popoldnski s.p. normiranec – dohodnina
Reka1808 še enkrat hvala. Samo še kratko vprašanje. V metodologiji za izpoljnjevanje piše, da nam tistim, ki letos delamo obračun po normirancih ni potrebno prilagati priloge 15. Meniš, da jo je priporočljivo vseeno priložiti, ali se normiranost avtomatično nadaljuje tudi v prihodnje leto ob izpoljnjevanju pogojev, seveda?
Hvala.
Ne, “Priloga 15” ni nujna, če ne gre za spremembo načina obdavčitve. V bistvu je tako, da če se skupaj z davčnim obračunom ne sporoči spremembe, se šteje, da je tisti, ki je bil v letu 2013 normiranec, še naprej normiranec, torej tudi v letu 2014. Če pa kdo postane na novo normiranec, pa obvezno pošlje »Prilogo 15« skupaj z davčnim obračunom. Ni pa nič narobe, če se pošlje kakšno prilogo preveč. Raje preveč kot premalo. 😉
pozdravljeni sem popoln laik glede tega popoldanskega sp zato me zanima par stvari,v firmi imamo možnost odprtja pop.sp ker pač nemoremo delati več kot 20 nadur,imam namen delati 40 ur mesečno ki nam jih firma plača po 9,50e računovodstvo pa bi nam zaračunali 20e,sedaj pa me zanima kolikšni so mesečni prispevki in davek na opravljene ure so možne kakšne olajšave za prevoz oz za kakšne stvari in če vse skupaj gre na koncu v dohodnino
v glavnem zanima me če sploh splača delati da ne bi na koncu delal za drobiž
lp
Meganboj,
če odprete popoldanski s.p. in se odločite za obdavčitev po normiranih odhodkih, bi bila zadeva taka:
Za 40 ur po 9,50 eur bi imeli 380 eur prihodkov. Od tega bi plačali 22,80 eur davka (6% od prihodkov), cca. 65 eur prispevkov in 20 eur za računovodstvo. Ostalo bi vam 272,20 eur, kar pomeni, da bi vam na uro ostalo neto 6,80 eur.
Če pa bi bilo teh ur (nadur) manj, bi bili na slabšem, saj so prispevki in računovodstvo fiksni stroški.
Za 20 ur po 9,50 eur bi imeli 190 eur prihodkov. Od tega bi plačali 11,40 eur davka (6% od prihodkov), cca. 65 eur prispevkov in 20 eur za računovodstvo. Ostalo bi vam 93,60 eur, kar pomeni, da bi vam na uro ostalo neto 4,68 eur.
Če bi bilo dela še manj, pa bi bilo še slabše.
Za 10 ur po 9,50 eur bi imeli 95 eur prihodkov. Od tega bi plačali 5,70 eur davka (6% od prihodkov), cca. 65 eur prispevkov in 20 eur za računovodstvo. Ostalo bi vam 4,30 eur, kar pomeni, da bi vam na uro ostalo neto 0,43 eur.
Če že greste v to, vam svetujem, da s podjetjem sklenete pogodbo, s katero se podjetje zaveže, da vam bo zagotovilo vsak mesec vsaj na primer 30 ur dela, oziroma, v kolikor bo dela manj, se urna postavka primerno poviša, da lahko pokrijete vse fiksne stroške in vam ostane neka primerna neto urna postavka.
Še nekaj:
v pogodbi naj tudi piše, da mesečni strošek 20 eur za računovodstvo vključuje tudi izdelavo in oddajo davčnega obračuna na DURS, da vam ne bodo na koncu leta še to posebej zaračunali.
hvala za pomoč kaj pa pol gre čisti dohodek pol še v dohodnino na koncu leta je možno v twem naslovo še kaj uveljavljati kakšne stroške recimo za prevoz
Ne, dohodek ne gre v dohodnino, ker je dohodnina že tistih 6% od prometa (to je dokončni obračun in se ne prišteva k ostalim dohodkom za izračun dohodnine po lestvici).
