neke bistvene razlike. Zdaj me boste spljuvali, ampak doma so prvič bili sami za 3 dni že konec OŠ. In je bilo enako. Drugače če je nesposbnež sam doma naredi in se spremeni v kar “priročnega”, če je zraven ostalih dveh pa je lenuh in nevednež.

Mimgrede nobenega nisem ugnobila, eden se je pravkar vselil s partnerjem, en že 3 leto študira od doma, eden je doma izredno študira in dela. Vsi so v svetu popolnoma samostojni, tudi na solo potovanjih v tujini.

Res me zanima, kakšne športnike imate to doma na podeželju, ki nimajo kondicije za bicikel do štacune?

ni panike. Pustimo mu denar (500 €)  Drugače bo ta čas za mojega najstnika poskrbela njegova punca in njeni starši.

Pa a ste res defektni vi in vaši otroci?

Pustiš mu 20 eur/dan, pa vrt ima da zaliva vsak drugi dan.

Pa en dan preden se vrnete mu telefonirate (sporočite da se vračate), da naj prej  pospravi nesnago za seboj.

Nakupi nekaj zelenjave in sadja, kruh, nekaj narezkov.  Skuhaj ričet, kakšen golaž. Denar mu pusti, se bo že znašel.  Če bo pa od lakote kljub temu umrl pa jebiga, je bolje da narava poskrbi za take.

Bo 14 dni doma? nikamor ne bo šel bo samo doma jedel in ležal? mal čudno, ampak verjetno če vprašaš njega, ne rabi nič in polovico kar mu boš v naprej pripravila, bo šlo v kanto. Najstniki niso 5letniki, se znajdejo in brez problema poskrbijo zase, tudi če mimo hiše ne vozi javni prevoz.

Naj ima doma zalogo testenin, riža, konzerve tune in meso mu daj v skrinjo pa naj dela s tem kar če. Verjemi da lačen ne bo in da polovico kar mu boš naročila in ti on kima …. sploh ne sliši.

Jaz naredim okrogle pladnje s testom za pico in zamrznem, nato si sam sestavi po želji. Skuham golaž, ragu,zelje,repo,pasulj,bučno juho,ješprenj…..in zamrznem.

Anonimno 6493

18.06.2025 ob 10:10

Bo 14 dni doma? nikamor ne bo šel bo samo doma jedel in ležal? mal čudno, ampak verjetno če vprašaš njega, ne rabi nič in polovico kar mu boš v naprej pripravila, bo šlo v kanto. Najstniki niso 5letniki, se znajdejo in brez problema poskrbijo zase, tudi če mimo hiše ne vozi javni prevoz.

Naj ima doma zalogo testenin, riža, konzerve tune in meso mu daj v skrinjo pa naj dela s tem kar če. Verjemi da lačen ne bo in da polovico kar mu boš naročila in ti on kima …. sploh ne sliši.

Točno tako. Dodaš še kaj zelenjave/sadja – za par dni, toliko kot zdrži. Ostalo naj dokupi, ko zmanjka. Zagotovo ne bo 14 dni samo v bajti zaprt, tako da lahko kupi, kjerkoli pač že bo.

Nikoli nisem pomislil, da bi delal zalogo… ko je bil dovolj star, da je lahko ostal sam doma, ko smo šli mi na dopust, je bil sposoben poskrbet zase. Pustil sem denar, v špajzi je pa itak vedno za teden, dva, tri zaloge osnovnih zadev. Hladilnik tudi nikoli ni prazen. Pa smo tudi 6 km od najbližje štacune. Vzgajate invalide.

Moj 17 letnik je bil lani tudi sam doma 14 dni, v hladilniku je imel vse od rednih nakupov – jogurte, maslo, sadje, sirne namaze, paštete, tune, majonezo, jajca,  kečap, pakirane hrenovke, pakirano narezano salamo suho in svežo, sir, paradižnik, kumare, paprika…

za 4x je imel skuhano  – čufte, pišč.zrezke, haše omaka, ragu, dokuhal je še pire, testenine, riž,…solato

Dokupila sem pakirane žemlje, toaste, nekaj prigrizkov, korente za v skrinjo.

Shramba je bila normalno založena – testenine, riž, krompir, polenta, piškoti, musliji, ….

Precej je ostalo, sploh sadje in zelenjava 🙂

Imamo še enega starejšega. On je doms ostal pri 19ih, 20ih, pri 21ih, sedaj pri 22ih gre on in punca z nama.

Pri 18ih je šel prej domov.

A imel je izpit in bil povsem drug značaj.

Stvari, ki so najstarejšemu povsem logične  srednjemu  niti  pod razno niso.

New Report

Close