Poplačilo kredita-NLB
Pozdravljeni!
Imam stanovanjski kredit pri NLB, sklenjen pred petimi leti. Sedaj sem na polovici plačevanja in sem malo kalkulirala, da bi kredit poplačala. Poklicala sem na banko in glej to prijaznost: ne odštejejo nobenih obresti za teh pet let, ki bi jih poplačala, poleg pa še prištejejo polovico stroškov odobritve kredita. Niti informacije o tem, koliko še imam za vrnit, nisem dobila po telefonu.
Sedaj pa me zanima, ali se je kdo od vas uspel dogovoriti vsaj za znižanje obrestne mere na nivo, ki ga za svoje komitente ponujajo sedaj? Tako ali tako so najdražji z EOM 7{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, ampak bolje bi bilo kot imam pa sedaj. Me zanima, če je smiselno zatežit in če je mogoče kaj doseči?
Pa še to: je kdo v kratkem najemal kredit pri BA CA, Volksbank, Hypo, … in kolikšno obrestnomero je uspel iztržiti?
Hvala lepa že vnaprej vsem, ki se boste potrudili odgovoriti!
Pri NLB imajo dvojne obresti, in sicer skupna obrestna mera in korekcijski faktor. Najbrž je glede obresti odvisno tudi od tega. Tuje banke korekcijskega faktorja ne poznajo (to je varianta, ko se ti kredit stalno rahlo zvišuje, na začetku pa so obroki nižji zaradi administrativne prepovedi oziroma omejitve višine obroka). Mogoče se ti še kljub vsemu splača najeti premostitveni kredit, poplačati tega in najeti ugodnejšega pri drugi banki, ali pa – za kar boš seveda spet plačala vse možne stroške, od stroškov za odobritev do notarja – pri NLB skleniti novo posojilo pod novimi, ugodnejšimi pogoji. Res bi morala osebno tja in se vse pogovoriti, tudi glede obresti. Ni za vse enako.
Mislim, da si narobe razumela. Obresti sigurno plačaš samo do poplačila kredita, moraš pa plačati provizijo za predčasno odplačilo kredita. Najbolje je, da se osebno oglasiš v banki. Jaz sem šla na osebno svetovanje in so mi izračun izdelali takoj. Po telefonu se pa takih stvari ne dogovarja.
Lep pozdrav,
Nik@
žal vam ne bo uspelo doseči, da bi vam “odšteli” obrestno mero, če bi želeli kredit poplačati predčasno.
To pa zaradi načina obračunavanja obroka.
Svetujem vam, da vseeno uporabite “trik”.
pomnožite število obrokov z meseci, ko bi še morali odplačevati, in ta dobljeni znesek kar smai nakažite na račun kredita.
Ko bo banka dobila vaše plačilo, bo “primorana”, da vam vrne, kar ste preplačali.
To je edini način, da jih legalno “goljufate”.