Pomoč pri dementni mami
Rabim nasvet vašo pomoč glede dementne mame.
Moja mama je stara 85 let in je ima 2. stopnjo demence ( tako je že 3-4 lete). Po poškodbi kolka se ji je dementno stanje drastično poslabšalo, v parih tednih je napredovala 10x hitreje ko v 2 letih prej. Začela je zavračati zdravila ( tudi za demenco), pljuva, zmerja, …itd. Skratka vse najslabše. Žal ne morem več skrbeti zanjo, saj mi počasi pušča psihične in duševne posledice . Bil sem pri njenem zdravniku in ji je predpisal pomirjevala, seveda nočem imeti doma ¨rastline¨ in dajem samo polovični prepisani odmerek. Kako zdaj naprej? Mama še ima opravilno sposobnost in je podpisala vlogo za dom ( čeprav ne ve kaj podpiše ). Dom sem pripravljen doplačati, tukaj ni problema.
Kako je če jo peljem na psihiatrijo, čeprav ima opravilno sposobnost? CSD dela baje velik zdrahe pri odvzemu opravilne sposobnosti.
Osebni zdravnik sploh noče slišati za prisilna hospitalizacija, njenega nevrologa še nisem vprašal.
Lep pozdrav,
Andrej
Nisem še pogledal, ampak mogoče kaj pomaga:
https://www.youtube.com/watch?v=X52ocvJZseo
Če je tole poslabšanje od nedavnega, pokliči v psihiatrično bolnico in jih vprašaj za nasvet. Osebni zdravnik ne more dati točne diagnoze.
Odvzem opravilne sposobnosti je v domeni sodišča, ne CSD. CSD pa določi skrbnika za poseben primer, kar je nekaj čisto drugega.
Ko bo mama imela točno diagnozo psihiatra/nevrologa, se lahko začneš pogovarjati z domom, kako je s prostorom itd. Če je podpisala vlogo in se ne bo upirala selitvi, je vse v redu. Če pa se tebi zdi, da ne more biti več sama in brez nadzora, v dom pa ne bo hotela, lahko vključiš CSD, da določi skrbnika za poseben primer in oni potem odločijo, kako in kaj.
Veliko sreče.
Če boš odvzel opravilno sposobnost, pa jo boš imel doma, boš nase kot skrbnik prevzel še odgovornost za vse nevšečnosti, ki ji lahko taka oseba stori. Za njo kot skrbnik boš odgovoren 24 ur na dan, tako kot za dojenčka ali majhnega otroka. S tem ti nič ne pridobiš, le breme odgovornosti si napo nepotrebnem naložiš.
Če boš samo ti plačeval oziroma doplačeval za dom in skrbel za njo, potem je najboljš da narediš pogodbo s preužitkom, če živiš v njenem stanovanju.
Uradno od nevrologa ima parkinsona z demenco od 2016, ima zdravila za tresenje in demenco. Problem je tudi, ker vidi na mišljenje osebe in se sama sabo pogovarja.
Meni je osebni zdravnik rekel, da so velike komplikacije glede odvzema opravilne sposobnosti.
Dom za ostarele se bo plačal iz njene pokojnice in razliko jaz plačam. Saj sem edini dedič nepremičnine in nočem da se gor ¨usede¨ občina. Dom stane 979-1080€, že imam izračune od različnih domov.
Osebnem zdravniku sem že vso stanje povedal in mi je dal pomirjevala, noče dati nobene napotnice za psihiatrijo. Nevrolog bi jo mogoče predpisal.
najprej jo spravi v dom
klič, prosi, razlagaj, da je nujno
ne glej samo bližnjih domov, ampak vse
rabiš “prijavo” in zdravniško mnenje in tvoje soglasje za plačevanje
morda se za nujen primer najde prostor
potem pojdi v odvzem opravilne sposobnosti (ko bo not), ti moraš plačati izvedenca, ki poda mnenje na csd
stane par 100 eur
oboje povem iz družinskih izkušenj zadnjih treh let
Kaj pa če ona noče v dom, lahko si premisli vsake 5min( to je že njena praksa zadnjih par tednov). Kakor sem rekel, ona več ne ve kaj podpisuje. Če pride v dom in ima opravilno sposobnost jo lahko odpustijo če to hoče, to sem se pozanimal v domu.
