Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek popkovnična kri

popkovnična kri

Na tujih internetnih straneh (ZDA) sem brala o odvzemu in shranjevanju popkovnične krvi takoj po rojstvu otroka – kot originalnem viru celic “cord blood steam cells”, s katerim lahko premagujejo marsikatero kasnejšo bolezen (tudi npr. levkemijo – bolj uspešno, kot s spresajanjem kostnega mozga). Ali se pri nas to že tudi kaj izvaja? Ali kdo mogoče kaj ve o tem?

Pri nas (Ljubljana) je bilo doslej le nekaj odvzemov popkovnične krvi, od teh je bil le en “komercialni”, ko je bila kri na željo (in stroške staršev) tudi poslana v center v ZDA, ki se s tem ukvarja. Pripravlja se sicer možnost pošiljanja in shranjevanja tudi drugje v Evropi (v enem od že obstoječih centrov) in morda celo v Ljubljani – na Zavodu s transfuzijo krvi, kjer se s tehničnimi zadevami odvzema ukvarja predvsem dr. Domanovič s svojo ekipo, na področju matičnih celic pa je “najbolj doma” dr. Matjaž Jeras.

Z moje plati (kot neonatologinje) je problem predvsem količina krvi, ki jo je potrebno odvzeti in s tem zahteva, da se popkovnico prekine takoj po rojstvu otroka – in ne kot je v navadi in strokovno umestno – ko preneha utripati. S tem novorojenčku “ukrademo” kar nekaj krvi, ki mu bi bila sicer namenjena (in je zato lahko čez nekaj tednov bolj slabokrven), obenem pa njegova obtočila izpostavimo “šokom” ob nenadni ukinitvi pretoka krvi preko še delujoče popkovnice. Minus je seveda tudi zaenkrat zelo visoka cena transporta in takega shranjevanja (več detajlov lahko – če želite – pošljem naknadno, literaturo imam namreč v službi, pišem pa doma).

“Plusi” so zaenkrat le v primeru, ko bi sam otrok (ali njegov sorojenec) kasneje zbolel s kakšno od bolezni, ki jih lahko zdravimo s transfuzijo matičnih celic.

Lep pozdrav,
L. Cerar

Hvala za informacije. Prebrala sem le o “plusih”, za “minuse” pa nisem vedela. Mislim pa, da ko enkrat veš tudi kaj o teh možnostih in če kadarkoli kasneje pride do resne, življenjsko ogrožujoče bolezni, pri kateri bi se z omenjeno krvjo dalo pomagati, se grizeš vse življenje, da nisi pomagal otroku ali sorojencu.
Me pa veseli, da se o tem tudi pri nas že razmišlja. Strokovnjaki bodo presodili, koliko je to smiselno. Se zavedam, da je v Ameriki marsikatera propaganda bolj komercialna, kot človekoljubna.

Lep pozdrav!

Za vse, ki jih to področje zanima, še internetni naslov komercialne ameriške “banke za matične celice”:

http://www.cordblood.com

Lep pozdrav,
L. Cerar

Trenutno je Ljubljani najbližji center za shranjevanje matičnih celic iz popkovnične krvi v Grazu (Avstrija). Pošiljanje krvi je mogoče izvesti po hitri pošti, ker krvi ni potrebno hladiti in ker je v centru lahko v manj kot 8 urah, cena prve obravnave in shranitve za prvih 5 let je okrog 1500 EUR, cena podaljšanja za naslednjih 5 let pa je trenutno menda okrog 100 EUR.
Informacijo imam neposredno od pacientke, ki si je vse postopke organizirala sama preko spleta, rodila je v Ljubljani pred manj kot mesecem dni in sem ji pri zagotavljanju pogojev odvzema sam pomagal, set za odvzem je imela pri sebi, postopek odvzema krvi iz popkovnice pa je dovolj preprost, da ga obvlada vsakdo, ki je že kdaj jemal kri iz žile na roki.

LP,

Stanko Pušenjak,
ginekolog & porodničar

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close