popoldanski s.p.
Odprla bom popoldanski s.p. (administrativna dela) in si bom sama vodila račune. Zanima me sledeče:
– kako naj izvršim polog gotovine na TRR (kot nek začetni kapital, da lahko začnem plačevati račune, npr. računalnik). Napišem posojilno pogodbo, da jaz posodim firmi gotovino ali kako?
– a lahko račun za mobitel, ki ga imam zdaj kot fiz. oseba, dam med stroške v celoti (če spremenim naziv na s.p.)
– kaj vse moram mesečno oddajati za popoldanski s.p. (zavezanec za ddv ne bom) – katere obrazce (za prispevke) in kdaj? Ali sama napišem položnice?
– Kako je z akontacijo dohodnine – ali dobim iz davčne kakšno obvestilo (na vem točki sva določili z referentko dobiček nekje 1000 EUR za prvo leto, ker ne vem kako bo in je rekla, da bom plačala akontacijo v dveh obrokih) oziroma kje dobim obrazce?
– na vem točki sem ob prijavi rekla, da bom imela dvostavno knjigovodstvo – ne vem, če ne bi bilo bolje, da bi imela enostavno – kaj mislite – še lahko to spremenim?
Najlepša hvala za odgovore!
– kako naj izvršim polog gotovine na TRR (kot nek začetni kapital, da lahko začnem plačevati račune, npr. računalnik). Napišem posojilno pogodbo, da jaz posodim firmi gotovino ali kako?
Položite gotovino iz gospodinjstva.
– a lahko račun za mobitel, ki ga imam zdaj kot fiz. oseba, dam med stroške v celoti (če spremenim naziv na s.p.) Lahko ko boste imela spremenjeno na sp.
– kaj vse moram mesečno oddajati za popoldanski s.p. (zavezanec za ddv ne bom) – katere obrazce (za prispevke) in kdaj? Ali sama napišem položnice?
Če ste popoldanski sp potem plačujete samo prispevke http://www.durs.gov.si/si/prispevki_za_socialno_varnost/pavsalni_prispevki_za_zavezance_ki_opravljajo_dejavnost_kot_postranski_poklic_pojasnila/
– Kako je z akontacijo dohodnine – ali dobim iz davčne kakšno obvestilo (na vem točki sva določili z referentko dobiček nekje 1000 EUR za prvo leto, ker ne vem kako bo in je rekla, da bom plačala akontacijo v dveh obrokih) oziroma kje dobim obrazce? Iz davčne boste dobila odločbo z navodili.
– na vem točki sem ob prijavi rekla, da bom imela dvostavno knjigovodstvo – ne vem, če ne bi bilo bolje, da bi imela enostavno – kaj mislite – še lahko to spremenim?
Način vodenja knjig se sporoči v osmih dneh po odprju ali do konca leta za prihodnje leto. Glede na to, da ste šele pričeli, mislim da lahko povprašate na DURS, če lahko še spremenite. Za vas bo enostavnejše enostavno knjigovodstvo.
Pravilnik o načinu vodenja knjig:
http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=1436
Spoštovani,
vljudno vas prosim za odgovor-želela bi odpreti popoldanski s.p.-zanima pa me sledeče:
1. Sem študentka, a bom imela status le do 30.11.2009 (potem bom diplomirala), ali bom potem morala popoldanski s.p. spremeniti ali celo zapreti, ali je dovolj, da imaš status študenta samo takrat, ko popoldanski s.p. dejansko tudi odpiraš?
2. Zavarovanje si plačujem sama-stara sem 26 let in nimam staršev, je to pomembno?
3. Kje lahko preverim ali imam primerno izobrazbo za svoje načrte?
Za odgovore se vam že vnaprej lepo zahvaljujem.
Na vsa vaša vprašanja vam bodo znali odgovoriti na točki e-vem ali na obrtni zadrugi.
Preverite kako je s študentskih sp, kdaj vam preide v redno zaposlitev.
Pozdravljeni
Prešnji mesec sem odprl popoldanski s.p.
Pred tem sem imel pri mobitelu naročniški paket 33, kar pomeni, da plačam vsak mesec 33 EUR. A lahko sedaj ta paket prestavim na s.p. in plačujem 33 EUR in uveljavljam kot strošek firme oz. samo del tega?
Hvala
Pri teh raznih pogodbah z mobilnimi operaterji je včasih problem, če hočemo zamenjati plačnika (zaradi vezave). Najbolje je, če se oglasite na Mobitelu, če vam bodo račun dali na s.p.. Seveda ga lahko date med stroške. Med stroške ga lahko date že sedaj, ko ni pisan na s.p., in sicer s sklepom podjetnika, kjer določite, kakšen % stroškov odpade na dejavnost (ta % določite tako, da ga boste znali v primeru inšpekcije zagovarjati). Pri tem ne vidim problema, ker se vsak mesec plačuje enak znesek 33 EUR.
Hvala za odgovor. Torej je po vaše v mojem primeru bolje napisati sklep o razdelitevi stroškov na s.p. in gospodinjstvo kot pa da celoten račun od 33 EUR dam na s.p.?
Kajti če bi dal celoten račun na s.p. bi verjetno težko pred morebitno inšpekcijo zagovarjal, da sedaj kot s.p. porabim ista sredstva kot prej ko sem bil fizična oseba.
LP, Robi
Ja prav razmišljate, sicer se meni osebno znesek ne zdi tako velik, da ga ne bi mogli v celoti upravičiti kot strošek s.p., vendar je pri tem odločitev vaša. Sicer pa: če ga date 90% med stroške, s tem izgubite ”samo” 3,3 EUR stroškov kot davčno priznanih za s.p., če se bo pa ktermu inšpektorju pri tako nizkem znesku splačalo gledati, ali res za zasebno rabo porabite samo 10% – v to pa močno dvomim. Vi pa tudi ne izgubite veliko.
Pozdrav še enkrat
Doma imam SIOL DUO paket (telefon/internet). Cena 29 EUR.
Za opravljanje dela rabim obe storitvi (internet celo bolj kot navadni telefon). Račun od TELEKOMA (za SIOL) je sedaj na fizično sebo. Ali se tudi ta račun lahko porazdeli na s.p. in gospodinjstvo ali je treba samo spremeniti naročnika in uveljaviti celoten račun? Nekje sem zasledil, da je pri Telekomu potrebno celoten račun spremeniti na s.p. in ne tako kot pri Mobitelu, da se lahko naredi sklep o porazdelitvi stroškov.
Je to res?
Za vse račune, ki glasijo na gospodinjstvo, del pa jih uporabljate za podjetje, velja, da jih lahko prerazporedite s sklepom (telefon, mobitel, elektrika, ogrevanje, najemnina etc.). Ne vem, zakaj bi bil račun Telekoma izjema.
Ali se prerazporeditev stroškov (elektrika, ogrevanje, internet…) napravi z internim sklepom s.p.-ja ali ste imeli v mislih kakšen drug sklep. Kdo je podpisnik sklepa?
Forum je zaprt za komentiranje.