popoldanski SP – navadni ali normiranec?
Pozdravljeni. Odprl bom popoldanski sp. ker sem popolnoma nov na tem podrocju, vas prosim za pomoc. Kot zaposlen imam placo 1000 evrov bruto, nekaj vec kot 700 neto. Preko popoldanskega spja bom imel za od 200-800 evrov racunov oziroma storitev-odvisno kdaj, manj med poletjem.
Zanima me, ce mi lahko pomagate, katera oblika bi zame bila primernejsa. Gre za sp normiranca ali ne. Kaksne imam prednosti in predvsem, ali imam lahko tezave potem pri dohodnini (pri eni in drugi obliki obdavcitve).
Imel bi se eno vprasanje glede racunovodstva. Ce mesecno izdam 2 racuna, ali potrebujem racunovodstvo ali bi lahko sam izdal racuna in potem samo za koncni racun najel racunovodkinjo
Hvala za vsa vasa pojasnila. Sem na zacetku in mi stvari res niso niti najmanj jasne;-)
Če naredim izračun dohodnine za celo leto 2016 (kot da boste celo leto zaposlen s 1.000 euri plače in imali celo leto popoldanski s.p. s prihodki povprečno 500 eur na mesec, s stroški 150 eur na mesec in prispevki 70 eur na mesec), bi izgledalo tako:
S.P. NORMIRANEC:
od plač bi plačali obračunano dohodnino cca. 789 eur,
od s.p. bi plačali dokončno dohodnino 240 eur,
skupaj dohodnina = 1.029 eur.
KLASIČEN S.P.:
skupaj obračunana dohodnina od plač in od s.p. = cca. 1.657 eur.
Posebne olajšave niso upoštevane, ker ne vem, če imate kaj vzdrževanih družinskih članov. Če jih imate, se izračun bistveno spremeni.
Izračun se tudi bistveno spremeni, če odprete s.p. med letom in ga torej nimate vseh 12 mesecev. Za normiranca se morate odločiti in to odločitev tudi priglasiti na FURS v roku 8 dni od registracije dejavnosti. Če pa želite to odločitev kasneje (za naslednje leto) spremeniti, lahko to spremembo priglasite s PRILOGO 15, ki jo oddate na FURS skupaj z davčnim obračunom za preteklo leto (do 31. marca).
Računovodstvo za popoldanski s.p. načeloma ni visok strošek, za normiran popoldanski s.p. pa še manj. Največkrat se normiranim popoldanskim s.p.-jem zaračuna računovodske storitve v skupnem letnem znesku skupaj z davčnim obračunom, ne mesečno.
Imam popoldanski s.p., vse prispevke plačujem sama, ob koncu leta bi potrebovala letno bilanco.
Zanima me, kolikšni so stroški računovodje?
Sem normiranka – imam popoldanski s.p.
Že vnaprej hvala na odgovoru!
LP, Marina
enako zanima tudi mene in prosim za kak kontakt računovodje za normirni dopolnilni s.p…..
hvala
Forum je zaprt za komentiranje.