poplačilo kredita
V enem od odgovorov ste napisali – citiram:
Glede poplačila je (poleg stroškov) pomembno pogledat tudi anuitetni plan, kjer vidite, koliko ste vsak mesec še dolžni če kredit poplčate.
To mi ni najbolj razumljivo, kajti tudi sama sem v položaju ko se odločam za ali proti poplačilu kredita. Naj navedem nekaj dejstev:
– kredit mi mesečno trgajo na zadnji dan v mesecu
– da bi se izognila stroškom poplačila kredita, sem nameravala tekom meseca položiti preostalo glavnico + nekaj pribitka in to tako: nap. glavnice je 2,3 milj, položila bi 2,31 milj, kjer bi mi začetek nasl. meseca obračunali še stanje preostale glavnice (v kolikor bi bile obresti večje od 10.000 sit, v kar pa dvomim). Tako sem naredila na neki slovenski banki ki ima sedež v Kp, sedaj pa sem mislila isto naredit tudi v tej avstrijski banki. Z vašim zgoraj navedenim stavkom, pa mi ni prav nič več jasno.
Na kaj moram biti pozorna?
Hvala že vnaprej
Pozdravljeni!
V anuitetnem načrtu je napisana dinamika odplačevanja, za vsak mesec posebej s predpostavko, da se referenčna obrestna mera ne spreminja. Ker pa vemo, da se spreminja se temu prilagaja tudi anuitetni načrt.
V anuitetnem načrtu je ponavadi pet stolpcev: datum plačila, anuiteta, glavnica, obresti in preostanek.
V vsakem momentu lahko dobite od banke, koliko ste še dolžni, če takoj poplačate kredit ali si pa preberete iz anuitetnega načrta.
Na kakšen način ste poplačevala kredit mi iz napisanega ni najbolj jasno?
Greste enostavno na Avstrijsko banko, kjer vam povedo koliko ste dložna, ji date prošnjo (zahtevek) po poplačilu, nakažete znesek, prinesete denar, ali ga vzamejo iz TRR in stvar se zaključi.
Lp,
Da pojasnim kako sem poplačala kredit:
Šla sem na banko, ugotovila koliko natančno jim dolgujem in jim nakazala znesek zmanjšan za obrok+nekaj pribitka (nekje 5.000). Naslednji obrok so mi trgali po redni poti, potem pa so mi kredit zaprli in preveč plačano nakazali na TTR – pametno še malo po telefonu preverit in ponergat.
Zakaj tako in ne enostavno kot ste vi zgoraj napisali?
Zato ker sem na ta način plačala samo obresti od dneva pologa do dneva obračuna kredita in so znašale manj kot 5.000 sit.
Če bi ubrala bolj enostavno pot, bi ob poplačilu bila opeharjena še za stroške poplačila kredita – ti pa so 1/2 od str. najema kredita, to pa je bilo v mojem primeru 15.000, sedaj pa so stroški najema kredita 60.000.
Razmišljala sem pač po gorenjsko, sem pa tudi jezna kako banka služi na nas kreditojemalcih. Zato da ti poplačaš svoje dolgove vnaprej, jim moraš še dodatno plačati. In to ne tako malo!
Kaj kmalu bom ponovno najemala stanovanjski kredit in ne vem če ne bom tečna stranka, ki bo zahtevala pogodbo v kateri bo klavzula da ob predč. poplačilu kredita nimam nič stroškov. Resnično so me razjezili s tako politiko.
lp
Moram priznati, da ste to zelo modro ravnala. To je tudi zame in za ostale obiskovalce foruma dobra informacija. Pomembno je, da je banka to razumela in omogočila, ter da imamo pozitivno prakso.
Če bi bilo še veliko obrokov, bi bilo verjetno to malo težje.
Pri stanovanjskem kreditu je zelo pomembno koliko stane poplačilo, če predvidevamo, da bomo kredit predčasno poplačali. Je pa še veliko drugih pomembnih dejavnikov in predvsem nizka obrestna mera.
Lep dan!