Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo popoldnski s.p. normiranec – dohodnina

popoldnski s.p. normiranec – dohodnina

Objave na Ajpesu pač ni.Odgovor Ajpesa po e-mailu:
Pozdravljeni,

Transakcijski račun, ki je odprt za namen poslovanja mora biti označen z oznako vrste računa T. Takšni računi se vodijo v poslovnem delu registra transakcijskih računov in so javni. Določbe prvega odstavka 146.člena ZPlaSS in 4. Člena Akta o vzpostavitvi in vodenju registra transakcijskih računov določajo, da so podatki o transakcijskih računih s.p. javni in brezplačno dostopni preko spletnega portala AJPES. Številke računa vam ni potrebno sporočiti, ker se dnevno ažurirajo iz Banke Slovenije in so objavljeni na spletnem portalu AJPES.

Ne ne, želel sem povedati da se vračilo dohodnine (kot fizična oseba in če spoh pride do tega) vedno vrši na zadnji odprti TRR. In ker sem nazadnje odprl TRR ki ga bom imel za firmo, je dobro če se ne vrši vračilo na ta račun.

http://www.durs.gov.si/fileadmin/durs.gov.si/pageuploads/Davki-predpisi_in_pojasnila/Dohodnina/Dohodnina_2011/Izjava_za_dolocitev_TRR_za_vracilo_dohodnine.pdf

Zgoraj je izjava, kjer vpišeš svoj “osebni osebni” račun. 😀

Še eno vprašanje, kje lahko preverim če so ustrezno zavedeni pri plačani prispevki? Poravnal sem 32,17 in 4,55 za popoldanski s.p.. V sistemu e-davki pa vidim pod kartico zavezanca pri fizični osebi, da sem izvršil plačilo. Je to vredu?

[url=https://kriptocoin.si/]https://KriptoCoin.si/ [/url]- Priložnosti s kriptovalutami

Torej, če prav razumem, plačujem eno leto polovične prispevke in celoten znesek akontacije. To pomeni, samo nakažem polovične zneske in bo v redu?

@kalabrijec: če sem dobro razumel tole, kar si kopiral od Ajpesa, se bo vpis na Ajpes zgodil samo, če boš odprl poslovni račun, pri ločenem osebnem TRR računu pa se to ne bo zgodilo. A je potem v redu, če tega računa v Ajpesu ne bo ali pa si s tem v kakšnem prekršku?

A glede Dursa pa res ni potrebno prijaviti osebnega TRR računa, ki se bo uporabljal za poslovanje? Nekaj imam v spominu, da sem enkrat nekje prebral, da če uporabljaš osebnega, da jim moraš sporočiti.

To tudi mene zanima? Sem torej naredil napako, ker sem si odprl kar osebni račun za dejavnost?
Kaj to pomeni, da v praksi ne morem prijaviti dejavnosti na AJPES, ali bo samo račun neviden? In kot je že nekdo pred mano vprašal, a je potem to v nasprotju z zakoni?

LP, Niko

Reka1808, šel sem skozi celotno proceduro na e-VEM, vendar nisem naletel nikjer, na to, da bi moral vpisati TRR, ki sem ga odprl za dejavnost (odprl sem osebni račun, saj bom šel na normiranca).
Moram podatke o TRR, ki ga bom uporabljal za dejavnost sporočiti osebno/po pošti in AJPES, ali je to bilo to in bodo že razbrali iz dostopnih baz?

LP, Niko

Kolikor sem jaz preverjal, bi naj DURS vse slovenske račune dobil že avtomatsko in moraš prijaviti samo račune v tujini.

Glede AJPES-a pa piše več v tem linku (točka 5). Iz tega pa razumem, da če si pri banki označen kot poslovni račun (oznaka T), da se potem avtomatsko ta račun izpiše tudi v AJPES-u kot “javni” račun, če pa uporabljaš osebni račun pa se to ne zgodi in če dobro razumem si tukaj v prekršku. Bojim se, da bo banko težko prepričati, da ti da tisto T oznako, obenem pa pusti osebni račun in predvsem nižje stroške.

http://www.ajpes.si/Registri/Poslovni_register/Vpis_podjetnika/Pogosta_vprasanja#217

Če ima kdorkoli s tem izkušnje in kako je narobe, če v AJPES-u nimaš napisanega računa, pa hvala vnaprej za informacije.

Banke same javijo AJPES-u podatke o poslovnih TRR-jih, AJPES pa jih objavi v svojem javno dostopnem poslovnem registru. Ne javijo pa podatkov o osebnih TRR-jih, zato le-teh AJPES ne objavi. Ker pa je javna objava TRR-ja obvezna, nastane tu problem. Ne vem, ali je AJPES toliko fleksibilen in objavi osebni TRR, če mu sporočite podatke in ga zaprosite za objavo, ali a priori tega ne objavi. Dejstvo je, da korist od poslovnih TRR-jev imajo samo banke, ker za to vrsto TRR-jev zaračunajo višje stroške (kot na primer mobilni operaterji, če imate pri njih sklenjena poslovna naročniška razmerja). Za AJPES in DURS pa bi moralo biti čisto vseeno, kakšen TRR imate – važno, da ga uporabljate samo za dejavnost in da imate za osebne zadeve ločen TRR.

