Polog življenskih prihrankov v gotovini na svoj trr na banki
Živjo,
Skozi moja mlada leta sem stalno zalagal gotovino, ki sem jo dobil v sef (rojstni dnevi, žepnina, nekaj študentskega dela, nagrade od očeta za dolgoletno pomoč doma na kmetiji itd). Sedaj ko sem star 23 let, in že nekaj vem kaj in kako z denarjem, bi rad svoj denar investiral, saj mi samo stoji doma v sefu, in stalno izgublja vrednost.
Problem je nastal, ko sem prišel na banko, in rekel da si želim na svoj trr račun (ki je mladinski ali nekaj takega) naložiti 33.000 €. Zaposleni na šalterju je na oči padla tema, takoj je klicala še nekakšno šefico da naj pride svetovat, in na koncu se je vse končalo tako, da sem z denarjem odšel iz banke brez da bi ga položil, saj so mi na banki rekli da denarja nemorem položiti brez dokazila o izvoru denarja. Mislim kako si predstavljajo sedaj to dokazilo? denar sem dobival in prišparal v cca 15ih letih in je od očeta,mame,babice in dedka, prababice in drugih sorodnikov.
Kako naj sedaj kaj naredim s tem denarjem, saj se počutim kot največji kriminalec na svetu, ki preprodaja orožje da je prišel do denarja?
očitno bi bilo biti z denarjem isti kot ostali sovrstniki, in ga zapiti ter zakaditi v mladih letih, pa ne bi bilo problema lol
hvala za nasvete, sem upal sicer kaj hitreje rešljivega, saj je trenutno trg nakupa delnic precej ugoden, in imam že ogledane delnice. Takšno nalaganje denarja mi bo sicer vzelo cca več kot leto dni, vendar vseeno. če ni drug opcije, potem bo treba narediti tako, in investirati šele prihodnje leto/tekom leta.
Ja, saj. Lahko, da si denar dobil na način, ki si ga napisal, lahko si se pa debelo zlagal in je ta denar od enega ali več poslov, s katerim se ukvarjaš, npr. lahko je to tudi preprodaja ali švercanje mamil ali orožja.
P.S. Drugače pa ni za vsak znesek treba polagat računov, mislim, da je nad 10.000 €. Tako, da bi lahko odprl več računov na več bankah, nekako razdelil denar. Nisem pa ziher, če takih strank z več računi tudi kdo ne spremlja…
ja seveda, opcij je nešteto kako ljudje prihajajo do denarja. vem pa kako sem ga dobil jaz, in v kakšni neprijetni situaciji sem sedaj, zaradi teh ljudi ki ga dobivajo z preprodajo orožja in drugimi mutnimi posli. Če pridno šparaš, pa lahko kmalu v mladih letih prišparaš takšno vsoto denarja. bo očitno v prihodnosti treba nakazovat za darila preko trr, in v kuvertah prinesti samo potrdilo o transakciji
Vsako banko mora po zakonu “bolet Q” ( tvoja navedba “BK”) zaradi preprečevanja pranja denarja. Zakonodaja tako določa. In znesek nad katerim preverjajo je nad 15.000 EUR ekratnega pologa.
https://www.gov.si/teme/preprecevanje-pranja-denarja/
Beri prvi odstavek 17. člena ZPPDFT-1:
http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO7132
Ne, ne bo. Pri drugi transakciji bodo videli, da že drugič polaga tak znesek in bodo prav tako preverili.
Ampak v resnici ne vem, v čem je problem. Če predpostavimo, da je zgodba resnična in je gre za nekega dilerčka, ki je denar z belim zaslužil, res ne bi smelo bit težav. Banka vpraša, od kod denar, ti poveš, da gre za dolgoletne prihranke. Ker nisi nek sumljivec z obsežno kazensko kartoteko, ampak pošten kmečki fant, gre to skozi. Samo ne jim čez 14 dni spet prinest 33 jurjev in trdit, da so to tvoji življenjski prihranki.
FURS začne davčni nadzor. Na njemu bo da dokaže izvor premoženja. Kar bo zelo težko dokazal. Obstaja velika verjetnost da bo plačal iz tega dohodnino.
33 jurjev si dobil iz žepnine in daril. In vse v kešu? Koga hecaš?
[/quote]
Ti malo mesas stvari.
Po zakonu o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma je meja 15 jurjev. Pri dokazovanju izvora premoženja gre pa za premoženje nad 50 jurjev.
Moralo bi iti, samo banko moraš menjat ali it na poslovalnico, kjer imajo pri tem več prakse. Moraš se zavedati, da banka mora poročati tvoj argument od kje ti denar (zakonska obveza), niso pa sodniki, ki bodo rekli “ne to nisi prišparal to si dobil od preprodaje heroina”. Če gre za enkratni polog, vrednosti, ki jo navajaš in argument, da gre za večletno varčevanje mora iti skozi. Kar se tiče dokazovanje izvora, ne poznam primera za fizično osebo, kjer bi moral nekdo tak polog neposredno dokazovati.
Drugače pa ogromno bančnikov o tem nima pojma. Sam sem moral enkrat argumentirati izvor denarja pri dvigu.
Ja, ampak to imaš na voljo le in samo za 10 let :(. Žal. Vem, ker je bila potreba kot dokazni material za sodišče za 20 let, pa je samo za 10 let na voljo iz bančnih arhivov za bančne izpiske Enako, kot se samo10 let hranijo policijske kazni v njihovih arhivih :). Po zakonu je tako.
Razen če ima v kakšnih fasciklih kak skrben starš še fizične stare izpiske računov, potem pa ja.
ne laži.vsak normalen ima že kot najstnik odprt račun in tam prihranke.
ste igrali lažne socialce ali kaj?????
ne vem zakaj nekdo nebi imel več tisoč evrov prrihranka na računu????
na leto si dobil več kot 1500 žepnine,daril na rojstni dan?
koga hočeš ti okoli prinesti????
pa še to če si dobival od rojstva.če bi dobival samo kot najstnik je to več kot 2000 denarja na leto????