pomoč pri kreditu!!!
Zakaj plačevati 6 % (kredit v EUR) če lahko 4,5 % (v CHF) in zakaj plačevati 600 EUR če lahko 500 EUR – 100 EUR pa lahko lepo varčuješ.
Ali pa najameš kredit (seveda vezan na LIBOR CHF) in pri 25-letni dobi
mesečno odplačuješ 560 EUR (5 let krajša doba in 40 EUR nižja anuiteta)
Vsekakor ti bolj svetujem kredit vezan na Libor CHF – na tem vztrajaj tako dolgo dokler bo razmerje med Libor – Euribor v korist CHF Liborja.
Ko pa se bo tehtnica prevesila v korist Euriborja, takrat pa enostavno
zamenjaš valuto kredita.
Do takrat pa, verjemi mi, bo minilo še kar precej časa in v tem času boš
na račun nižje obrestne mere in posledično nižje anuitete kar veliko prihranila.
Zgodovinsko gledano je razmerje med Libor in Eurbir zmeraj prbližno enako, kar pa seveda ne pomeni, da je kredit vzet v Chf ugodnejši od tistega v Eur.
Za to je predvsem pomembno tečajno razmerje med valutama in poslušati elanina je tako kot z vlaganjem na borzo valut…potrebno je določeno zannje in – skorajda – vsakodnevno spremljanje gibanja tečajev. V nasprotnem primeru se lahko kaj hitro zgodi, da še tako ugoden kredit postane “nočna mora”.
Mislim da ni potrebno znanje in vsakodnevno spremljanje gibanja tečajev – ko in če se bo to zgodilo bodo takoj vsi mediji polni!
Brez skrbi, domače banke in predvsem naša nacionalna banka (BS) bodo to maksimalno medijsko spropagirale in vsak, tudi laik bo vedel kaj se dogaja na kreditnem trgu.
Po moji oceni predstavljajo krediti v CHF pr. 70 % vseh danih stanovanjskih kreditov zato se bo informacija zelo hitro razširila po
“čaršiji”!
Kljub vsemu še naprej priporočam kredit vezan na Libor CHF.
Se pa še zelo dobro spomnim leta 2004 in medijskega opozarjanja takratnega guvernerja BS Gasparija da se naj ne zadolžujemo v CHF ker je tovrsten kredit manj ugoden in bolj rizičen kot EUR kredit.
Minila so tri leta in tisti ki ga takrat niso poslušali se danes veselijo prihranka na račun nižje obrestne mere.
Zelo pomembno pa je, da lahko zelo hitro in brez komplikacij po potrebi zamenjate valuto kredita.
Sem obljubila da se bom oglasila ko uredim stavri glede kredita in stanovanja, zato se oglašam.
Dobila sva odobren kredit za celoten znesek stanovanja (pa še stari kredit bom poplačala iz tega zneska, ker so nama odobrili celo nekaj več). Stanovanje sva našla, seliva se aprila, tako da je vse urejeno točno tako kot sva si želela, priznam pa da sva prečesala vse banke in pregledala ogromno stanovanj (pa še malo vez sva uporabila pri banki, za katere sploh nisva vedela da jih imava. :-).
Še enkrat hvala vsem za nasvete, zelo ste mi bili v pomoč.
lp
ella
Hvala ella za povratne informacije, meni veliko pomeni. Me veseli, da ti je forum pomagal. Poskušam forum vzdrževati na nekem nivoju, da ni samo brezvezni čvek.
Če želiš objavi pod kakšnimi pogoji imaš kredit in mogoče kakšne posebnosti. Poznam pa nekaj primerov, ko so dobili kredit preko vez (boljši pogoji) in so prosili, da o tem ne govorijo javno. Jaz te vseeno prosim, da objaviš pogoje, ker to bo koristilo tudi ostalim, kot je tebi ta forum.
Srečno v novem domu.