Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek pomoč-barve

pomoč-barve

Naši kuhinji bo treba dati dušo-pobarvati kako steno. Je cela bela, tudi pult umazano bel, cokel je temno siv, prav tako hladilnik, miza in stoli so wenge. Bi pa rada pobarvala samo kako steno. Razmišljala sem o zeleni, kateri odtenek svetujete? Mogoče katero drugo barvo?
Hvala za ideje!

Pinky!

Na katero stran gleda kuhinjsko okno? Koliko je veliko? Kakšen tip človeka si? Se dobro počutiš ob močnih barvah ali imaš raje umirjeno klasiko? Kaj pa ostali uporabniki kuhinje? Kolikokrat na teden kuhaš in kaj? Ali v kuhinji samo kuhate in jeste, ali počnete še kaj drugega (npr. otroci domače naloge in podobno)? Kakšne barve prevladujejo v tvoji omari? Kakšne barve imaš v drugih prostorih in zakaj?

Stena bi lahko bila v barvi višnje, maka, ciklame, maline, španskega bezga, vijolice, spominčice, morja, petroleja, pistacije, kivija, limone, sončnice, pomaranče… Končni izbor je pa odvisen od odgovorov na zgornja vprašanja.

@enaNika

1.Na katero stran gleda kuhinjsko okno? Koliko je veliko? Gleda na vzhod, je samo eno okno, normalne dimenzije.
2.Raje nimam premočnih barv.
3.V kuhinji se veliko zadržujemo, kuhamo vsak dan, v njej jemo, iz nje se gre brez vrat v dnevno (se pravi, da se del kuhinje, kjer je miza vidi direktno iz kavča)
4.Dnevna je umirjena, splanica vijola, otroška rumena in oranžna, hodnik zelen.
5. Lepo prosim še za kak nasvet…odtenek. Pa fajn bi mi bilo, da bi se potem barva ujela z rdečimi dodatki.
Hvala in lep dan!

Naravna svetloba oz. količina sonca v prostoru je eden od bolj pomembnih dejavnikov pri izbiri barve. Če je okno na vzhod, to pomeni, da okrog poldneva oz. popoldan, ko si v kuhinji, nimaš več direktnega sonca. Torej prostora ne rabiš “hladiti” z modrimi in zelenimi odtenki, ampak ga lahko “osončiš” z odtenki med rumeno in oranžno.

Tudi sicer se te barve priporočajo za jedilnice in delovne prostore, ker poživljajo. Pazi pa pri intenzivnosti barve. Večja kot je pobarvana površina, manjša naj bo intenzivnost barve, da ne bi sicer ugoden učinek prešel v svoje nasprotje in spodbujal nervoze in prepirov. Še sploh, če imaš rdeče dodatke, izberi bolj pastelne odtenke.

Če ne maraš rumene oz. oranžne, se z večino rdečih odtenkov lepo sklada tudi zelena, ki vleče v rumeno (listnato zelena, jabolčna…) – v nežnih, pastelnih odtenkih. Taka barva bo tudi dovolj topla.

Hladne zelene (mint, smreka, petrolej) bi po mojem delovale preveč hladno, pa tudi z vsako rdečo ravno ne grejo skupaj. Iz istega razloga se (jaz osebno) ne bi odločila za modro ali vijolično.

Če ima tvoja družina moški del, nikoli niti ne razmišljaj o čemerkoli, kar je v sorodu z roza. Se ne izide. No, vsaj jaz ne poznam niti enega, ki bi bil srečen z roza barvo. :-)))

Kar nekaj nasvetov in tudi možnost za preizkušanje najdeš na JUB-ovi[/url] strani.

Upam, da ti bo v pomoč in želim veliko veselja v novo pobarvani kuhinji.
🙂

Hja, moški je že v startu proti vsem, kar je na roza, lila… :-)Tako da že nekaj časa razmišljam v zeleni, le pravega odtenka, ki bi mi bil všeč ne najdem! Oz si ne znam predstavljati, če bi bil na steni v redu in ne preveč močan! Sem gledala na duluxovi strani Moorland magic št. 5 ali 6 in pa Kiwi burst 4, Lime zest 5, Celtic moore 5, 6??? A misliš, da bi katera izmed teh izpadla toplo in ne preveč močno?
ALi morda Jubove 2411, 2401, 5622…? Nimam pojma, katera bi bila lepa zeleno-rumena!

PS: nekaj časa sem oboževala prijateljičino kuhinjo, ki je živo rdeča. Ampak potem sem en cel dan prebila v njej in me je minilo. Tako da sem sigurna, da hočem kaj ne preveč močnega!

Hvala ti za potrpljenje in prijeten dan ti želim!

Mislim, da mi je precej jasno, kakšen je tvoj ožji izbor. Mi je všeč. :-))) Po mojem, katerokoli od teh barv boš dala na steno, pa s par rdečimi malenkostmi, boš imela en ravno prav sproščujoč, pa še vedno dovolj živahen prostor.

Od tu naprej je pa problem. Barva na ekranu je lahko čisto nekaj drugega kot barva na steni. Tudi na podlagi tistih mini vzorčnih lističev, ki jih dobiš v trgovini, je težko dokončno izbrati. Ne vem, če se pri nas dobijo vzorci oz. če ti lahko namešajo samo po 1/4 kg od vsake barve. Poskusi pač nekako dobiti čim manjšo količino, čeprav, kolikor vem, je kila barve najmanjša mera. Potem pobarvaj kos bele tapete (na primer t.i.raufaze), če ima kdo kake ostanke odveč. Ali pa večji kos papirja (papir za plakate iz papirnice). To pritrdi na steno (vsakokrat po eno barvo) in opazuj, kako se “obnaša” pri dnevni svetlobi, pa pri umetni, pa zjutraj in popoldne… pa kako se s katero barvo počutiš itd.

Pa tudi, če ne boš dobila vzorcev, ni konec sveta. Barve, ki si jih izbrala, so v odtenku sicer različne, so pa vse nekako podobno uglašene. Tako da z eno ali z drugo ne boš dosti zgrešila. Če bi se slučajno zgodilo, da ti končni učinek ni všeč, pa še vedno lahko prebarvaš z drugačnim odtenkom. Nakup barve za eno steno niti ni tako huda investicija, in tudi barvanje ene stene ni tako grozno delo. Imaš pač “popravnega” v skrajnem primeru. Ampak dvomim, da bo potrebno.

Prespi vse skupaj, pa malo vključi v izbiranje tudi svojo boljšo polovico, potem pa kar pogumno v trgovino, pa kapo na glavo in valjček v roke. :-)))

Hvala za moralno podporo! 😉
Smo barvo kar kupili- Lime zest 4. Upam, da bo ok.
Sedaj pa samo še veselo na delo!
LP

New Report

Close