Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Pomoč pri kemiji

Pomoč pri kemiji

Živjo, ukvarjam se s poimenovanjem spojin po Stockovem sistemu in ne vem, kako priti do tega da je H2SO4 žveplova(VI) kislina?Razumem bakrov(II) sulfat ampak tega pa ne. Prosim za razlago.

Kisik je 2- in ker so štirje dobiš 8-, vodik je 1+ in ker sta dva dobiš 2+, če naboje sešteješ dobiš 6- in takšen je naboj žvepla se pravi (VI), ker se naboje piše z rimskimi številkami.
Če imaš H2SO3 imaš pa žveplovo (IV) kislino.

Ps: bo tole za eno pijačko? 😛

Že dolgo je od moje kemije, ampak moja razlaga bi bila taka: imaš H2SO3, ki je žveplova (IV) kislina. Na žveplo imaš vezan kisik z dvojno vezjo in pa dvakrat OH skupino. Se pravi ima atom žvepla 4 vezi. Pri H2SO4 pa imaš na žveplo vezna 2 atoma kisika, vsak z dvojno vezjo in prav tako 2 OH skupini. Žveplo ima tvori torej 6vezi.

Zakaj potem to ne velja za CuSO4?

In kako je potem glukoza ali saharoza?

Zakaj potem to ne velja za CuSO4?
[/quote]
Baker ima dva zunanja elektrona, ce pogledas v periodni sistem in teh dveh se zeli znebiti. Kisik je v sesti skupini, manjkata mu dva da bi bil stabilen. Kar pomeni 2plus in osem minus, je zveplo sest plus.
Priporocam, da vzames periodnega v roke.

Zakaj je potem bakrov(II) sulfat in ne bakrov(VI) sulfat? In kako je pri glukozi ali saharozi?

Hahaha, simpatično.

Ker poveš koliko valenten je baker.
Tista dva sladkorja sta organski spojini, napiši formuli. Saj menda ne mislis da bom jaz iskal?

(SO4) je 2-. To je sol, kot npr karbonat. Al pa nitrat. Žveplo je 6+ v tem primeru, zato žveplova (VI) kislina. vodika pa zato, da je zadeva nevtralna, ker maš 2 elektrona viška (kisiki so 2- in ker so 4 maš 8 elektronov)

maš tudi H2SO3 kislino, samo ta zelo hitro razpade.
https://sl.wikipedia.org/wiki/{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}C5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}BDveplasta_kislina

https://sl.wikipedia.org/wiki/{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}C5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}BDveplova_kislina

malce za dušo.......https://www.facebook.com/stvari.ajdovscina/

Tista dva sladkorja sta organski spojini, napiši formuli. Saj menda ne mislis da bom jaz iskal?
[/quote]
Glukoza- C6H12O6, in saharoza-C12H22O11.

[/quote]
Glukoza- C6H12O6, in saharoza-C12H22O11.
[/quote]

Poimenovanje po stocku se uporablja le za ionske spojine, ta sladkorja pa sta molekulski spojini in ju po stocku ni moč poimenovati.
Lahko jo sicer poimenuješ še drugače in si pri tem pomagaš s Fischerjevo ali Haworthovo projekcijo (pač gledaš hidroksilne skupine)
Primer za glukozo:
6-(hidroksimetil)oksan-2,3,4,5-tetrol
Ampak najpogosteje se uporablja ime glukoza in nariše strukturo s pomočjo Fischerjeve projekcije, ker je pri polisaharidih pomembna predvsem lega zadnje hidroksilne skupine (L ali D) ter vrsta prve vezi (ali je ketonska ali formaldehidna).

Bo treba še knjigo vzet v roke punca. 😉

Tudi organskim spojinam se lahko doloca oksidacijsko stevilo, sicer ogljikovim atomom, vendar se ponavadi ne (razen pri oksidacijah/redukcijah)

Pravilno poimenovanje za Cuso4 bi bilo bakrov (II) sulfat (VI). Ker s tem definiras kateri sulfat imas. Obstaja namrec tudi su

iN KAKO JE POTEM GLUKOZA, SAHAROZA, ČE SE LAHKO DOLOČA?

Govorim o oksidacijskih stevilih, ki jih lahko dolocamo tudi organskim spojinam in ne o poimenovanje po Stocku.

sulfid sulfat razlika?

New Report

Close