Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Pomagajte biologom!

Pomagajte biologom!

Dve biološko obarvani vprašanji:

1. Kako se piše prosto živeč – skupaj ali narazen? Beseda se uporablja v zvezi “prosto živeča žival”.

2.Mi zna kdo pojasniti ali obstaja kakšna razlika med “ujeti” in “uloviti”? SSKJ Ima ujeti za sopomenko uloviti, ne pa obratno. Ujeti na bi pomenilo “z iskanjem, zasledovanjem priti do živali z določenim namenom”. Uloviti pa “z iskanjem, zasledovanjem priti do živali zaradi koristi”. Je torej razlika v tem ali je namen iskanja živali za pridobivanje koristi ali ne? Je sploh kakšna razlika?

LP,

Voluhar

1. Ne vem točno, kaj je prav. Vem pa, da se uporablja oboje: skupaj in narazen. Bolj pogosto je rabljeno narazen, no.

2. Ti dve besedi sta sopomenki.

LP

Ave!
Prosto živeč se seveda piše narazen, nikakor ne skupaj. Kar se pa tiče razlike me ujeti in uloviti, se mi pa zdi, da res ni nobene razlike. Po občutku bi mogoče reku, da bi besedo uloviti uprabljal v primerih, ko loviš kaj po zraku, na primer uloviš muho ali ptiča ali žogo, ujeti bi pa uporabljal, če loviš kaj po tleh, na primer uloviš zajca, hrošča, uloviš frofesorja Sketa med odmorom na stranišču in vidiš, kako si ga prazni (epididimis namreč).
A ti biologijo študiraš al kva?

Hm, morda bi bilo dobro, ko bi tisti, ki odgovarjate (odgovarjamo) na tem forumu, svoje odgovore najprej preverili, da ne bomo zavajali tistih – žal – izjemno redkih uporabnikov slovenščine, ki jih vsaj malo skrbi jezikovni izraz.

Pravopisna pravila (str. 59 v Delovi izdaji pravopisa) določajo, da se podredne pridevniške zloženke s prislovno sestavino (v našem primeru “prosto”) z izjemo nekaterih posebnosti pišejo samo SKUPAJ! Tudi v slovarskem delu pravopis pozna samo “prostoživeč”, “prostočasen” ipd.
Sicer se pa na splošno velika večina zloženk in sestavljenk piše skupaj.

Če govorimo po občutku, pa se je treba samokritično zavedati, da:
– občutki varajo,
– občutki so pri raznih ljudeh lahko zelo različni.
Ker je jezik orodje komunikacije, je pač potrebno imeti neka skupna pravila in ne anarhistično uveljavljati lastnih občutkov …

Prostoživeč se piše skupaj. Mislim, da je pravilni prevod za wildlife celo prostoživeče rastlinske in živalske vrste.
LP

New Report

Close