Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek pooblastilo

pooblastilo

Se kdo spozna na pooblastila? Baje obstaja generalno pooblastilo, s katerim me mama lahko pooblasti, da lahko namesto nje urejam čisto vse, se podpišem namesto nje kjerkoli, kadarkoli? Kje to urediti? Je bolje, da pooblastilo napiše sama ali prav notar? Koliko stane overjanje, je razlika v ceni, če ga mama sama napiše ali notar?

To pa nikakor ne drži – če je mama opravilno sposobna, te lahko pooblasti za posamezne primere, situacije. Če je opravilno nesposobna, pa ji Center za socialno delo z odločbo postavi skrbnika. Ta pa je potem na podlagi odločbe njen zastopnik.

Tudi to zadnje ne drži.

Center za socialno delo ima možnost postaviti skrbnika za posebni primer, ki se postavlja osebi za določeno vrsto opravil (npr. razpolaganje z denarnimi sredstvi na računu, dvigovanje pošte, zastopanje v postopku sprejema v domsko varstvo itn.). Center skrbnika za posebni primer postavi na podlagi zdravniškega/psihiatričnega mnenja, iz katerega mora biti razvidno, da oseba ni sposobna odločanja o svojih pravicah in koristih in da za to ni sposobna pooblastiti tretje osebe. Skrbniki za posebni primer so največkrat svojci.

V kolikor je osebi odvzeta poslovna sposobnost, se po pravnomočnosti sklepa o odvzemu poslovne sposobnosti osebi postavi stalnega skrbnika. Če so pripravljeni to prevzeti svojci, center za skrbnike imenuje enega od njih.

Center za socialno delo skrbništvo prevzema samo v primerih, ko to ni pripravljeni storiti svojci ali teh ni.

LP

Kako ne drži? Če jaz hočem, popolno opravilno sposobna, vendar lena ko fuksa, da nekdo za mene ureja spremembo naslova, spremembo naslova, dvig denarja na banki, oddaja vlog na CSD….. to lahko s takim generalnim pooblastilom tudi naredim. Potem ga pa še notarsko overim, da ja drži in je to to. Seveda določenih zadev vseeno ne more potem pooblaščenec urejati za mene (npr. dati vloge za osebno), veliko večino pa lahko. Lahko pa seveda tudi preciziram samo za neko določeno zadevo.

Ti pa govoriš o čisto drugi zadevi.

Pooblastilo je listina, s podpisom katere ena oseba (pooblastitelj) pooblasti drugo osebo (pooblaščenec) za zastopanje v svojih zadevah.
Namenjena je tretji osebi, da je ta seznanjena z obstojem in obsegom pooblastila, da torej ve, v katerih primerih je pooblaščenec upravičen opravljati posle v imenu in na račun pooblastitelja.
Pisna oblika je v nekaterih primerih pooblastitve pogoj za veljavnost pooblastila, v ostalih primerih pa je priporočljiva kot dokazilo o vrsti in obsegu pooblastila. Če se daje pooblastilo za posel, ki mora biti sklenjen v obliki notarskega zapisa, mora biti tudi pooblastilo biti v obliki notarskega zapisa.

Vsebovati mora naslednje podatke:
– podatki o pooblastitelju,
– podatki o pooblaščencu,
– podatki o zadevi, na katero se pooblastilo navezuje,
– časovno obdobje, za katero pooblastilo velja (lahko je začasno ali trajno, ki velja do preklica),
– datum nastanka besedila.
Podpis:
– Pooblastitelj potrjuje resničnost navedenih podatkov z lastoročnim podpisom (desno spodaj).
– Pooblastilo podpiše tudi pooblaščenec (levo spodaj).

Splošno (ali generalno) – se da za opravljanje vseh dejanj v nekem postopku

Specialno – je dano zgolj za posamezna procesna dejanja, ali pa so kako drugače omejena (npr. časovno, za določen posel…)

Avtor sprašuje po generalne pooblastilu, ki bi mu (recimo da zaradi lenosti) neke osebe, dodelilo popolno odločanje v vseh postopkih o neki tretji osebi – tega pa ni.
Generalno pooblastilo pomeni pooblastilo za vsa procesna dejanja v nekem točno določenem postopku in ne pomeni, da se nekdo v čisto vseh postopkih odloča namesto mene.

New Report

Close