Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute poplačilo kredita

poplačilo kredita

Spoštovani!

Npr. da vzamem stanovanjski kredit za 15 let in potem še sama vsak mesec različen znesek (5 – 15 tisoč SIT) nazkazujem za poplačilo kredita…

ali se mi zaradi tega znesek obroka kredita zmanjša,
oz. ali lahko tako prej poplačam kredit,
oz. se to sploh splača.

Hvala

Pozdravljeni!

Pri anuitetnem kreditu oz. obračunavanju obresti to ni možno.

Možno bi bilo pri sposoji oz. najmu denarja z moratorijem na vracilo glavnice. To gre tako, da si pri banki sposodite denar in ji ves čas plačujete obresti na kompletno glavnico. Ko poplačate del glavnice se vam sorazmerno znižajo obresti. Ko poplačate celo glavnico, prenehate plačevati obresti. V takšnem primeru banka zahteva, da ji zastavite neke vrednosti, najmanj v višini kredita. Ponavadi so to aktualni vrednostni papirji ali življenjsko zavarovanje v znesku kredita + hipoteka.

V določenih primerih z ugodno obrestno mero se to zelo splača, ker po izračunih (z zavarovalniškimi donosi) kredit preplačate samo približno 20 %, ne glede na dobo. Morate izkazat višjo boniteto, ker imate tudi višji obrok. V večini bank takšen kredit ni možen. Postopek odobritve traja malo dlje, ker včasih kar traja, da bančniki zakapirajo, da je to za banko večji zaslužek in manjše tveganje.

Učinek je na koncu približno enak, če poleg anuitetnega kredita sklenete še varčevalni program.

Lep dan!

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

To je teoretično možno, ampak vam osebno tega ne priporočam. Banke imajo v pogodbi člen, ki pravi, da morate vsako predčasno delno poplačilo banki najaviti, banka pa vam lahko zaračuna strošek predčasnega vračila kredita (pr. 1 % od zneska, katerega položite na kredit). V takem primeru vam mora banka narediti novi amortizacijski načrt, kar pa vam bo banka prav tako zaračunala. Banka ima namreč z preračunom kar nekaj dela in to delo si banka zaračuna. Če boste 12 x na leto položili dodaten znesek vam bo banka 12 x zaračunala dodatne stroške.

Jaz bi vam raje predlagal, da te zneske nalagate na neko obliko varčevanja in npr. 1 x letno, ko zberete večji znesek, delno poplačate kredit.

hvala obema

Kakšne so možnosti, da bi ti pod pogoji, kot jih imajo tuje banke, dala posojilo naša največja banka ali pa njena članica . Sam imam namen vzeti posojilo, verjetno bom zbral najugodnejše ponudbe bank, odšel na svojo in poskušal dobit kredit od svoje banke pod takimi pogoji, ki jih ponujajo tuje banke; če ne bom osebni račun prenesel na drugo banko. Moj mesečni priliv znaša cca 420.000 SIT, od žene pa 200.000 SIT.
Kakšne realne možnosti imam, da mi uspe?

Sama sem se podobno zanimala za tovrstno odplačevanje hipotekarnega kredita in moje ugotovitve so sledeče.

Banke načeloma tega ne marajo vendar!!! Kot sem jaz razumela, sta dve možnosti.

Prva je običajna, ki zahteva pri vsakem izrednem poplačilu kredita plačilo nekakšnih stroškov, ki so različne višine, odvisno od banke. V primeru da denar nakažeš brez tega, ti ga ne obrestujejo tako da se dejansko izplača ga varčevati posebej in nato v večjem znesku nakazat.

Pri nekaterih bankah, pa se je možno dogovoriti za tako imenovano “tiho polaganje”, ki dejansko pomeni, da lahko mesečno nekoliko več polagaš na račun in potem ti enkrat letno (ko ti obračunajo novo anuiteto glede na spremembe obrestnih mer) ponovno preračunajo višino anuitete.
Prednost takega polaganja je v tem, da se “višek” sredstev takoj odšteje od glavnice, kar rezultira v nižjo skupno vsoto obresti, slaba stran pa je, da ker za to transakcijo banka ne zahteva nobenega aneksa (s tem tudi ni stroškov) nimaš nobenega papirja razen zapiska o nakazilu.

Pozdrav.

Pozdravljeni!

Možnosti so majhne. Lahko pa poskusite. Za dobre komitente je banka pripravljena narediti marsikaj.

Da vam banka posodi denar si ga mora sama sposoditi pri večji banki. Depoziti že dolgo niso več dovolj.

Tuje banke v Sloveniji so po večini povezane v zelo velike bančne skupine v Evropi. To pomeni, da imajo boljšo boniteto in dobijo cenejši denar. Ceneje, ko dobijo denar, nižjo obrestno mero vam lahko ponudijo.

Slovenske banke so z Evropskega vidika zelo miniaturne, poleg tega sama ekonomičnost poslovanja ne dosega Evropskega.

Lahko mi sporočie, koliko je katera slovenska banka pripravljena spustiti obrestno mero in kakšno boniteto potrebujete.

Lep dan!

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

To kar opisujeta je anuitetni kredit. Obstaja pa tudi kredit z moratorijem na glavnico celo do 25 let. To pomeni, da glavnico ne odplačujete ampak zanjo varčujete. Ves čas plačujete toliko obresti, koliko glavnice ste dolžni banki. Različnih kombinacij je tukaj ogromno.

Lp,

New Report

Close