Popis prebivalstva
Anonimno js, 29.03.2025 ob 22:20
Mislim, da je skrajni čas za popis prebivalstva. Slika se je od zadnjega popisa tako zelo spremenila, da bo šokirala vse.
Tisti, ki smo digitalno pismeni, lahko oddamo preko certifikata. Potem pa ostale, po starem sistemu… “po peš” pa z Google translate
Pa če ga nočejo objaviti. Vsakič so za Novo leto pri Dnevniku in 24ur povedali, koliko je prebivalcev Slovenije, koliko umrlih, koliko rojenih, koliko jih živi v Ljubljani…
Zdaj pa že ene 3 leta to ne počnejo več.
Zakaj ne?
Popis se ne dela več, ker naj bi se vse podatke dobilo preko drugih uradnih podatkov.
Ja, mrtvi in rojeni, to je vse zabeleženo.
Nacionalnost pa žal ne. In se strinjam, bi bil zanimiv podatek. Ampak očitno prepovedan. Ni mi pa jasno zakaj?
Če kdo mene vprašate, bi država morala vedeti, koga ima v državi, v kakšnem odstotku in kakšno verovanja zasledujejo. Ne ker koga ne bi marali ali zavračali, ampak ker je dobro vedeti nekaj “o sebi”, torej drzava o državi. Šele potem lahko tudi kaj delaš “na sebi”.
Preko uradnih podatkov, 30.03.2025 ob 09:31
Popis se ne dela več, ker naj bi se vse podatke dobilo preko drugih uradnih podatkov.
Ja, mrtvi in rojeni, to je vse zabeleženo.
Nacionalnost pa žal ne. In se strinjam, bi bil zanimiv podatek. Ampak očitno prepovedan. Ni mi pa jasno zakaj?
Če kdo mene vprašate, bi država morala vedeti, koga ima v državi, v kakšnem odstotku in kakšno verovanja zasledujejo. Ne ker koga ne bi marali ali zavračali, ampak ker je dobro vedeti nekaj “o sebi”, torej drzava o državi. Šele potem lahko tudi kaj delaš “na sebi”.
Prepovedano je vse od nacionalnosti, vere do spolne identitete, kmalu se ne bo smelo vprašati osebe po spolu temveč bo v vprašalniku že navedeno: anketirani objekt je star 35 let in ima srednjo izobrazbo in to bo to kar potrebujejo pri štetju prebivalstva, moški, ženska ali ono v več varijantah ni pomembno, danes ločen moški z otrokom je lahko jutri mati samohranilka, sprejemanje drugačnosti je v polnem zamahu.
Popis po državljanstvu ali popis po nacionalnosti to je sedaj vprašanje?
Popis po državljanstvu pomeni, da je Afganistanec, ki je prišel v Slovenijo pred 5 leti, danes Slovenec in se ga šteje kot Slovenca, ki ni zrasel ob žgancih, ocvirkih, kislem mleku, Kekcu in Bedancu ampak ob Talibanih, burkah in islamu.
Popis po nacionalnosti pa pomeni, popis imena in priimka očeta in matere(pred poroko).
Bi bil to dovolj globok popis, ali bo treba iti še globje do imen in priimkov npr. starih staršev, da najdemo kdo sploh je Slovenec oz da nobeden ni čisti Slovenec?
Sam menim, da čistih Slovencev ni, da so se predniki mešali ali z Nemci, ali z Italijani, Madžari, Hrvati, Francozi, Čehi, Poljaki…
Anonimno 2936, 31.03.2025 ob 05:31
Popis po državljanstvu ali popis po nacionalnosti to je sedaj vprašanje?
Popis po državljanstvu pomeni, da je Afganistanec, ki je prišel v Slovenijo pred 5 leti, danes Slovenec in se ga šteje kot Slovenca, ki ni zrasel ob žgancih, ocvirkih, kislem mleku, Kekcu in Bedancu ampak ob Talibanih, burkah in islamu.
Popis po nacionalnosti pa pomeni, popis imena in priimka očeta in matere(pred poroko).
Bi bil to dovolj globok popis, ali bo treba iti še globje do imen in priimkov npr. starih staršev, da najdemo kdo sploh je Slovenec oz da nobeden ni čisti Slovenec?
Sam menim, da čistih Slovencev ni, da so se predniki mešali ali z Nemci, ali z Italijani, Madžari, Hrvati, Francozi, Čehi, Poljaki…
Jaz sem delala zadnji popis, mislim, da je bil 2001 kot študentka sem dobila en del naselja in hodila od hiše do hiše.
In če se prav spolnim, je bilo vprašanje (neobvezno): “narodnost”. Torej, kaj se čutiš? Si Slovenec, Bosanec, Albanec… in si odgovoril, če si želel. Pri meni je odgovorila večina.
Pozna pa kar nekaj ljudi, ki so rojeni v Sloveniji in se ne čutijo Slovence. Ker so recimo njihovi starši Bosanci. Itak da to ni problem. Zakaj bi bil? Tudi če bi se jaz z mojo družino odselila ne vem na Češko, bi se mi še vedno počuti, da smo Slovenci, pa tudi če bi sčasoma postali Češki državljani. Moji vnuki, pa bi se verjetno že imeli za Cehe.
Skratka, narodnost ali državljanstvo sta dve različni kategoriji.
Anonimno 2347, 31.03.2025 ob 11:17
A res , mislite, da vam bodo politiki povedali kakšna je realna slika glede strukture prebivalcev v Sloveniji? Slovenija je prodana, tako kot še kakšna druga država. Edino kar šteje je denar in temu je vseeno za ljudi, kakšen jezik se govori v državi, za naravo,….
Seveda NI važno.
Se že vidijo rezultati. V ZD Tržič je obvestilo napisano v albanščini, kaj v ZD Tržič obveščajo, Slovenci v lastni državi ne smemo izvedeti, saj v slovenskem jeziku tega obvestila ni. Smo že sužnji, izgubljena manjšina, ki imamo zaenkrat še dovoljeno, da lajamo o svojih pravicah, ne bo dolgo, ko bomo na verigah z nagobčniki.
Anonimno js, 31.03.2025 ob 11:21
Seveda NI važno.
Se že vidijo rezultati. V ZD Tržič je obvestilo napisano v albanščini, kaj v ZD Tržič obveščajo, Slovenci v lastni državi ne smemo izvedeti, saj v slovenskem jeziku tega obvestila ni. Smo že sužnji, izgubljena manjšina, ki imamo zaenkrat še dovoljeno, da lajamo o svojih pravicah, ne bo dolgo, ko bomo na verigah z nagobčniki.
Politiki že dolgo vedo, da je država prodana, ne čudite se, da bo čez 5, 10, 20,…let popolnoma običajno, da te v uradih, trgovinah, bolnišnicah, šolah, …. nagovarjajo v tujem jeziku. Res, kako so nategnili Slovence 1991, ko se je obljubljalo, da bomo samostojni, sami svoj gospodar hahaha nateg, da ga ni bilo večjega. Sicer pa ni bilo težko, Slovenec je Slovencu itak volk. Danes je Slovenija kriminalno, balkanska, migrantska deželica, kjer navadni delovni ljudje najbolj na…j….. .