Vlogo sem že poslal po domovih, CSD mi reče ¨Ste v čakalni vrsti, ko bo prosto vas obvestimo¨.
Mama me čez dan toliko znervira, da še ponoči kdaj ne spim in hočem zaradi nje dobiti še jaz kakšne psihične oz duševnje motnje. Sprijaznal sem se, da nisem več njen sin ( po njeni logiki sem baraba…itd). Vsak dan ji dajem tablete, pomagam tuširati, ji skuham….itd, ampak žal ne gre več. Bo prej mene spravla v grob, ko pa sama sebe.
Lp, Andrej
Mamo prepričaj in pelji h psihiatru, da dobi ustrezna zdravila. Imajo tudi obliže proti demenci. Z zdravili se stanje, vsaj na začetku lahko izboljša. Poskušaj si urediti pomoč na domu, mami lahko pripeljejo tudi hrano. Boš videl, kako bo šlo, če ne bo šlo drugače, bo šla mama v dom. Hudo je skrbeti za dementnega bolnika, še posebej, če si sam.
Zavedaj se, da je mama zelo hud bolnik. Drži se.
Ona še vedno trdi, da je zdrava in da je z nami nekaj narobe. To reče meni, sorodnikim,…itd. Žal teh zdravil za demenco nimajo v obliki obližev, sem prejšni teden spraševal nevrologa.
Meni ni problem kuhati, skuhamo za celo družino in zanjo. Ampak rabi 24/7 oskrbo, ona ni več sposobna pridit 20m brez da nebi padla ( od poškodbe kolka). Potem že 10min pozabi da je sploh padla, tako je bilo 1 mesec nazaj. Oskrba na domu je dražja, ko dom za ostarele.
Jutri grem do njenega osebnega zdravnik in bom zahteval napotnico za psihiatrijo. Če zdravnik da napotnico za psihiatrijo in ona noče iti. Kako potem naprej? Bral sem da lahko pride do prisilne hospitalizacije, če ne upošteva zdravnika. Je to res?
Obrni se na najbližjo “Spominčico” in se tam posvetuj.
Še enkrat: na CSD sproži postopek za skrbnika za poseben primer – to ni isto kot opravilna sposobnost. In sicer za odhod v dom oziroma da oni presodijo, da rabi 24-urni nadzor. Potem bo pač morala ostati v domu.
Pokliči na spominčico – tam ti bodo svetovali, h kateremu psihiatru oziroma nevrologu naj gre mama. Jaz sem hodila tja na seminar, res izveš ful koristnih stvari. Imajo na netu napisano, kdaj imajo telefonsko svetovanje. Povej, da osebni zdravnik noče izdati napotnice za psihiatra. Mislim, da boš z njihovo pomočjo to dosegel. Prava zdravila so zelo pomembna in tvoja mama prav gotovo ne rabi samo pomirjeval.
Skrbnik za poseben primer! Ko boš imel prave izvide, bo tudi čakalna vrsta za tvojo mamo drugačna. Pojdi osebno v najbližji dom, k socialni delavki za sprejeme. Dogovori se tudi za pomoč na domu, ki jo subvencionira občina, da se bo mama počasi navadila na tuje ljudi. V nekaterih občinah je koncesionar za pomoč na domu itak starostni dom. Tako bodo mamo že malo poznali. Prav tako ponekod obstaja možnost dnevnega varstva, ki je lahko zelo koristna.