Tudi nobenih stroškov ne morete uveljavljati, ker so stroški že upoštevani v višini 70% od prihodkov.
Se pa dohodek od dejavnosti prišteje k ostalim dohodkom, kadar gre za izračun otroških dodatkov, štipendij in podobnega.
kaj pa recimo če se zgodi da naredim več oziroma manj ur mesečno predvidevam da se razlika doplača oziroma se vrne davek
lp
Ja, davek se poračuna. Ko registrirate dejavnost, prijavite obdavčitev po normiranih odhodkih, in vprašajo vas, koliko prihodkov načrtujete v tem letu. Nato vam na podlagi teh načrtovanih prihodkov odmerijo akontacijo dohodnine, ki se jo naslednje leto ob davčnem obračunu, ki razkrije dejanske letošnje prihodke, poračuna.
pravite da: Se pa dohodek od dejavnosti prišteje k ostalim dohodkom, kadar gre za izračun otroških dodatkov, štipendij in podobnega.
Ali to pomeni tudi v izračun vrtca???
Hvala in lp,
M.
Ja, tudi v izračun vrtca. Dohodek je dohodek, ne glede na to, od kod izvira in kako je obdavčen.
Kadar se računa dohodek na družinskega člana, se vse dohodke vseh družinskih članov sešteje in deli s številom družinskih članov. Izvzeti so samo tisti dohodki, ki so pridobljeni “na črno” – torej niso prijavljeni, kar pa je seveda nezakonito.
Ne, dohodek ne gre v dohodnino, ker je dohodnina že tistih 6% od prometa (to je dokončni obračun in se ne prišteva k ostalim dohodkom za izračun dohodnine po lestvici).
Tudi nobenih stroškov ne morete uveljavljati, ker so stroški že upoštevani v višini 70% od prihodkov.
Se pa dohodek od dejavnosti prišteje k ostalim dohodkom, kadar gre za izračun otroških dodatkov, štipendij in podobnega.[/quote]
tukaj mi pravite da dohodek ne gre v dohodnino na spodnji povezavi pa me bega zadnji stavek
http://www.podjetniski-portal.si/ustanavljam-podjetje/registracija-podjetja/Popoldanski-sp
Se pa dohodek od dejavnosti prišteje k ostalim dohodkom, kadar gre za izračun otroških dodatkov, štipendij in podobnega.[/quote]
tukaj mi pravite da dohodek ne gre v dohodnino na spodnji povezavi pa me bega zadnji stavek
http://www.podjetniski-portal.si/ustanavljam-podjetje/registracija-podjetja/Popoldanski-sp%5B/quote%5D
“Podjetnik je obdavčen po dohodninski lestvici, kjer se dobiček sešteva z rednimi prihodki in se šteje v dohodninsko osnovo.” To velja za dopolnilno dejavnost, ki je obdavčena po dejanskih prihodkih in dejanskih odhodkih. Ko govorimo o normirancih, pa govorimo o tistih, ki so se odločili za obdavčitev po dejanskih prihodkih in normiranih odhodkih. V tem primeru je dohodnina dokončna, in sicer 20% od 30% prihodkov (ali krajše: 6% od prihodkov), 70% prihodkov pa predstavljajo normirani odhodki. Ta dohodek, ki je že obdavčen po normiranih odhodkih, ne gre v dohodninsko lestvico, v kateri imamo stopnje obdavčitve 16%, 27%, 41% in 50%, odvisno od višine dohodkov. Dohodek je že obdavčen po stopnji 20%, in to je to.
