Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Polnjene bučke

Polnjene bučke

Prejšnji teden smo bili na obisku kjer so nam postregli s polnjenimi bučkami.
Bile so polnjene z mletim mesom in pečene v pečici.
Meni so bile blazno všeč in strašno rada bi jih pripravila, ampak nimam niti najmanjšega pojma kako. Na obisku mi je bilo nerodno vprašati.

Ker sem bolj slaba kuharica bi rabila cel postopek priprave. (kako pripraviti najprej bučko, koliko mesa, kakšne začimbe, kako dolgo se peče in na koliko stopinj?)

Če mi lahko kdo pomaga bi bila zelo hvaležna.

Lep pozdrav vsem!

http://www.fun-business.org/Kulinarika/index_Bucke.htm

POLNJENE BUČKE

bučke srednje velikosti
sesekljana srednje velika čebula
mleto meso
manjša pločevinka vloženih paradižnikov (pelati)
sol, poper, česen
bešamelna omaka
nariban sir

Bučki operemo, osušimo in po dolgem prerežemo. Izdolbemo sredico. Če želimo jih lahko za par minut prevremo, da se nekoliko zmehčajo.
Medtem segrejemo olje, na katerem prepražimo čebulo, dodamo mleto meso in ponovno prepražimo. Začinimo in dodamo pelate. Prepražimo in nato dušimo 15 minut.
Naredimo bešamelno omako, ki jo izboljšamo z muškatnim oreškom in ko se nekoliko ohladi, še z rumenjakom.
Bučke razporedimo na pekač. Vanje nadevamo omako iz mesa in pelatov. Nanj razporedimo še bešamelno omako. Po želji potresemo še s sirom.
Pečemo v pečici pri 220 stopinjah, dokler se sir ne razleze in zapeče.

Stefi,
polnjene bučke lahko narediš na več načinov.

1. Polnjene bučke (kot polnjene paprike)

Bučke izdolbeš in napolniš z maso iz mletega mesa in riže (meso na hitro zelo kratek čas prepražiš na čebuli in dodaš malo riža surovega, začimbe: sol, poper). Jaz jih zaprem z debelo rezino (za en prst) svežega paridižnika.
Pripraviš omako paradižnikovo: malo olja segreješ dodaš malo moke prepražiš, da porumeni (pa čisto bledo) dodaš paradižnikovo mezgo ali sok
in vodo, popraš, soliš (če je paradižnik kisel dodaš malo sladkorja) in to zavreš. Nato dodaš notri polnjene bučke ()poskusi, da stojijo pokonci, če pa se kakšna prekucne pa tudi nič hudega, ker je zaprta). Kuhaš ca pol ure in gotovo. POstrežeš s pire krompirjem ali krompirjem v kosih.

2. Polnjene bučke – gratinirane v pečici

Bučke prerežem po dolžini na pol in jih izdolbem, nato jih pa nafilam z maso, ki mi tisti moment paše. Za varianto z mletim mesom pripraviš meso tako, da ga prepražiš na čebuli, dodaš začimbe: poper, sl, malo origana, malo bazilike (jaz uporabim provansalske začimbe, kupiš lahko v Intersparu) dodaš malo paradižnikove mezge oz. pelatov to pustiš da dobro vre, da voda iz paradižnika izpari. Nato s to maso napolniš čolničke od bučk in povrh nastrgaš sir (kar ti paše gavda, trapist, ementaler ipd.) Pokapljaš z malo oljčnega olja , daš v pečivo za ca pol ure na 180 stopinj in to je to.

Jaz polnim z različnimi nadevi, riž, jetrca(piščančja), meso od bučk, ki ostane, ko jih izdolbeš. Za polnjene bučke vedno uporabiš malo velje bučke. Pa dober tek LP Silvia

Jaz jih polnim s takšnim nadevom:
kruh narežem na kockice in jih namočim v mleku. Dodam narezano šunko in nariban sir, rumenjak in sneg iz beljaka. Vse to zmešam in nadevam prerezane bučke (ki jih prej malo posolim), povrhu dodam še koščke masla in potresem z drobtinami. Pečem v pečici.

meni so vsec tudi poljnene z lignji-predvsem z lovkami. so malo drugacne-bolj morske 🙂 lp petra

Najlepša hvala vsem. Zdaj, ko imam par idej bom že nekaj scoprala skupaj.

