Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek popoldanski s.p. – ali lahko isto daš avto v stroške kot pri klasičnem s.p.?

popoldanski s.p. – ali lahko isto daš avto v stroške kot pri klasičnem s.p.?

Imam idejo za delo, ki bi se lahko plačevalo preko popoldanskega s.p. (zdaj se mi izplačuje na drug način – ne na črno, da ne bo pomote) in torej ne gre za vprašanje ali sploh imeti popoldanca.
Gre za to, da opažam, da si ljudje kupujejo na račun s.p. avtomobile, ki jih potrebujejo za delo in jim to gre “v strošek” in s tem pridejo ugodneje do avta.
Torej ali je za to ugodnost dovolj popoldanski s.p ali moraš imeti “ta pravega”?

Ima kdo konkretno izkušnjo s tem in mi podrobneje razloži, kako gre to?

Popoldanski in redni sta izenačena v tem. Lahko ga kupiš na firmo in daš v osnovna sredstva in obračunavaš amortizacijo. V tem primeru imaš tudi zavarovanje, gume, bencin ipd v stroških firme. Ne moreš pa uveljavljat olajšave in odbijat DDV. Moraš pa imet striktno vodene km, ker če narediš kakšen kilometer za privat (osebne zadeve), bi si moral odbiti stroške (so nepriznani).

Za vse kilometre pa si moraš potem pisati potne naloge in mora biti dovolj službenih kilometrov.

Dobesedno ‘v stroške’ pa avta seveda ne moreš dati. Ker je to osnovno sredstvo.

No, če bi imela jaz možnost izbire, ga ne bi kupila na firmo, ker pri davčnih inšp.kontrolah so osebni avtomobili najbolj pod drobnogledom. Jaz bi si raje obračunavala kilometrino, pa kje kakšen km več napisalča. je bolj gvišno, kot pa popisovat števce in nonstop kontrolirat, a bo vse štimalo.

Avto imej napisan nase… tvoj strošek naj bo le kilometrina, ki je za službene prevoze 0,37 eur na prevožen kilometer, medtem je za prevoz na delo (toliko dobiš sedaj ti ) le 0,18 eur na kilometer.

S tem se izogneš birokraciji – vodenje kilometrine, kjer davčna zelo komplicira… pa temu, da je ob nakupu osnovnega sredstva , ki ga zavedeš v knjige denar – le v drugačnio obliki in od tega v začetku prav tako plačaš dohodnino..

Splača se, to o plačilu dohodnine si pa nisem na jasnem, kaj si mislila s tem.

Se strinjam z zgoraj napisanim, bolj se ti splača imet privat.

Poleg tega pa imajo zavarovalnice za avtomobile, ki niso v lasti fizičnih oseb, kar 20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} višjo zavarovalno premijo (in po višji obračunavajo tudi s.p.-jem).

Po mojem znanju in vedenju se to ne izplača. Finančno bolj ugodna je varianta, da imaš avto na sebe pisan in pač pišeš kilometrino . Tudi glede zavarovanja , kot s.p. padeš v tisto dražjo skupino.
Jaz imam avto oisan nase privat in roko na srce potegnem več ven s kilometrino kot pače bi stroške na mesečni/letni ravni uveljavljala za službeno vozilo ( kot osnovno sredstvo).

Lep pozdrav !

New Report

Close