Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Pomoč hospicu

Pomoč hospicu

Spoštovani!
Zanima me,če lahko in kaka čim ceneje (za mene) podarim stavbo dobrodelni organizaciji.
1. Kmalu po drugi svetovni vojni je moj ded od občine kupil »nacionalizirano stavbo«. Stavba je bila večnadstropna in v njej so že ob nakupu živele stranke. Strank ni mogel izseliti, ker bi jim moral priskrbeti stanovanje.
2. Moja mama je 1984 postala lastnica te stavbe, ki je že vidno propadala zato so se stranke izselile.
3. Jaz sem se kar nekaj let spopadala z birokracijo, da bi stavbo sanirala. Če sem hotela na stavbi kaj sanirati je bila »pod spomeniškim varstvom«. Tako, da bi morala sanirati po njihovih predpisih. Ko pa sem prosila za finančno pomoč spomeniško varstvo, sem dobila odgovor, da stavba ni spomeniško zaščitena. Tako sem po petih letih obupala. Za stavbo, ki propada mama plačuje davek, po njeni smrti pa bo to »mlinsko kolo« zopet padlo name.
4. Zato Vas prosim, kako rešiti ta problem. Hvala za odgovor.
Lep pozdrav,Štefka

Spoštovani!

Opisano lahko storite s sklenitvijo darilne pogodbe z obdarjencem, ki mora darilo sprejeti. Zakon o davkih na dediščine in darila v 2. točki 1. odstavka 9 . člena določa, da je pravna oseba zasebnega prava, ustanovljena na podlagi zakona za opravljanje verske, človekoljubne, dobrodelne, zdravstvene, socialno-varstvene, izobraževalne, raziskovalne ali kulturne dejavnosti ali za opravljanje dejavnosti zaščite in reševanja, vendar le, če gre za darilo oziroma dediščino, ki je namenjena opravljanju take dejavnosti pravne osebe.
Stroški bodo torej povezani zgolj s sestavo darilne pogodbe ter vpisom v zemljiško knjigo.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close