Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Polovični delovni čas

Polovični delovni čas

Pozdrav,

zanima me naslednje – po porodniški bi rada delala polovični delovni čas -20 ur. Delodajalcu seveda to ni všeč in bi rad, da delam npr 3 dni po 6 ur, ali dva dni po 8 ur…ne pa vsak dan po 4 ure kot si jaz želim, saj se mi gre zaradi varstva, ki ga trenutno še nimava. Imela ga bova v septembru.

Ali mi delodajalec lahko postavlja take pogoje? ali je to kje zapisano?
Hvala

Spoštovani,

pogodba o zaposlitvi se lahko skladno z Zakonom o delovnih razmerjih (ZDR-1) sklene tudi za krajši delovni čas od polnega.
Po ZDR-1 se za krajši delovni čas šteje čas, ki je krajši od polnega delovnega časa, ki velja pri delodajalcu (običajno 40 ur na teden). Razen tega, zakon krajšega delovnega časa ne omejuje niti ne določa njegove spodnje meje, prav tako pa tu ne velja pravilo, da mora biti delo razporejeno v najmanj štiri delovne dni.

Delavcu, ki ima sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za krajši delovni čas, pripadajo načeloma enake pogodbene in druge pravice in obveznosti iz delovnega razmerja kot tistemu delavcu, ki dela polni delovni čas (razen tistih, za katere zakon določa drugače), le da jih lahko uveljavlja sorazmerno času, za katerega je sklenil delovno razmerje.

Iz zgoraj navedenega izhaja, da torej delodajalec lahko razporedi delo tudi drugače kot pa na 4 ure 5 dni v tednu. Vsekakor pa mora biti delo za krajši delovni čas dogovorjeno soglasno (s strani delodajalca IN delavca).

Za dodatne informacije smo vam na voljo na [email protected].

Lep pozdrav,
LEGAS Kranj

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close