Hej, pa se moja varianta, zelo preprosta.
Zgoraj opisani mesni masi dodam tudi izdolbeno meso buck, ki mora biti se vedno kompaktno.

Naredim tudi tako maso: izdolbeno meso buck na hitro popeceno, ovseni kosmici, jajcek, parmezan, malo poprazene cebule,olive, kapre, petersilj, cesen in se kaksna sredozemska zacimba. Na vrh zlica paradiznikove omake ali nasekljanih pelatov in nariban sir proti koncu.
Nic mesa in… tako okusno.Vse arome sredozemlja. Lp Babi

tele zelenjavne tudi jaz delam-z razliko-namesto ovsenih kosmicev dam kus kus. osebno so mi boljsi kot mesni. lp petra

Hej! Pozabila omeniti, da lahko namesto ovsenih kosmicev lahko tudi zmiksano kuhano ciceriko,leco… pac nekaj, da veze. Petra doda kuskus.
Zame so te mase res boljse od mesnih. Seveda so okusi razlicni.
Dobro je tudi, ce na vrh polozimo rezino toplivega sira namesto naribanega.

Hej, Petra; midve se pa loviva:) Ko sem spodaj pisala o koriandru, sem mislila nate, ki ti tudi malo smrdi:)) Lp Babi

vidis,tole s ciceriko je ideja ! vceraj sem jih delala in razmisljala,kaj bi tokrat dala-namesto kus kusa. vcaraj sem jih naredila “klasicno-moje”…na vrh sem pa dala malo gorgonzole. za spremembo:)
ja,koriander mi pa res ne disi najbolj. okus je cisto o.k. lani mi je zelo lepo rastel…letos ga pa nimam. na balkonu imam en loncek drobnjaka in eno baziliko. to je vse ….ponavadi sem imela se kak satraj,lani koriander….lp petra

Moja tašča pa naredi polnjene z mletim mesom, prekrije pa jih z veliko pire krompirja. Kako je to dobro, ko se zapeče v pečici. Njami.

lp

Hej, to je ideja in pol! Pire pecen v pecici je dober, na buckah bo pa se boljsi:)) Hvala za tascin recept Babi

Koliko časa pa se bučke srednje velikosti pečejo v pečici in na koliko stopinj ? Jaz sem se jih enkrat že lotila pa se nikakor niso hotele prepeči, pekla sem jih pri 200 stopinj in na ventilator, pa še pokrite s folijo, pa se je vse skupaj samo nekaj sušilo. Zelo rada bi jih naredila pa imam prav tremo pred pečico. Sedaj jih ne bom več pekla na ventilator ampak na “navadno” pečico in samo na koncu malo ventilatorja, da se zapečejo.

Jaz sem tukaj dobila idejo in jih včeraj pripravila. Mesne. Bile so odlične – vsi smo se oblizovali. Imam pa “zacahnane” tiste brezmesne od babi za naslednjič.

Hvala!

Jaz sem naredilo v soboto zelo na hitro takole:
Nadev: cca 20 dkg mesa sem prepražila z eno čebulo na 3 žlice olja.Tej masi sem dodala kar eno srednje debelo naribano neožeto bučko (kot repa), pol litra suhih kruhovih kock ne preveč namočenih z mlekom, vse to razmešala še s tremi jajci, 1 kislo smetano, pol sladke smetane, malo fetke, strt česen, malo popra, sol, peteršilj. Masa je bila zelo vlažna, da me je bilo kar strah, ko sem jo naložila na dve polovici večje bučke in na pol prerezan melancan (seveda izdolbeno), kar je ostalo pa kar v dvojno folijo oblikovano kot lonček , preko sem naribala malo sira in zapekla na 220 stopinj cca 25 min, na koncu sem s folijo malo prekrila, da se ni na vrh prežgalo. Bilo je odlično sočno – rahlo in kar nas je posebno razveselilo, tudi ostanek, ki ga nismo za kosilo pojedli, je bil hladen več kot odličen, tako da imam idejo za kuhanje za naslednji dan. Zraven pa mešana solata iz domačega vrta.
Mislim, da je skrivnost v naribani neožeti bučki in kruhovih kockah.

Pa še dve rumeni papriki sem dala notri narezani na kocke

New Report

Close