Tudi ne vem, ali je obvezno, da je TRR objavljen prav na AJPES-u, ali je lahko kjerkoli, samo da je javno dostopen. Če je lahko kjerkoli, potem ga lahko objavite tudi na lastni spletni strani, če jo imate. Ne vem pa, če je to dovolj. Upam, da se še kdo oglasi in pove iz lasnih izkušenj, kako je to uredil.

Osebni račun z oznako T je mit.
Osebni račun z oznako T je pač poslovni račun.
Na Ajpes morajo banke sporočati promet na vašem TRR. To delajo le za poslovne račune. Torej osebni račun ni dober.

Zivjo!
Bliza se konec leta in treba bo oddati davcni obracun normiranca.

Kako tocno se to naredi? Je kaksen obrazec?
Do kdaj je rok?

(imam normiran popoldanski s.p. od 1.10.2013 naprej)

Najlepsa hvala za pomoc!

Mene pa zanima kolikšni bodo prispevki za popoldanskega sp normiranca v letu 2014 ter ali lahko odprem sp sredi za 2-3 mesece, toliko da izstavim par računov in ga potem zaprem do sredine naslednjega leta, ko bi ponovno odprl popoldanski sp za izstavitev par računov.

Tukaj je vse, tudi obrazci: http://www.uradni-list.si/1/content?id=115636#!/Pravilnik-o-davcnem-obracunu-akontacije-dohodnine-in-dohodnine-od-dohodka-iz-dejavnosti

Mislim, da bodo prispevki za dopolnilno dejavnost v letu 2014 cca. 65 eur (do sedaj so bili cca. 37 eur).

S.p. lahko kadarkoli odprete in kadarkoli zaprete. Dopolnilno dejavnost lahko odprete samo, če ste drugje zaposleni s polnim delovnim časom, sicer lahko odprete samo redno dejavnost, pri kateri so prispevki višji (do sedaj od 300 eur navzgor, po novem pa bodo od cca. 330 eur navzgor). Če pa ste drugje zaposleni s skrajšanim delovnim časom, lahko odprete redno dejavnost s preostalim delovnim časom do polnega.

pozdraljeni!

ali mogoče veste, če je potrebno kaj pošiljati na Ajpes??

hvala za odgovor

Zdravo.

Mene pa zanima kako je še možno oddati PODO-OPSVZ in DDD-DDD obrazce, če nimaš digitalnega potrdila? V knjigarni se menda kupijo, kam pa to potem pošlješ?
Gre za to da moram jutri oddati podatke (in plačati davek), pri instalaciji digitalnega potrdila pa se mi je zalomilo in je neuporabno…

Hvala,
V

Pozdravljeni

Zanima me samo na koga bi se lahko obrnil v zvezi s tem vprašanjem?
Vem, da je veliko tega napisanega na internetnih straneh, ampak imam vseeno nekaj vprašanj? Še najbolje bi bilo v živo. Mogoče kdo priporoča kakšno računovodstvo?

Mogoče mi lahko pomagate tudi Vi? Ima kdo izkušnje? Prosim napišite čim več.

Prihodkov bi bilo okoli 10-12€k na leto!

-Kaj se najbolje izplača( normiranec ali pop sp) mogoče kaj drugega?
– se šteje ta znesek v dohodnino?
– se splača uveljavljat otroka?
– kako je z davkom, akontacijo….?
– kako je z stroški????
– olajšave?

Pa naj še povem da se polno zaposlen (polni delovni čas). Prejemam 840€ neto plače z potnimi stroški in malico.

HVALA ZA ODGOVORE IN lep vikend

http://tasktojob.com/index.php?task=79053 .. easy way to earn money !

Zdravo,

še meni, če lahko pomagate.

Evo, lani sem ustanovil s.p. (normiranec), plačeval akontacijo skladno s predvidenimi prihodki…
Sedaj sem potegnil skupaj račune in imam prihodkov več kot sem jih predvidel. Zanimam me, kako prijavim dejanski promet, kam, do kdaj in ali dobim nato odločbo koliko moram doplačati…

Prav tako me zanima plačilo prospevkov po novem. Od februarja dalje, se nam skoraj podvojijo :S. A tko pač je. Zanima me, ali se lahko zneski za zdravstveno zavarovanje, kar seštejejo in nakažejo kot do sedaj teh 4,55eur…. račun + davčna številka….

4,58+8,09+24,27

http://www.durs.gov.si/si/prispevki_za_socialno_varnost/pavsalni_prispevki_za_zavezance_ki_opravljajo_dejavnost_kot_postranski_poklic_pojasnila/

hvala za pomoč,
lp, d.