Hvala za nasvete, bom v ponedeljek povprašal za skrbnika za posebne primere pri CSD. Nevrologa ima zelo dobrega, ampak je tudi sam predlagal prvo pomirjevala. Če to nebo pomagalo bo ukrepal naprej, res da me je že 2 lete spraševal ali mama vidi kakšne prividi…..itd. Saj je sam tudi pojasnal, da se bodo začeli pojavlati prividi in da nebo nič bolje….to je pač najhujša bolezen ki ne boli.
-Od nevrologa imam izvid za parkinsona z demenco ( 2. stopnja) + izvid od 5 tednov nazaj zaradi tekočega problema.
-Patronažna sestra hodi 2x na mesec da jo pregleda
-Ima dodatek pri dodatek za pomoč in postrežbo.
Sem danes klical osebnega zdravnika in noče slišati za napotnico za psihiatrijo, da jo bo psihiatrija čist uničila in da se to dogaja pri dementnih ljuded zaradi novega okolja in vsakdanjega življenja. Kličem še nevrologa danes in poročam kaj sem izvedel.
Lp, Andrej
Pozdravljeni g. Andrej!
Razumem vašo stisko. Povsem človeško je, da vam je v tej situaciji težko in prav je, da ste se obrnili po nasvet.
Zanima me, če vaša mama po zlomu kolka še hodi in kakšne obravnave je bila deležna? Iz izkušenj vem, da jih v domovih za ostarele po zlomih rehabilitirajo in so v večini spet hodeči. Za to poskrbijo delovni terapevti in fizioterapevti. V domovih za ostarele imajo možnost dnevnega varstva, vem pa, da sprejemajo pokretne, za nepokretne ne vem. Dnevno varstvo je dobra vmesna možnost, da se lažje navadijo na novo okolje, če se kasneje res preselijo v dom za ostarele.
Izvaja pa Zavod za oskrbo na domu program obravnave različnih strokovnjakov (med.sestra, delovni terapevt, fizioterapevt). Vem, da je bil projekt financiran iz skladov, ne vem pa kako je trenutno. Obstaja pa kar nekaj ponudnikov, ki tudi pridejo na dom.
Glede opravilne sposobnosti imajo največ izkušen socialne delovke v domovih za ostarele. Ste pa zakoniti zastopnik, kar mislim, da je dovolj.
Ste poskušali mamo s čim okupirat? Pomislite kaj je rada počela, preden je zbolela? Je rada luščila fižol? Je kot otrok luščila koruzo? Je rada barvala, reševala križanke? Kaj jo je prej razveseljevalo? Če je rada kuhala, dajte ji priložnost, da olupi krompir, jabolka. No, če zmore. Lahko ji ponudite oblačila, pa naj jih zlaga. Ene in iste. Pripravite škatlo z različnim fižolom, pa naj ga prebira. Naj tre orehe ali jih prebira.
Če ne zmore hoje, upam, da imate invaliski voziček, da jo lahko zapeljete ven. Dobro je, da zamenja prostor, da ni neprestano na istem mestu.
Lep pozdrav in vse dobro,
Špela Sečnik
Andrej
Prečitaj o Ambulanti za Psihiatrično prvo pomoč na Zaloški c.v Lj. Dementni mora narisat uro 11,10min. Nobenemu ne uspe. Reši teste in zdravnik oceni stanje. Dobiš izvid ki ti bo odprl vrata- tudi za DSO. Ko je nujno se prostor najde.
Prečitaj o demenci Psihiatrična bolnica Idrija-odlično imaajo razloženo.
Z dementnim se ne prepira ker je samo še slabše. Rečeš da gre na pregled za v toplice ali kak ljub kraj kjer ji je bilo lepo. V dom gresta ”samo” na obisk. Itak bo pozabila kje je.
Ne ukvarjaj se z odvzemom opravilne sposobnosti ker nima smisla. Na CSD pojdi po sklep da lahko urejaš za dom. Nič drugega ne rabiš od njih. Edino poskrbi da si pooblaščen na njen trr ker moraš pred sprejemom v dom podpisat da boš plačeval. Terjajo tebe ne mamo.