Konkretni sestavek iz povezave je nastal v decembru 2013 in v določenih delih ne velja ali pa je spremenjen:
– upokojenec ne more ustanoviti popoldanskega s.p.-ja, četudi bi zaposlil enega delavca, saj morajo v skladu z ZPIZ-2 uskladiti status zavarovanca že obstoječi s.p.-ji upokojenci (skrajni rok je prestavljen iz 31.12.2013 na 31.12.2014): ali zapreti s.p. ali pa se delno “aktivirati”,
– tudi za študente velja prehodno obdobje do 31.12.2014 (obstoječi s.p.-ji) oziroma do konca študijskega leta 2014: po tem roku se bodo morali obvezno pokojninsko-invalidsko zavarovati, zdravstveno zavarovani pa morajo biti tako že zdaj ne glede na starost. Če pa se na novo registrirajo pa se seveda morajo obvezno PIZ zavarovati že ob odprtju…
– kar se tiče prispevkov pa je uveden nov prispevek za zdravstveno zavarovanje od 01.02.2014 dalje in sicer v višini 24,27€, kar pomeni skupaj z ostalimi pavšalnimi prispevki 64,21€.
Problem raznih povezav, ki jih koristijo “spraševalci” je v tem, da so članki lahko nastali v obdobjih, ko je veljala druga zakonodaja in velikokrat tudi ni datuma nastanka tega članka. To pa ljudi, ki iščejo odgovore samo zmede.
Pozdravljeni,
1. od 1.7.2013 imam s.p. (normiranec) in zaradi prvega vpisa v register lahko uveljavljam 50% na PIZ. Ali je potrebno v obračunu akontacije dohodnine to upoštevati kot kakšne subvencije ali olajšave in zaradi tega povečati prihodke? Ne razumem povsem točke K2 na strani…
http://www.durs.gov.si/si/prispevki_za_socialno_varnost/prispevki_za_socialno_varnost_pojasnila/ugotavljanje_davcne_osnove_normiranca_in_dolocitev_zavarovalne_osnove_znesek_delne_oprostitve_placila_prispevkov/
2. prispevke si v marcu obračunam še po tabeli http://www.durs.gov.si/si/prispevki_za_socialno_varnost/prispevki_za_socialno_varnost_samozaposlenih_pojasnila/placevanje_prispevkov/
za april pa si zavarovalno osnovo izračunamo sami ali je potrebno izpolniti kakšne obrazce?
Hvala!
Tisti, ki plačujejo prispevke od bruto zavarovalne osnove 60% PP ali več, bodo še naprej enako obračunavali prispevke (po enakih odstotkih, le da bo vsak imel svojo zavarovalno osnovo). Spremeni pa se za tiste, ki imajo bruto zavarovalno osnovo nižjo od 60% PP, kajti ti bodo PIZ plačevali od svoje zavarovalne osnove, ZZ pa od 60% PP.
Pozdravljeni,
najprej hvala za vaš odgovor.
NI mi sicer čist jasno zakaj je potrebno zakomplicirati, ker je torej končni efekt ničen. Če imam naprimer 1.000€ prihodkov in 100€ iz naslova zmanjšanih PIZ vpišem pod točko 1. 1.100€, pod 2.6 100€, torej je pod točko 4. 1.000€. Enako kot če bi že v štartu vpisala samo svoje realne prihodke pod 1. Ali si v primeru, da spregledaš ta daljši postopek v kakšen prekršku in dobiš kakšno kazen?
Pozdravljeni,
Sem pred ustanovitvijo s.p.-ja (ne popoldanca) in pred dilemo ali postati normiranec ali ne. Ker imam 2 otroka z odločitvijo za normiranca izgubim pravico do uveljavljanja družinskih članov. Trenutno ju uveljavlja mož, ki ima dokaj v redu plačo. Kaj bi bilo v mojem primeru bolje-da se odločim za normiranca ali brez. Imela bom spletno trgovino in pa storitve. Hvala!
Glede odločitve predlagam, da malo preračunate, kaj se vam bolj splača, saj biti normiranec ne pomeni vedno najbolj ugodne možnosti.
Odvisno je od primera do primera.
V primeru, da boste normiranka normirani odhodki znašajo 70 % prihodkov, ugotovljenih po davčnih predpisih, v nasprotnem primeru pa se upoštevajo dejanski odhodki.
Malo preračunajte koliko boste imela prihodkov in koliko odhodkov. Če boste imela zadosti odhodkov, se jaz nebi odločila. Zelo pomembno vlogo igrajo tudi olajšave.
Pozdravljeni.