Zdravo,

zanima me, ali kdo ve, če se da odpreti popoldanski s.p. v času porodniškega dopusta, ali so kakšne omejitve?

Prosim za odgovor, najlepša hvala!

Nikakor se ne znajdem pri vseh teh predpisih, obvestilih in podobno.
od 2012 imam odprt popoldanski sp z normiranimi stroški.
V 2013 se plačevala akontacijo glede na dohodke iz 2012.
Kaj moram zdaj narediti?
Katere obrazce moram izpolniti in do kdaj?
Ali za januar že nakažem akontacijo, preračunano iz dohodkov 2013?
Nič mi ni jasno… Prosim za pomoč!

Zdravo
Tudi mene zanima kje lahko dobimo poenostavljen obrazec za davčni obračun za popoldanski s.p.? Tisti program še ne dela. In kako je če zapreš s.p. še pred oddajo davčnega obračuna?

Pozdravljeni!

Vidim, da je kar nekaj forumašev z izkušnjami tukaj, pa tudi mene zanima, če mi boste znali pomagati.
Imam s.p. že 3 leta, z dejanskimi stroški, ker sem do zdaj imel veliko stroškov, ki sem jih lahko uveljavljal – predvsem kilometrino. Zdaj jih imam veliko manj in šele zdaj sem začel prebirati o možnosti za normirane stroške. Nekje sem že našel formule za izračun plačilo akontacije dohodnine. Nikjer pa ne najdem, kaj se upošteva in kako se izračuna, v kateri razred padem pri plačilu prispevkov. A so pri spremembi iz dejanskih na normirane avtomatsko najmanjši?
Mi lahko kdo pomaga z znanjem, linkom?
Hvala

Za pripravo obračuna se uporabi program Silvester Pelias, ki se ga dobi na spletu – glej navodila DURS-a:
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpisi_in_pojasnila/davek_od_dohodkov_pravnih_oseb_obrazci/obracun_davka_od_dohodkov_pravnih_oseb/

Trenutno se obračunov za s.p. še ne da oddajati, a menda se bo dalo od 17.3. dalje, rok pa je do 31.3.2014.

Če zapreš s.p. 31.12.2013, je treba obračun za leto 2013 oddati v roku 60 dni po zaprtju, to je do 3.3.2014 (ker je 1.3. in 2.3. vikend). Razlog za obračun ni “redni obračun”, ampak “zaradi zaprtja”. Razlog se izbere v obrazcu.

Če pa zapreš s.p. 31.1.2014, moraš redni obračun za leto 2013 oddati do 31.3.2014, poleg tega pa posebej še obračun zaradi zaprtja za leto 2014 v roku 60 dni po zaprtju, to je do 1.4.2014, če sem prav izračunala.

Ne, zaradi spremembe načina obdavčitve niso prispevki avtomatično najnižji. To velja samo za tiste, pri katerih se ne da izračunati zavarovalne osnove iz preteklega leta, ker še niso imeli s.p., ter za tiste, pri katerih zavarovalna osnova ne preseže minimalne bruto plače 789,15 eur.

Zavarovalno osnovo za leto 2014, ki je podlaga za določitev višine prispevkov v letu 2014, se izračuna iz podatkov za leto 2013, in sicer:
(dobiček + obračunani prispevki) – 30% = letna zavarovalna osnova
letna zavarovalna osnova / 12 = mesečna zavarovalna osnova, ki se jo poviša na 789,15 eur, v kolikor je nižja od tega zneska.

Razredov za prispevke ni več, ampak ima vsak svojo zavarovalno osnovo, izračunano po zgornji formuli. Vsaj ena pravična sprememba.

Še to: kdor želi spremeniti način obdavčitve iz navadnega v normiranega, mora obvezno poleg davčnega obračuna za leto 2013 oddati na DURS Prilogo 15: Priglasitev ugotavljanja davčne osnove na podlagi …. Pa tudi v obračunu je menda treba dodati eno kljukico, da želiš biti v prihodnjem davčnem obdobju normiranec.

Reka, tudi od mene hvala za odgovor. Mene pa zanima, a vse kar je treba izpolniti normiranim s.p.jem je tisti program in potem naložiti xml datoteko na eDavke, ali pa je treba priložiti še cel kup prilog? Morda samo prilogo 20? Delam to prvič in zato sem še malo zmeden.

Hvala.

Niko78, normiranec v Prilogi 1 izpolni dele, ki so označeni z I., II., III.B, IV., VI. in VIII.
Priloga 1: http://www.uradni-list.si/files/RS_-2013-109-03971-OB~P001-0000.PDF#!/pdf

Izpolni pa tudi Prilogo 15: http://www.uradni-list.si/files/RS_-2013-109-03971-OB~P018-0000.PDF#!/pdf

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close