Torej naj ti nariše uro 11,10min. Če jo ne zna veš da je dementna. Nato po napotnico za Psihiatrično prvo pomoč. Nato CSD kar sem ti napisala. Potem z izvidi in odločbami prosiš po domovih. Ko ga dobiš takoj začni plačevat kot neko rezervacijo za mesto da ga ne oddajo drugi osebi. Midve sva šli samo na obisk v dom brez potovalke z oblačili. In v času ko se za mizo igrajo ali pojejo. Ker j e bila mama družaben človek me je prosila če lahko kar malo ostane ker ima družbo. Potem je pa itak pozabila kje je.
Nič na silo ne urejaš in ne parlamentiraš z njo. Najboljše da gre na prvi obisk v dom z njo njej draga oseba. Jaz sem to bila. K zobarju jo je pa vozil moj sin ker jaz ”nisem znala vozit”. Enkrat sem probala pa sva se že na prvem ovinku skregali. Do zobarja pa sploh nisva prišli.
Rabil boš veliko mero potrpežljivosti in diplomacije. Tvoja vsaj ni sama v hiši. Moja je bila. Težko je bilo. Pa še to v dom hodite redno na obisk, sprehajajte se z njo, pa kako kavo in čokolado nesi sestram.
Vztrajaj pri napotnici za psihiatrijo. Problem osebnih zdravnikov je v tem, da takih ljudi ne vidijo v pravi luci, tista urica pregleda dopoldne ni niti slucajno podobna celemu dnevu dementnega cloveka. Jaz bi na vasem mestu ZAHTEVALA napotnico.
Pri nas so bile zadeve malce bolj resne: nocni “sprehodi” v pizami po naselju, prijavljanje sosedov na policijo zaradi namisljenih vdorov, kraj itd, nevarna voznja avtomobila in ogrozanje drugih, blodnje, halucinacije, unicevanje stanovanja, itd. Recimo, ni znal prizgati luci, pa je unicil vse elektricne naprave, vticnice itd.v blizini. Pri osebnem dr.je glumil tako perfektno, da nam le ta niti slucajno ni verjel, kaj se v resnici dogaja.
Vsak dan smo klicarili za napotnico in tezili. Ko je konco prisel na Psihiatrijo, so ga tam korektno ocenili. Takrat je tudi CSD zacel sodelovati z nami. Opravilna sposobnost mu je bila odvzeta, spravili smo ga v dom, lahko recem, da zadnji moment, ker je bil resnicno nevaren sebi in drugim (nehote!).
Tam se je situacija zelo popravila, vendar pa cez par let spet poslabsala. Demenca je grozna bolezen. Sploh na koncu
Zelim vam veliko mocnih zivcev, srece in razumevanja okolice!
Pri nas se najeta negovalka ni obnesla. Popolnoma je bil obseden z njo, ker, da vohuni za njim, mu krade, ga zastruplja, itd… pa bi jo zares potreboval, ker ze takrat ni bil sposoben vec redno na wc hodit.
Popolnoma je izgubil predstavo o vrednosti denarja, izginjal mu je denar, non stop so k njemu hodili rauni “prodajalci”, ki so zavohali demenco in denar.
Pa vse to za njegovega dr. ni bilo dovolj, da bi sam od sebe spisal napotnico. Zato vztajajte do konca!
V tla vrzi veliko vazo. Enostavno reci da jo je ona zabrisala proti tebi in pokliči policijo. Mama bo v roku pol ure na psihiatriji, ko jo bodo umirili in uredili povej, da je domov ne upaš več vzeti in dom bo najden v 24-urah.
Ne razumem zakaj vas je tako sram narediti nekaj takega. Gre za to, da boste njej in sebi pomagali. Kaj ji pa lahko škodi policijska kartoteka?
Lepo te prosim. To delajo tudi v domovih, ko je treba shizofrene spravit na psihiatrijo. Stalna praksa!
Veliko sreče in razumem vas.