Sem inštruktor vodenih vadb z ustrezno usposobljenostjo.
Imam možnost, da delujem kot zasebni športni delavec. Imam tudi redno službo. Na strani ministrstva za izobraževanje so navedeni pogoji za tak status, nikjer pa nič ne piše, kako je iz davčnega vidika – plačilo dohodnine, poročanje FURS itd. Zaslužek na leto je samo 1600 eur. Odločila bi se za normiranca.
Prosim za nasvet oziroma več informacij.
Hvala
Tudi sam sem nov v podjetniških vodah, pa me zanima, katere prispevke in na katere TRR račune mora plačati podjetnik, popoldanski s.p. (normiranec).
Jaz sem podjetje registriral s 1.decembrom, vendar v decembru nisem imel nobenih prihodkov.
Domnevam, da to ne spremeni ničesar glede prispevkov.
Vnaprej se zahvaljujem za pomoč.
Za december 2014 bi morali plačati prispevke do 15.1.2015, in sicer:
– prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje na Prehodni davčni podračun – ZPIZ
na TRR št.: SI56 0110 0888 2000 003, sklic: SI19 VAŠA DAV.ŠT. – 44008 v znesku 31,85 eur in
– prispevke za zdravstveno varstvo na Prehodni davčni podračun – ZZZS
na TRR št.: SI56 0110 0888 3000 073, sklic: SI19 VAŠA DAV.ŠT. – 45004 v znesku 32,36 eur.
Če jih niste plačali v roku, vam tečejo zamudne obresti, zato zdaj plačajte malo več, da ne ostaja na FURS-ovi kartici dolg.
Za januar 2015 morate plačati prispevke do 16.2.2015, in sicer:
– prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje na Prehodni davčni podračun – ZPIZ
na TRR št.: SI56 0110 0888 2000 003, sklic: SI19 VAŠA DAV.ŠT. – 44008 v enakem znesku kot za december 2014, torej 31,85 eur in
– prispevke za zdravstveno varstvo na Prehodni davčni podračun – ZZZS
na TRR št.: SI56 0110 0888 3000 073, sklic: SI19 VAŠA DAV.ŠT. – 45004 v višjem znesku kot za december 2014, in sicer 32,72 eur.
Pozdravljeni,
lani februarja sem registrirala popoldansko dejavnost kot normiranec (nisem davčni zavezanec). Zanima me kaj moram oddati do 31.3.2015 na FURS, kakšen obrazec ali kaj?
Hvala za odgovore.
LP
Pred kakim letom je v tej temi reka1808 napisal(a) da se za prijavo dohodkov uporablja Silvester Pelias. Sam sem normiranec za dopolnilno dejavnost (pavšalec, popoldanec). Ko sem to poskusil narediti, mi program pri izračunu davka uporabi davčno stopnjo 17% kot za d.o.o. namesto 20% kot je predisano za s.p. brez možnosti da bi to popravil. Potem so mi na RRC odgovorili, da je ta pravi program Silvester Fineus za fizične osebe.
Živjo,
mene pa zanima naslednje:
– imam popoldanski s.p.in plačujem prispevke za ”popoldanca” (v letu 2014 sem plačeval po 67,95 € akontacije)
– imam 9000 € letnega prihodka
– moja plača pri delodajalcu znaša cca 1000 € bruto/mesec
– imam enega vzdrževanega družinskega člana- študenta, ki bo letos študij zaključil in se (upam) zaposlil
– ali se mi splača biti normiranec, kdaj moram to spremeniti (ali lahko kadarkoli med letom)
– kakšne stroške bom imel kot normiranec – prispevki, davki, računovodja,…
– če sem jaz na primer normiranec, otrok pa še naprej ostane vzdrževani družinski član (nadaljuje študij, je brezposeln,..), kako je z olajšavo pri dohodnini? Ali ga potem kot vzdrževanega družinskega člana lahko uveljavlja žena?
Upam, da sem bil razumljiv, tole je vse kar preveč učeno in zakomplicirano.
Hvala za odgovore.
Forum je zaprt za komentiranje.