Pomoč, nasvet
Znašla sem se v situaciji, ko moram na svoje. Sem sama s hčerko (šoloobvezna), moja plača znaša prib.1100 eur. Privarčevanega denarja nimam in nikogar, ki bi pomagal (finančno). Kupiti moram stanovanje, ogledano imam nekaj stanovanj, cene so med 80 in 90000 eur. Kako do kredita, katera banka itd. Kaj mi svetujete? Stanovanja, ki jih ogledujem so opremljena, renovirana in vseljiva, problem je samo neznanje glede kreditov in hipotek ipd. Razmišljala sem o 20 letnem kreditu s hipoteko. Kaj svetujete? Katera banka je zanesljiva, ugodna in kakšne so možnosti.
Hvala za nasvete, LP, M.
Težav je več, ena je lastna udeležba, ki pravite da jo nimate. Tudi če jo imate bi bil obrok previsok za vaše prihodke. Krediti so pa trenutno dragi, tako da sedaj ni najbolj primeren čas. Nepremičninam se predvideva še padec cen…
Predlagam, da se pozanimate na občini za možnost neprofitnega najema stanovanja. Ker se ne ve kaj bo naprej s finančno krizo, pojdite v vsakem primeru v najem. Lahko se vam zgodi, da prepričate katero banko da vam da kredit z nizko lastno udeležbo, potem pa cena pade in bo banka zahtevala dodatna jamstva, ki jih nimate…če delate v gospodarstvu ne veste kako odporen je delodajalec na razmere na trgu… Same težave.
problem je v višini ob obroka. Ta bi znašal okrog 600€, +/-50€, pač glede na obrestno mero. Tudi če podaljšaš 30 let, bo obrok še vedno čez 500€.
Lizing:
Razlika je samo v zavarovanju-pri lizingu je do konca lizinga lastnik stanovanja lizingodajalec. Lasten delež (pri lizingu u polog) rabiš v vsakem primeru.
Postopki odobravanja in osnovni pogoji (plača, obremenitev) so pa praktično enaki.
S (finančnim, saj drugi ne pride v poštev) lizingom zato nič ne pridobiš, pa še dražji je.
Edine rezerve so v cenejšem stanovanju in večjih prihodkih (preživnina?, otroški dodatek?)